Spremno pozirali

Stranice kalendara “Riječki dečki” ove godine ukrasili zgodni policajci. Sav prihod ide u humanitarne svrhe

Šarlota Brnčić

Foto Filip Gržinčić

Foto Filip Gržinčić

Tisuću primjeraka prodaje se po cijeni od 50 kuna, a sav prihod bit će doniran Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka



Prepoznatljivi humanitarni kalendar »Riječki dečki« ove godine krase policajci! Na 24. izdanju kalendara, djelatnici Policijske uprave primorsko-goranske, svojim su likom i djelom obilježili svaki od dvanaest mjeseci u 2020. godini. Riječki su to dečki koji svoju profesiju obavljaju na raznim poljima, od granične, aerodromske, prometne, interventne do specijalne i kriminalističke policije, te protueksplozijske zaštite. No, tema kalendara malo je ležernija, te se odnosi na to kako se ti dečki opuštaju u slobodno vrijeme i koji su im hobiji.


Policijski modeli za ovogodišnje izdanje kalendara izabrani su u dogovoru s njihovim rukovoditeljima, a koji su ih predložili po njihovim zaslugama i drugim karakteristikama koje su se tražile. Neosporno je da su dečki zgodni, no ono što je najvažnije, radi se o sjajnim policijskim djelatnicima. Pritom je misao vodilja bila da u kalendar ne uđu samo mlađi dečki, nego da među njima budu i iskusniji kolege. Ono što je zamišljeno, u konačnici je i više nego li uspješno ostvareno, a glavni cilj ovog već tradicionalnog projekta je onaj humanitarni – prikupiti što više sredstava koja će biti donirana Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.


Što rade, kad ne rade


Kalendar je tiskan u tiraži od 1.000 primjeraka, a cijena jednog primjerka je 50 kuna. U planu je prodati sve do zadnjeg kalendara, a kako bi prihod bio doniran za potrebe djece koja se liječe na Odjelu onkologije Dječje bolnice Kantrida. Ove godine bi se s prikupljenim novcem kupili robotići koji bi mogli biti u djetetovom razredu, čak sjediti u klupi umjesto njega, a sve kako bi dijete dok je na liječenju moglo pratiti nastavu i imalo doticaj s razredom, prijateljima i nastavnicima. Također, i kako bi se mali pacijent po potrebi i ovisno o situaciji mogao uključiti u nastavu i druženje.


Cilj je da dijete ostane uključeno u svoju sredinu za vrijeme liječenja, a što je dobro za njegovu stabilnost i osjećaj da nije otrgnut iz svog života, iz svoje sigurnosti i topline.Prigodno predstavljanje kalendara »Riječki dečki – Policajci 2020.« održano je u središnjici PU primorsko-goranske, a pored većine policijskih modela, nazočili su mu načelnik PU Tomislav Dizdar, idejna začetnica ovog humanitarnog projekta Dunja Pavešić, prof. dr. Jelena Roganović i fotograf Filip Gržinčić. Načelnik Dizdar istaknuo je kako je kalendar dobra, pozitivna priča, te da je i policija član zajednice sa svojim hobijima. Pohvalio je i fotografa koji si je dao truda ovjekovječiti policijske službenike koji su izašli na ovom kalendaru. Dunja Pavešić se i našalila kazavši da se nikada nije sigurnije osjećala kao u trenutku predstavljanja kalendara, okružena tolikim brojem policajaca.


– Tema je vrlo zanimljiva i intrigantna. Brojni filmovi i serije govore u prilog policijskom poslu. Naš humanitarni cilj je i ove godine Dječja bolnica Kantrida i to Onkološki odjel. Prošle godine smo krenuli surađivati s njima i zahvaljujem prof. dr. Roganović na nastavku suradnje, kao i Policijskoj upravi, te fotografu. Također, i suradnicima iz Libre koji godinama pomažu, kao i svim dečkima koji su dali svoj lik i djelo, te su kruna ovog kalendara. Planiramo prodati sve kalendare, a za sada nam je dobro krenulo. Javili su se i neki stari kupci, navela je Pavešić.


Izvrsni fotomodeli


– Ispočetka sam se pitala »Jao, hoće li se oni htjeti slikati?«. Ovaj grad je prepoznao potrebe najteže bolesne djece. Napravili smo pomak. Do sada je to bila medicinska oprema, a ove godine nam je želja nabaviti malog bijelog robota koji zamjenjuje dijete u učionici. Umjesto njega sjedi u razredu i spojen je na djetetov laptop ili tablet. Dijete može komunicirati, pitati učiteljicu što želi i imati doticaj s prijateljima u razredu, istaknula je prof. dr. Roganović.


Fotograf Gržinčić prošle je godine sudjelovao u projektu, a ove godine ostvarila mu se želja da bude autor svih fotografija. Posebice mu je drago što se radi o kalendaru u humanitarne svrhe, a što njegov rad čini još značajnijim.


– Jako sam sretan. Snimanje je bilo odlično. Dečki su bili točni, jednostavni, izvrsni. Fotografije smo jako brzo napravili. Na kraju je sve ispalo odlično. Nadam se da će se sve prodati i da će cilj biti postignut, rekao je Gržinčić.


U ime policijskih modela par riječi kazao je Sanjin Ban iz krim policije, a čiji lik krasi mjesec lipanj.


– Drago mi je, kao i svim ostalim kolegama, da sam sudionik u ovom projektu. Policija voli pomagati ljudima i nadam se da ćemo prodajom kalendara i mi pomoći, naveo je Ban.


U prodaji od 10. prosinca


Upitali smo ga i kako je bilo naći se u potpuno drugačijoj ulozi.


– Nikad nisam bio u ovoj ulozi. Filip nam je puno pomogao. Za prvi put, pogotovo kad znaš da je to javno, nije bilo lako opustiti se, kazao je Ban.


Prodaja će se odvijati na štandu na Koblerovom i Jadranskom trgu, a započinje 10. prosinca, te će trajati do 17. prosinca. Potom se nastavlja na štandu na Koblerovom trgu od 20. do 22. prosinca. U prodaji kalendara sudjelovat će sudionici kalendara, djelatnici i suradnici agencije Libra, kao i volonteri. Prošle godine je sakupljeno 28.200 kuna, zahvaljujući kojima je Onkološkom odjelu Dječje bolnice doniran specijalni električni krevetić i tapeciran je namještaj na Odjelu.


Dođite i kupite kalendar, te ove godine pokažite da možemo još bolje. Neka vrijeme darivanja zaista ima svoju svrhu.