Ma, je li to moguće?!

Stranci nam gradom hodaju gladni: Rijeka noću puna turista koji ne znaju – gdje jesti

Biljana Savić

Foto S. JEŽINA

Foto S. JEŽINA

Iznenađujuće puno turista zatekli smo u subotu navečer na Korzu. Svi su tražili samo jedno – gdje jesti. Hodali su gledajući u karte, al na kraju odustali od potrage za dobrim restoranom i završili na fast foodu



RIJEKA  Pa lijepa je ova Rijeka. »OK«. »Beautiful«. »Bello«. »Bellissimo«…. Samo, gdje jesti?


Kad samo pomislimo, mi Riječani, na silne restorane na rivi, od novog Boonkera nadalje, pa konobe u užem i širem krugu oko tržnice…, Te silne maneštre, ribe, pizze, pašte, ćevapčiće kod Bojana Bokija Cvetkovića… Kuću istarskog pršuta…


A turisti nam gradom hodaju gladni. Na kraju odustanu od potrage, savlada ih glad i popuste pred MCDonald’som. Riječka gastro ponuda ostane tako, kad su turisti u pitanju, uglavnom zapisana na stranicama Turističke zajednice Rijeka, koju oni očito ne čitaju. Iznenađujuće puno turista zatekli smo u subotu navečer oko 20 sati na Korzu. Svi su tražili samo jedno – gdje jesti. Sve ostalo će kasnije. Piti, tulimariti, razgledavati…





Vijeko Lazić, vlasnik Gardensa i Boonkera, kaže da su oba restorana u subotu navečer pucala po šavovima i od gostiju koji su jeli, a jeli su svi, 90 posto bili su turisti.


– Tako nam je cijelu ovu sezonu, evo i danas mi je Gardens pun turista, počeo je neverin pa smo neke stolove prebacili unutra. Prošle sezone bilo nam je bolje zbog kiše, ali i ove sezone smo puni. Nastojimo se reklamirati flyerima, ali ne možemo ih stalno dijeliti. Meni je jasno da turist koji dođe navečer u Rijeku ne može otići u TIC, ali mogu nekoga pitati. Znam da ne znaju ukucati TZ Grada Rijeke pa tražiti restorane, ali ima raznih načina da se informiraju, kaže Lazić.



Hodali su Korzom gledajući u neke karte. Prvo smo sreli skupinu od desetak izviđača iz Austrije. Ako nitko dugi, barem bi oni trebali imati umijeće snalaženja u prostoru i na kartama.


– Već pola sata pokušavamo naći neki restoran, gladni smo. Prvo smo htjeli ribu, pa smo pomislili da nećemo birati, da će biti super i pizza ili pašta, bilo što, govore nam na tečnom engleskom jeziku.


Sreli smo ih u neposrednoj blizini restorana Zlatna školjka i Pizzerije Bracera. Upućujemo ih tamo.


– Bili smo, kažu da smo se trebali najaviti i rezervirati stol, nas je ipak deset, nema mjesta, a previše smo gladni da bismo čekali, kažu.


Pokazujemo im da će restorane naći u ulici južnije od Korza, da mogu birati hranu kakvu žele, da je tamo restoran do restorana.


– Ne možemo više, gladni smo, idemo u MCDonald’s.


Eto! 


Pizze navrh glave


Pomislili smo da su ovi skauti izdvojen slučaj, jer naša se novinarska ekipa uputila na Korzo kako bi Rijeku predstavila kao grad u kojemu je sve više turista koji nisu uvijek na proputovanju, pa da vidimo što vole i kako im se silno sviđa naš grad. Ni slutili nismo da će ova reportaža dobiti posve dručiju konotaciju i sadržaj.


Evo i skupine Talijana. Nisu baš u cvijetu mladosti, dovoljno su odrasli da znaju nešto o gradovima i svijetu oko sebe. I oni su bili jako gladni, ali prije no što smo im dopustili da nam to kažu, upitali smo ih kako im se sviđa Rijeka.


– Kad smo tek došli, mislili smo da je to neki učmali starinski gradić, sav nekako austrougarski. Nakon što smo malo prošetali, vidimo da je to moderan grad, ne prevelik, a ni premalen, i da nudi puno toga. Ali još nismo našli restoran. Osim Zlatne školjke, ali mi smo došli na jedan dan na izlet iz Rapca gdje smo odsjeli u apartmanu i tamo stalno jedemo ribu, htjeli bismo nešto drugo probati, ali našli smo samo Zlatnu školjku. Pizze nam je u Italiji navrh glave, pa smo pokušali ipak pojesti pizzu tu pokraj Zlatne školjke, ali sve je zauzeto, kažu. 


Kažu i to da su prvi put u Hrvatskoj, da su priroda more i ljudi predivni, da im je hrana malo čudna, ali ipak super. Jučer su bili u potrazi za odojkom, jer su im prijatelji iz Italije rekli da to moraju probati. Od odojka su odustali, bili su pregladni za biranje. Najest će se u Rapcu, kažu, neće sad gubiti vrijeme još ovo malo sati koliko su u Rijeci, pa su se odlučili za – MCDonald’s.


Želja za ćevapima


Nailazimo opet na skupinu talijanskih turista. Samo, ovi su mladi. Ne znaju oni baš puno o ribi, iako su, kažu, u Crikvenici gdje su već 10 dana, probali puno ribe i jako im se svidjela. Sad bi ipak nešto talijansko, pizzu ili špagete. Uputili smo ih u Boonker, objasnili im gdje je i ponudili ih odvesti do tamo. Pokušali smo ih animirati činjenicom da će im pizzu i špagete pipravljati talijanski picajol i kuhar… Zahvalili su se, ali nas odbili, jer je dio njih htio probati ćevapčiće. I za to smo imali rješenje – velemajstor ćevapčića i pljeskavica Bojan Boki Cvetković. Otišli su prema rivi. Nadamo se da su nešto pojeli.


Naša je novinarska ekipa u subotu navečer odradila posao hostesa, kojih su turistička središta prepuna. Poput, primjerice, Crikvenice. Mlade djevojke nenametljivo šetaju crikveničkom rivom i nude turistima menu restorana, ili barem letke. Nenametljive su i simpatične, iako je to stvar osobnog dojma. No definitivno su od koristi. U Rijeci turiste umjesto hostesa iz restorana zaustavljaju akviziteri mobilnih operatera i brojni koji prikupljaju financijsku pomoć za gladnu djecu u Africi. Nerijetki im pokušavaju prodati posuđe.


Sreli smo, napokon, i dvije turistkinje iz Velike Britanije koje nisu bile gladne. Barem to nisu spominjale. Odsjele su u hostelu, imaju interrail karte i na proputovanju su. Nisu se još okupale u hrvatskom moru. Pile su koktele u jednom od kafića na Korzu.


Jeftine cigarete


– Je li skupo, pitamo ih.


– Noooo, kažu, za jedan koktel u Britaniji popiju tri u Hrvatskoj. Zato su već bile na trećemu kad smo ih sreli. Bile su sretne i zboj jeftinih cigareta u Hrvatskoj. Kupile su ronhil, jer, kažu, to su jedine cigarete kojih ima u Hrvatskoj, a ne i u Velikoj Britaniji. Nisu prvi put u Hrvatskoj, Bile su ove godine u Dubrovniku.


– Never more, rekle su, jer bile su u Dubrovniku i na Visu prije nekoliko godina i bilo im je super. Sad je tamo previše ljudi, a one ne vole gužvu, kažu.


I na kraju, dvije domaće turistkinje. Vika i Ema iz Varaždina. Njima je, pak, sve u Rijeci super. One su stigle u Rijeku zbog Metal festivala u Harteri. Još jedan dokaz da Rijeka ima što ponuditi, jer turisti u nju dolaze zbog raznih koncerata, sajmova… I sve manje su fokusirani na središte grada, susrećemo ih u svim gradskim četvrtima. Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke toga trebaju postati svjesni – Rijeka je odavno izgubila bitku s industrijom, treba se više posvetiti turistima.