U iščekivanju plaća

Štrajk se nastavlja: ‘Nikad nije bilo ovako grozno. Imamo osjećaj da je propast pred vratima’

Hina

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Nikad, ali baš nikad nije bilo ovako grozno. Prošli smo mi mnoge teške situacije, kasnila je plaća, nismo imali posla, ali baš nikad nismo imali ovakav osjećaj da nam je propast pred vratima, kaže Vilma Vulić



Štrajk u Brodogradilištu 3. maju nastavljen je, radnici očekuju da se do petka osigura novac za dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što im se isplate plaće za srpanj, rekao je u utorak predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović.


Todorović je kazao da očekuju da se do petka osiguraju dvije plaće, putem komercijalnih banaka, i tako premosti razdoblje do restrukturiranja Uljanika.


Rekao je da će se Štrajkaški odbor danas sastati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom, a da bi se tijekom dana Štrajkaški odbor trebao sastati i s predsjednikom Uprave Maksimilijanom Percanom.




Vilma Vulić četrdeset i jednu je godinu u »3. maju«. Ova fina gospođa u šestom desetljeću jučer je prvi put dovedena u situaciju da, zajedno sa svojim kolegama iz brodogradilišta, mora prosvjedovati da bi dobili kakve-takve odgovore što će biti sa »3. majem«.


– Nikad, ali baš nikad nije bilo ovako grozno. Prošli smo mi mnoge teške situacije, kasnila je plaća, nismo imali posla, ali baš nikad nismo imali ovakav osjećaj da nam je propast pred vratima. Sreća što »3. maj« još uvijek ima ljude koji su se spremni boriti do kraja, nas je bilo puno više i mislim da smo pokazali tko je i što »3. maj«. Ne znam ni sama što bih vam oko ovog što su nam danas obećali rekla, očekivala sam da će netko iz Vlade stati pred svih nas, a ne da će to biti na zatvorenom sastanku dok smo mi svi stajali vani. Ljudi su i dalje jako skeptični, jer je naš problem puno veći od isplate plaća. Priča se opet o restrukturiranju, ali mi trećemajci od toga nemamo se što nadati jer će opet sav novac završiti u Puli, ispričala nam je gospođa Vilma.


Tokaru Brunu Slaviću ova je situacija samo ružni deja vu. Prije tri godine prošao je sličnu agoniju u matuljskom TIBO-u, bivšoj trećemajskoj tvrtki koja je ostala u državnom vlasništvu. Unatoč perspektivnosti proizvodnog programa, ova je firma na kraju završila u stečaju i likvidaciji, a nemali je broj onih koji sumnjaju da su tome kumovale i atraktivne nekretnine ove tvornice i tamošnji veliki kompleks građevinskog zemljišta.


– Kada sam došao u »3. maj«, ni na kraj pameti nije mi bilo da ću opet biti u situaciji da nema plaće. Mislio sam da sam to ostavio iza sebe, kad eto… Nadam se da će ova imati sretniji završetak – kazao nam je u prolazu Bruno Slavić.