Gužva u Bonaviji

Stotine kandidata za stjuardese i stjuarde u zrakoplovima Emiratesa

Alenka Juričić Bukarica



RIJEKA  Ekonomisti, povjesničari umjetnosti, informatičari, studenti, konobari… Svi oni našli su se u riječkom Grand hotelu Bonavia samo s jednom namjerom – da se ukrcaju na neki od zrakoplova aviokomanije Emirates. (Ne)očekivano mnogo zainteresiranih okupilo se ujutro u Bonaviji gdje je održan prvi krug natječaja za posao stjuardesa/stjuarda, odnosno kabinskog osoblja Emiratesa. Ovo je prvi put da je ova globalna aviokompanija osoblje tražila i u gradu na Rječini, doduše nije prvi put da su u potrazi u Hrvatskoj obzirom da su natječaji već održani u Zagrebu i Dubrovniku. 


Koliki je ustvari interes mladih ljudi da postanu dio tima ove arapske kompanije pokazuje i činjenica da je među kandidatima bilo i mnogo onih koji su sreću došli okušati i iz Zagreba. Neki od njih, doznajemo, već su prošli natječaj koji je održan u hrvatskoj metropoli, no bezuspješno. 


Velika gužva stvorila se već rano ujutro za kada je zakazan početak natječaja, no kako je stiglo doista mnogo kandidata, procjenjuje se njih 500-ak, napravilo se više grupa. Kandidati su najprije predavali svoj životopis odgovarajući kratko na pitanja ispitivačice iz Emiratesa. Uglavnom ih se pitalo zašto su se prijavili te što očekuju od ovog posla. Naravno razgovaralo se na engleskom jeziku čije je dobro poznavanje jedan od osnovnih postavljenih uvjeta. Nakon toga je kandidatima u drugoj dvorani predstavljena sama tvrtka i posao kabinskog osoblja, a, uz ostalo, provjeravalo se i da li rukom mogu doseći onih famoznih 212 centimetara. Od kandidata se, naime, tražilo da mogu doseći tu visinu zbog toga što se tako visoko u zrakoplovu nalazi oprema za hitne situacije. 




Službenu informaciju o tome do kada će se provoditi testiranja i koliko je kandidata prijavljeno, od ispitivača se nije moglo doznati. Neslužbeno se pak doznaje kako će, ovisno o broju onih koji uđu u daljnji krug tijekom  petka biti održani psihotestovi, a u subotu će na red doći i fizičke, odnosno zdravstvene predispozicije kandidata za let zrakoplovom.


Inače, veliki odaziv na natječaj ne čudi ako se u obzir uzme da se plaće kreću od 1.200 pa do 2.000 dolara.