Gastroturizam

Što turisti najviše jedu u riječkim restoranima i konobama te koliko su im važne preporuke

Biljana Savić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Rijeka nije destinacija u kojoj turisti ostaju tjedan dana, iako se broj dana boravka turista u Rijeci iz sezone u sezonu povećava



Zlatna školjka / Vedran Karuza


Zlatna školjka / Vedran Karuza


Što turisti najviše jedu u riječkim restoranima i konobama? Uglavnom ono što i kod kuće – Talijani će se najradije odlučiti za ribu, pizze, tjestenine, rižote, bruskete, Nijemci za mesna jela, a za Britance i Amerikance gotovo uvijek vrijedi pravilo – čim veći odrezak, tim bolje.




Nisu baš voljni kušati naše maneštre, kako one povrtne, tako i one s grahoricama ili kobasicama. Talijanskim turistima ponudi ribu, Nijemcima mesno jelo, a turistima engleskog govornog područja odrezak i – nema zabune.


– Englezi će uzeti ono što im preporučimo, ali ako netko voli malo izvoljevati, onda su to Talijani, ali i oni su super gosti. Mi nudimo odreske od tune, sabljarku, oradu, a najviše nam idu kuglice od srdela.


Nitko od gostiju ne gleda baš previše meni, bace oko, ali uglavnom naruče ono što im preporučimo. Nudimo malo nesvakidašnja riblja jela i svi to vole probati, jedino će Talijani možda češće od ostalih uzeti crni rižoto, rižoto sa škampima, tjesteninu s plodovima mora i tražit će tartufe, jer za razliku od većine ostalih turista znaju što su tartufi.


Talijani će rijetko naručiti burger ili odrezak, koje također imamo u ponudi, kaže nam kuhar u Zlatnoj Školjki Denis Memagić i naglašava, da kad je o strancima riječ, nemaju stalne goste. Što je i očekivano, jer Rijeka nije destinacija u kojoj turisti ostaju tjedan dana, iako se broj dana boravka turista u Rijeci iz sezone u sezonu povećava.


Zlatna školjka / Vedran Karuza


Zlatna školjka / Vedran Karuza



Obožavana tržnica


U Gardensu smo čuli isti odgovor – Nijemci vole mesna jela, Talijani ribu… Također, pri odabiru jela najviše se oslanjaju na preporuku konobara. Stranci su česti gosti i konoba oko riječke tržnice, koju naprosto obožavaju.


Gardens / Vedran Karuza


Gardens / Vedran Karuza


– Stalno nas pitaju za tržnicu i dive joj se, kaže nam vlasnica bistroa Mornar Ivana Stolnik. A što jedu u Mornaru« Uzmu li Talijani neku plemenitu ribu ili lignje, pitamo konobara.


– Riba, što veća, to bolja, to Talijani kod nas jedu. Vole i blitvu, a Nijemcima miješano meso. Nudili smo im maneštre, ali neće, neće ni gulaš s pljukancima. A Amerikanci i Englezi će uvijek odrezak.


Ivana Stolnik nam kaže da često imaju grupe Koreanaca, Japanaca…


– Oni naruče kolektivno piletinu i katkad dagnje, ali kad dođu izvan grupe, često naruče ribu, kaže nam Ivana i dodaje da Talijani često naručuju platu frigane miješane ribe.


U Mornaru smo zatekli bračni par iz Švicarske, gospođa je jela teleće pečenje i pečeni krumpir, a gospodin odrezak morskog psa na žaru.


– Jako nam je fino, dapače odlično, često dolazimo u Hrvatsku, najviše na Krk, i obožavamo hrvatsku kuhinju, kazali su nam.


Mornar / Vedran Karuza


Mornar / Vedran Karuza



Mornar / Vedran Karuza


Mornar / Vedran Karuza



Mornar / Vedran Karuza


Mornar / Vedran Karuza


Znatiželja


Česta gastrodestinacija turista je i Placa 51.


– Gosti uvijek vole pogledati meni, to je znatiželja, ali na kraju uvijek naruče nešto što im preporučimo, kažu nam suvlasnici i šefovi kuhinje Place 51. Premda i kod njih vrijedi klasična podjela menija za Talijane, Nijemce i Engleze, kažu da je meni vezan i uz doba dana, pa za ručak radije uzimaju ribu, a za večeru meso, na koje je ovaj restoran više orijentiran. Kažu da je ljeti puno mladih Engleza i Amerikanaca koji traže burgere ili odreske, dok su Talijani i Nijemci pak nešto starija populacija koja traži i sporije obroke.


U Placi 51 zatekli smo Talijane koji su jeli – ribu. Taman su pojeli hobotnicu na posteljici za predjelo i čekali glavno jelo – brancina. Dosad su, kažu, jeli samo u Zagrebu i žele čim prije probati tartufe i istarsku kuhinju. Zapravo, nekoliko skupina Talijana nam je spomenulo tartufe, ili kao poslasticu koju su već jeli, ili kao nešto što svakako žele kušati.


Placa 51 / Vedran Karuza


Placa 51 / Vedran Karuza



Placa 51 / Vedran Karuza


Placa 51 / Vedran Karuza