Neugodni snimci

Što se događa u Bakru? Građani snimili mrtve ribe i masne mrlje, gradonačelnik ima objašnjenje

P. N.

Foto čitatelji

Foto čitatelji

Građani se žale na život u prašini i masne mrlje u moru, a gradonačelnik najavljuje skori preporod centra Bakra



BAKAR Građani Bakra prije par dana snimili su mrtve ribe koje plutaju bakarskim Jazom, a danas su zgađeni masnim mrljama u moru. Upozoravaju da se svakog dana bore s prašinom zbog pretovara rasutog tereta iz obližnje luke.


– Mrtve ribe, fekalije i masne mrlje u moru naša su tužna svakodnevica. Prije dva dana svjedočili smo pomoru riba u Jazu, slatkovodnom jezercu odmah pored mora. Bojimo se za čistoću naše pitke vode. Danas popodne snimili smo masne mrlje u moru. Realnost je da Luka Rijeka ne može ovo raditi u našem Bakru. Svakodnevno oprašuju grad česticama zbog pretovara tereta. Pravo rješenje bilo bi da izgrade zatvorenu halu za pretovar. Kažu – previše to košta! A mi pitamo – kako ste onda imali novac za veliki terminal u Škrljevu? Sramota je to što se dešava, kaže Dorijan Curać.


Tužna svakodnevica u prašini


Tužan je što je danas vidio da se njegova osmadesetogodišnja sugrađanka pita da li da stavi robu sušiti van ili ne, jer se prašina iz luke širi posvuda.




– Kad ćemo svi mi u Bakru imati pravo na normalan svakodnevni život, pita se.



On kaže da ne živi u Bakru, ali da mu je ondje sve što ima – i kuća za odmor koju iznajmljuje i brodica – danas sutra, dodaje, želi živjeti u Bakru, stalo mu je da grad napreduje i zato ga žalosti što se dešava.


– Prezentiramo se kao turistička destinacija A kategorije, što je daleko od istine. Svi naši problemi su rješivi, ali treba krenuti u rješavanje. Gradonačelnik nas, blago rečeno, ne doživljava, kaže Curać.


Prilagodba pastrvki na život u Jazu


Gradonačelnik Bakra nudi objašnjenje i za pomor riba i za druge probleme o kojima govori Curać.


Foto čitatelji


Foto čitatelji



– To je grupica ljudi koja se okuplja na jednoj Facebook grupi, koja se politički obračunava i sama sa sobom i samnom. Što se tiče riba koje su snimili, radi se o pastrvkama iz ribogojilišta u Gorskom kotaru. Svake godine početkom ljeta u naš Jaz ispustimo nešto riba iz ribogojilišta, što zbog atraktivnosti, što zbog toga što ih djeca vole vidjeti.


Nažalost, svake godine do listopada dio tih riba ne uspije se prilagoditi na uvjete i pomre. Stručnjaci nam objašnjavaju da je stvar u drugačijim ambijentalnim uvjetima, jer iz tekućica u Gorskom kotaru, koje im je bilo originalno stanište, prebačene su u slatkovodno jezerce uz samo more. One ribe koje se prilagode, tamo ostanu godinama, kaže gradonačelnik.


Foto čitatelji


Foto čitatelji



Dodaje da kad netko od svega želi napraviti cirkus, onda može snimiti te ribe koje se nisu prilagodile na novo stanište i to nazvati pomorom riba, što je, napominje, daleko od istine.


Cilj – preseljenje luke za rasute terete


– Svake godine vršimo ispitivanja kvalitete vode u Jazu i iz zagrebačkog laboratorija uvijek dobijemo rezultate da je s vodom sve u redu. Tako je bilo i ove godine, napominje gradonačelnik Bakra.


Foto čitatelji


Foto čitatelji



Po pitanju prašine i masnih mrlja u moru, kaže da je činjenica da se problemi s Lukom Rijeka vuku iz godine u godinu.


– Grad je slao i kaznene prijave i česte prijave inspekcijama, uspjeli smo se izboriti da presele iskrcavanje tereta s jednog platoa, potrebna je modernizacija luke, ali konačni cilj Grada Bakra svakako je da ondje ne bude luke za rasute terete. Planiramo niz investicija u samom centru Bakra, rješavamo projekt kanalizacije, kupili smo uopravnu zgradu koksare, a kad završimo ove opsežne radove grad će se preporoditi, najavljuje gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.