Savjeti stručnjaka

Što napraviti ako sumnjate da imate koronavirus?

Hina

REUTERS

REUTERS



Pročelnica za zdravstvo u Primorsko-goranskoj županiji Đulija Malatestinić u ponedjeljak je rekla da u slučaju sumnje na simptome koronavirusa nije poželjno izlaziti iz kuće nego telefonom kontaktirati dežurnog epidemiologa, svojeg obiteljskog liječnika ili centar 112 koji će poziv dalje preusmjeriti.


»Preporuka je ostati doma, telefonom se konzultirati može i svojeg obiteljskog liječnika, a izvan radnog vremena brojeve telefona koji su objavljeni na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekla je Malatestinić koja je i predsjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti.


Kako je dodala, svaka županija ima dežurstvo epidemiologa 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Navela je da je sukladno naputku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva centralizirana komunikacija s medijima i javnosti.




Tijekom vikenda u riječku bolnicu bile su primljene dvije osobe pod sumnjom da su zaražene koronavirusom, no, testovi su pokazali da nisu, pa na području Primorsko-goranske županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj nema zaraženih osoba.


Podsjetila je da su se u Hrvatsku tijekom vikenda iz Italije vratila djeca, njih pedesetak. Sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva napravljena je obrada i svi su dobili rješenja sanitarne inspekcije da mogu otputovati kući te rješenja temeljem kojih će sljedećih 14 dana biti pod tzv. liberalnim zdravstvenim nadzorom.


Oni trebaju svakodnevno mjeriti temperaturu, javljati se dežurnom epidemiologu, ali nemaju ograničenja kretanja jer, iako su bili na putovanju u rizičnom području, nisu bili u kontaktu s osobom koja je bila pod sumnjom ili je oboljela od infekcije koronavirusom, rekla je Malatestinić.


Dodala je da će danas biti održana 3. sjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti, kako bi se nastavila intenzivna komunikacija s nacionalnom razinom i kooordinirale mjere na županijskoj razini.