Rijeka u očima gostiju

Što gosti preporučuju na TripAdvisoru: U Rijeci ne smijete propustiti otići na ova mjesta, a ovo su im najbolji restorani i hoteli

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

U Rijeci je drugačije. Turista ima, ali lokalno stanovništvo također je na ulici. Definitivno posjetite Rijeku i provedite tamo noć ili dvije, jer u pitanju je mjesto koje još nije otkriveno. Korzo je krasan, vrlo čist i širok. Ne mogu dočekati da se vratim u Rijeku, piše na TripAdvisoru Betarice iz Bologne.



Što turisti najviše vole raditi u Rijeci, kakve dojmove iz Rijeke nose, koje su hotele ocijenili najboljim, u kojim restoranima se, po njihovom mišljenju, najbolje jede, gdje se najbolje zabavljaju? Odgovori na ova pitanja mogu se naći na jednom od najvećih turističkih internet servisa TripAdvisoru, gdje putnici jedni drugima preporučuju svoja iskustva i upoznaju ih s mjestima koja su posjetili.


Prva stvar koju u Rijeci morate posjetiti, dojam je gostiju Grada na Rječini, jest Trsatska gradina, s koje se nekoć kontrolirao put od unutrašnjosti prema moru.


– Ovaj dvorac je mali, ali svakako ga morate posjetiti ako ste u Rijeci. S Gradine se pruža sjajan pogled. Možete je cijelu obići, ulaz je besplatan, ali pripremite se na zahtjevnu šetnju, poručuje riječki gost svima koji  planiraju posjetiti Rijeku.




Trsatsku gradinu ocijenilo je preko 400 riječkih gostiju, a dojmovi koje otamo nose u pravilu su pohvalni. Ova turistička atrakcija dobila je 4,5 od mogućih pet bodova na Trip Advisoru.


– Morate posjetiti ovo mjesto ako ste u Rijeci. S njega se pruža prekrasan pogled, a imaju i odlično mjesto za popiti kavu. Želite li naći romantiku u Rijeci, svakako je potražite tamo, piše jedan od gostiju.



Kao druga najčešća preporuka ističe se riječki korzo.


– Prekrasno je šetati riječkim korzom. Bio je to jedan od najljepših trenutaka mog putovanja u Hrvatsku, jer svaki drugi grad u Hrvatskoj koji sam posjetila bio je prepun turista i na ulici smo samo turiste mogli vidjeti. U Rijeci je drugačije. Turista ima, ali lokalno stanovništvo također je na ulici. Definitivno posjetite Rijeku i provedite tamo noć ili dvije, jer u pitanju je mjesto koje još nije otkriveno. Korzo je krasan, vrlo čist i širok. Ne mogu dočekati da se vratim u Rijeku, piše na TripAdvisoru Betarice iz Bologne.


Šetnju riječkim korzom preporučilo je 245 gostiju, a četiri od pet bodova ocjena je koju su mu dodijelili.


Kao treća turistima najomiljenija atrakcija ističe se Kastav, a visoke ocjene dobili su još i muzej Peek&Poke. Stari kompjuteri koje tamo mogu vidjeti mnoge riječke goste podsjetili su na djetinjstvo.


– Ovaj muzej bio je dašak čistog zraka. Uživao sam svaku sekundu provedenu tamo. Vratio me u dane bezbrižnosti. Dio muzeja sa starim kompjuterima je fascinantan, piše jedan od posjetitelja.


Pet najbolje rankiranih riječkih restorana na TripAdvisoru su konoba Nebuloza, Maslina na Zelenom trgu, konoba na Kantunu, restoran Na Sušaku i konoba Tarsa. Svi su dobili ocjenu 4,5 od maksimalnih pet bodova. Od ovih pet restorana, najviše recenzija ima konoba Nebuloza. Ocijenila su je 434 posjetitelja.


– Osjećala sam se kao kraljica u ovom restoranu. Ako ste se u Hrvatskoj umorili od preskupih restorana, onda biste trebali svratiti u Rijeku, gdje su cijene poštene, a hrana dobra. Naručila sam domaću tjesteninu s tartufima, a tartufe nikad nisam jela. Znala sam da je u pitanju skupa delicija, ali htjela sam probati. Dobila sam dobru porciju, pojela i desert i platila manje od dvadeset eura za sve. Ozbiljno, jedva čekam da se vratim u Rijeku i ponovo se osjetim kao da sam bogata, iako sam samo siromašna  studentkinja, piše u svojoj recenziji Beatriz iz Kölna.



Recenzije Nebuloze, rekosmo, vrlo su pohvalne, ali uvijek ima i nezadovoljnih mušterija pa je tako i u ovom slučaju. Međutim, u pitanju je jedna jedina ovogodišnja negativna recenzija Nebuloza te vlasnici ovog mjesta ocjenama mogu biti više nego zadovoljni.


Najbolje je u Nebulozi, čistom peticom, ocijenjeno osoblje restorana.


Što se riječkih hotela tiče, gosti su na Trip Advisoru najbolje ocijenili Jadran, a potom Bonaviu, Continental i Neboder.


– Odsjeo sam u ovom hotelu dva tjedna i nisam zažalio niti jedan dan. Smješten je malo izvan gradskog centra, na doslovno dva metra od mora. Što više možete poželjeti. Osoblje je bilo vrlo prijateljski nastrojeno i spremno pomoći, piše jedan od gostiju hotela Jadran, kojem su korisnici TripAdvisora dodijelili četiri od pet mogućih bodova.


Ovaj hotel ocijenilo je 270 korisnika TripAdvisora, sedamdeset više nego Bonaviu, koja također dobiva uglavnom pozitivne, ali i izvjestan broj negativnih komentara. Neki od gostiju, naime, smatraju da Grand hotel Bonavia treba obnovu, dok drugi nisu zadovoljni uslugom.


– Nema ničeg velikog u ovom hotelu, osim cijena. Lociran je u srcu grada, što nekima može biti prednost, ali vrlo je bučno, jedan je od negativnih komentara ostavljenih na Trip Advisoru.


Unatoč tome, rekosmo, Bonavia je ocijenjena prilično dobro i prema ocjenama postitelja Rijeke rangirana je kao drugi riječki hotel.