Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Požurite

Stiglo još 2.000 doza cjepiva protiv gripe, već su u ordinacijama

Foto D. Škomrlj
Foto D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2019. u 8:51 2019-12-03T08:51:14+01:00

Jučer je u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije stiglo dvije tisuće doza cjepiva protiv gripe.

– Sve doze proslijeđene su ordinacijama liječnika obiteljske medicine koji su ih zatražili, pa će u roku dan-dva biti potrošene, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Službe za epidemiologiju NZJZ PGŽ-a i dodaje da će doći još cjepiva, no trenutno nije poznato koliko ni kad.

Podsjetimo na to da je cijepljenje protiv gripe u liječničkim ordinacijama službeno počelo 6. studenoga, nakon što je iz NZJZ PGŽ-a obiteljskim liječnicima distribuirano 26 tisuća doza četverovalentnog cjepiva.

Prednost pri cijepljenju, kao i uvijek, imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici, za koje je cijepljenje besplatno. Ukoliko ostane dio cjepiva koje je osigurao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, moći će se uz nadoplatu cijepiti i ostali građani, koji se također mogu cijepiti i po komercijalnim uvjetima, odnosno da njihov izabrani liječnik nabavi cjepivo putem ljekarne ili veledrogerije.

Gripa je bolest čiji se simptomi javljaju naglo, a oni su najčešće visoka temperatura, malaksalost i kašalj. Njezino je liječenje simptomatsko te se u pravilu svodi na uzimanje lijekova za snižavanje temperature, tekućine i obavezno mirovanje. Zanemarivanje simptoma može dovesti do ozbiljnih komplikacija, među kojima je najčešća upala pluća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.