Dva tjedna nakon policijske prijave

Štetni ugovor: DORH naložio istragu protiv Faggiana, Žmaka i Kneževića

Ico Mikuličić

U priopćenju se navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci sada donijelo i službeno rješenje o provođenju istrage. Koliko je vidljivo iz priopćenja, novost je da se sada među osumnjičenima našao i treći član Uprave Slaven Žmak



RIJEKA  Nakon što je prije dva tjedna policija Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kazneno prijavila predsjednika uprave Novoga lista Gordana Kneževića te većinskog vlasnika i člana uprave Alberta Faggiana, zbog sumnje u kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, danas je i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci objavilo da je poduzelo novi pravni korak u tom predmetu.


U priopćenju se navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci sada donijelo i službeno rješenje o provođenju istrage. Koliko je vidljivo iz priopćenja, novost je da se sada među osumnjičenima našao i treći član Uprave Slaven Žmak.


U priopćenju riječkih tužitelja se izravno navodi: »Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon zaprimljene kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske donijelo rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1955., 1957. i 1977.) zbog postojanja osnovane sumnje da su svojim postupanjima ostvarili obilježja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarstvu iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (27. 6. 2014.)




Osnovano se sumnja da su okrivljenici kao članovi uprave jednog trgovačkog društva iz Rijeke, na sastanku Uprave tog trgovačkog društva; unatoč saznanju o činjenici da između tog trgovačkog društva i trgovačkog društva iz Zadra (koje je izdavač dnevnog glasila) postoji Aneks I Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji potpisan 2. svibnja 2011. kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje društvo iz Rijeke obavlja za društvo iz Zadra; na traženje jednog od članova Uprave koji je ujedno i vlasnik trgovačkog društva iz Pule, a koja je stopostotni vlasnik društva iz Zadra, nakon sastavljanja novih kalkulacija cijena usluga; a koje su osjetno snižene; potpisan je Aneks II Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1. ožujka 2013.


Temeljem tog potpisanog Aneksa ugovora je do 1. travnja 2014. za trgovačko društvo iz Zadra pribavljena imovinska korist u iznosu od 819.006,42 kune, dok je za navedeni iznos oštećeno trgovačko društvo iz Rijeke, a okrivljenici su se kao članovi uprave bili dužni brinuti o imovinskim interesima trgovačkog društva iz Rijeke«, navodi se u priopćenju riječkog tužiteljstva koje u skladu sa svojim pravilima u ovoj fazi ne objavljuje imena ni nazive tvrtki, ali je jasno da se radi o Upravi i poslovima Novog lista i Zadarskog lista.


U osnovi inkriminacije su iste kao i u policijskoj kaznenoj prijavi od prije dva tjedna koja govori da je u ožujku 2013. godine aneksom ugovora o poslovnoj suradnji između tvrtki iz Rijeke i Zadra smanjena dotadašnja cijena usluga te je tijekom poslovnog odnosa u vremenu od ožujka 2013. do travnja 2014. godine, tvrtka iz Rijeke (Novi list) ostvarila manji prihod čime je oštećena za oko 819.000 kuna.


Isto je i kazneno djelo koje u članku 246. navodi da se »onaj tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja, i na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ukoliko je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina«.


Kaznenu prijavu protiv Uprave Novog lista podnijeli su Podružnica Sindikata novinara u Novom listu i predstavnik radnika u Nadzornom odboru. Kaznena prijava temeljila se na sumnji da je Uprava Novog lista, koju su tada činili vlasnik Albert Faggian, predsjednik Uprave Gordan Knežević te član Uprave Slaven Žmak, potpisali brojne štetne ugovore koji su doveli Novi list u teškoće.