Atraktivna lokacija

Step 2 na jesen preuzima upravnu zgradu bivše INA-ine rafinerije na Mlaki

Damir Cupać

Znanstveno-tehnologijski park sagradit će se na osam hektara površine, od 15 hektara koliko je velika lokacija na Mlaki. Cijeli taj prostor želimo transformirati u novo gradsko središte i on bi trebao postati okidač koji bi pokrenuo razvoj cijeloga grada, pojasnio je Škunca



RIJEKA – U rujnu ili listopadu ove godine upravna zgrada bivše INA-ine rafinerije na Mlaki mogla bi postati prvi prostor koji će se koristiti za smještaj znanstveno-tehnologijskog parka STEP 2, a samim tim i prvi korak u realizaciji revitalizacije nekadašnje rafinerije. Najavio je to Tvrtko Perković iz INA-e na potpisivanju Pisma namjere o dugotrajnom korištenju lokacije Rijeka Mlaka, a koje su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott, član Uprave INA-e Ivan Krešić, te rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.


– Kompletan ugovor o suradnji trebao bi se potpisati nakon procjene troškova sanacije, a onda bi se financijska konstrukcija zatvarala povlačenjem europskih sredstava. U tijeku je procjena troškova sanacije, a vjerujemo da će taj dio posla biti gotov do sredine sljedeće godine. Svjesni smo da je prošlo tri godine od našega natječaja »prostor za vaše ideje«, ali pripremni posao je trebalo odraditi i bio je složen, naveo je Perković.


Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je prostor upravne zgrade bivše rafinerije nekoliko puta veći od prostora u kojemu trenutno djeluje Znanstveno-tehnologijski park i da će biti i te kako bitno da se on počne koristiti jer će nakon sanacije po etapama u funkciju biti stavljan dio po dio bivše rafinerije.




– Cijeli projekt transformacije bivše rafinerije izuzetno je bitan. Nakon raspisanog natječaja 2014. godine javili su se Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci, predložena je suradnja INA-e, Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, te mogućih drugih pravnih subjekata, radi razvijanja lokacije nekadašnje Rafinerije nafte Rijeka Mlaka i osnivanja Znanstveno-tehnologijskog parka, temeljenog na znanju, novim tehnologijama i kreiranju novih razvojnih trendova.


Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci godinama dobro surađuju što je rezultiralo izgradnjom Kampusa na Trsatu pa tako i Znanstveno-tehnologijskog parka Step Ri koji djeluje pri Sveučilištu. Na tom tragu, zajedno smo osmislili i ponudili INA-i realizaciju novog Znanstveno-tehnologijskog parka na području bivše rafinerije na Mlaki s ciljem daljnjeg razvoja znanja pa tako riječkog gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama i visoko sofisticiranoj industriji. Drago nam je da je vodstvo INA-e prepoznalo našu inicijativu i siguran sam da ćemo vrlo skoro zajedno i realizirati ovaj projekt, izjavio je Obersnel.


Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca pojasnio je da je zamišljeni projekt i te kako moguće realizirati, a što pokazuju iskustva drugih gradova.


– Znanstveno-tehnologijski park sagradit će se na osam hektara površine, od 15 hektara koliko je velika lokacija na Mlaki. Cijeli taj prostor želimo transformirati u novo gradsko središte i on bi trebao postati okidač koji bi pokrenuo razvoj cijeloga grada. Ideja je pomirenje razvojnih mogućnosti, ali i zaštite industrijske baštine, a za što je zadužen Konzervatorski odjel. Ukupna površina postojećih građevina iznosi oko 46.000 kvadrata, neophodno je ukloniti oko 9.000 kvadrata, pa se zadržava i za potrebe parka i druge namjene rekonstruira oko 37.000 kvadrata. Predviđena je i nova izgradnja isključivo u funkciji znanstveno-tehnološkog parka te bi se uredilo preko 17.000 kvadrata javnih i zelenih površina, pojasnio je Škunca.


Član Uprave INA-e Ivan Krešić istaknuo je važnost projekta za akademsku zajednicu ne samo grada Rijeke, nego i čitave Hrvatske.


– Vjerujem kako će Znanstveno-tehnologijski park koji će niknuti na atraktivnoj lokaciji bivše Rafinerije nafte Mlaka, kojoj smo kroz projekt »Prostor za vaše ideje« dali novu svrhu, biti čvorište znanja, inovacija, izvrsnosti i napretka. Istovremeno INA nastavlja s pripremnim aktivnostima za još jedan važan projekt – radi se o izgradnji Postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. S procijenjenom vrijednošću od oko tri milijarde kuna, vjerujemo da se radi o ulaganju za koje ćemo imati jednako kvalitetnu podršku svih dionika kao što je uživa i budući Znanstveno-tehnološki park, rekao je Krešić.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samardžija ocijenila je da je projekt Step 2 sjajan, te je izrazila nadu da će se većim dijelom uspjeti realizirati tijekom njezinoga mandata.


– Projekt Step 2 je važan dio našeg stvaranja otvorenog sveučilišta primjerenog današnjem otvorenom svijetu, Sveučilišta koje konkurentnost i izvrsnost stvara u suradnji sa svim dijelovima društva, Sveučilišta koje je spremno preuzeti svoj dio odgovornosti za napredak i razvoj zajednice. Step 2 ima potencijal gospodarske i društvene transformacije cijele regije, ali i Sveučilišta. Povezivanje Sveučilišta i industrije preduvjet je napretka obje strane. U današnjem otvorenom, natjecateljskom i globaliziranom svijetu nova znanja i tehnologije nastaju samo kroz suradnju i prožimanje znanosti i gospodarstva. Znanstvenici trebaju pristup novim tehnologijama kako bi stvarali nova znanja i bolje učili studente, industriji trebaju kompetentni mladi ljudi te nova znanja za stvaranje tehnologija. Naša zajednička radna skupina već dvije godine vrijedno radi kao cjelina pa Step 2 već i kao ideja uklanja prepreke, institucionalne, organizacijske i komunikacijske, zaključila je Prijić Samaržija.