Početak kraja

Stečaj Elektromaterijala formalno u ponedjeljak

Robert Frank



RIJEKA Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Vera Jelenović jučer je odlučila da će se rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad riječkim Elektromaterijalom donijeti u ponedjeljak. Unatoč najavama, sutkinja je otvaranje stečajnog postupka prolongirala zbog smrti u obitelji predlagatelja stečaja, bivše zaposlenice Elektromaterijala Dorotee Kučar. Prema riječima sutkinje, kao i prema analizi privremene stečajne upraviteljice Blaženke Prpić, ispunjeni su uvjeti za pokretanje stečaja jedne od nekad najpoznatijih i najkvalitetnijih firmi.


– Elektromaterijal je nesposoban za plaćanje i prezadužen. Procjena imovine koja se trenutačno može unovčiti iznosi oko 76 milijuna kuna, dok su istodobno obveze 174 milijuna kuna. Od 2007. godine Elektromaterijal je uglavnom nelikvidan, ključna imovina je pod hipotekama, a račun je blokiran, istaknula je Prpić. Predsjednica Radničkog vijeća i član NO-a Elektromaterijala Vesna Bolić kaže da svi zaposlenici i dalje ustraju na stečaju, kao jedinom rješenju za naplatu radničkih potraživanja.


– Dužni su nam šest plaća i osam doprinosa. Uz vlasnike poput Anđelka Krpana i Gorana Butkovića stečaj je za nas jedini prihvatljivi ishod agonije. Ako Dorotea Kučar povuče prijedlog za otvaranje stečaja, što me ne bi čudilo, tada se stečaj pokreće po zahtjevu predsjednika Uprave Nina Malinarića. Na koncu, bude li i tu problema, stečaj se pokreće temeljem moga zahtjeva, kaže Bolić. (R. F.)