Veliki prosvjed

‘Stavili su nas na ignore, reći ćemo dosta’: Iz Rijeke prema Zagrebu na prosvjed krenulo šest punih autobusa

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – S riječkog put zagrebačkog Trga bana Jelačića jutros u 7 sati krenulo je šest punih autobusa nastavnika i učitelja koji će na velikom prosvjedu “Hrvatska mora bolje” zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske poručiti da im je dosta.


Trideseti radni dan štrajka u osnovnim i srednjim školama učitelji i nastavnici, kako su nam jutros pojasnili, ne okupljaju se u Zagrebu isključivo zbog većih koeficijenata koji su bili okidač za početak štrajka, već i zbog borbe za dostojanstvo i kako bi iskazali nezadovoljstvo načinom kako su tretirani u društvu. Nije današnji prosvjed, dodali su, revolucija za učitelje, već i za sve one ljude koji se zadnjih 20 godina ne pokreću. Vlada ih je, kažu, stavila na “ignore”, a takav stav nisu nikad doživjeli.


Najave da su dogovori između prosvjetnih sindikata i Vlade na pozitivnom putom primorsko-goranski učitelji jutros su proglasili spinovima, a mase ujedinjenih nastavnika, kažu učiteljice drenovske škole, OŠ Fran Franković, trebale bi nekome zazvoniti. One su za današnji prosvjed “Hrvatska može bolje” odjenule posebno pripremljene majice s natpisom “Ja sam reforma” te “6,11”, a među nastavnicima prosvjednicima nije nedostajalo ni transparenata.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler





Poruke koje će s glavnog zagrebačkog trga poslati su “Nismo vas tako učili”, “Ne budi pacijent daj nam koeficijent” te “Nije znanje znati, već je znanje dati”.


Dupkom punih šest autobusa čini tek dio prosvjetne mase koja se iz Primorsko-goranske županije uputila u Zagreb, jer organizirani su polasci učitelja i nastavnika i iz Lovrana, Crikvenice te s Lošinja i Cresa.


Svi će se oni u podne okupiti na Trgu bana Jelačića kako bi pokazali da ih je ignorantski stav još više ujedinio.