Doc. dr. Dragan Ribarić

Statičar odgovara na pitanje koje su seizmički najnepogodnije građevine

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prije točno godinu dana potres jačine 6,2 stupnjeva po Richteru pogodio je talijanski grad Amatrice i odnio 300 života, a predviđanja su da upravo potres maksimalno te jačine može zadesiti Rijeku



doc. dr. Dragan Ribarić


doc. dr. Dragan Ribarić


Statičar s riječkog Građevinskog fakulteta doc. dr. Dragan Ribarić, koji je godinama radio u Institutu IGH, smatra kako su seizmički najnepogodnije riječke građevine izgrađene za vrijeme Austro-Ugarske, jer su teške i nisu građene za potresno područje.




– Rijeka se u najvećoj mjeri izgradila u posljednjih 200 godina te imamo zgrade od materijala iz tog vremena. Riječ je o zgradama građenim od kamena, odlomljenog kamena ili pak opeke. Te su zgrade najosjetljivije zbog svoje težine i povlače najviše potresnih sila. Četverokatnice ili peterokatnice koje su zidane nemaju nikakve posebne sustave otpornosti i s magnitudom potresa od 3 do 4 stupnja po Richteru nije im se ništa dogodilo, no pitanje je što bi bilo s magnitudom većom od 6 stupnjeva.


Današnji pravilnik vezano za potrese ne dozvoljava zidane zgrade od četiri, pet ili šest katova. Maksimum koji se dozvoljava su dvokatnice ili trokatnice – upozorava Ribarić. Ujedno napominje da su se od 1964. godine do danas propisi vezano uz statičnost građevina mijenjali četiri puta te se danas primijenjuju europske norme koje su najoštrije od svih prethodnih. Za ovotjednu riječku seriju potresa Ribarić kaže da je bila neugodna.


– To su bili potresi koji su se osjetili tek nekoliko sekundi, a primjerice u Italiji su trajali daleko više, od 10 do 15 sekundi i naravno bili su jači – kaže Ribarić.


Prije točno godinu dana potres jačine 6,2 stupnjeva po Richteru pogodio je talijanski grad Amatrice i odnio 300 života, a predviđanja su da upravo potres maksimalno te jačine može zadesiti Rijeku. Ribarić pojašnjava da se u Amatriceu radilo upravo o zidanim kućama, a ujedno kaže da se geoseizmičke karte rade za prognozu unutar 475 godina.


– To znači da se unutar tog razdoblja u Rijeci ne bi smjelo dogoditi ništa više od 6,3 stupnja po Richteru, međutim to su procjene. Ne kažem da nisu realne, ali to je statistika koja se stalno mijenja, jer čim se pojavi nova informacija, ta se ekstrapolacija mijenja – navodi Ribarić.


Moderne građevine, kaže Dragan Ribarić, također predstavljaju potencijalnu opasnost, a pod time podrazumijeva današnji trend građevinskog egzibicionizma.


– Primjerice rade se kuće gdje je jedan tlocrt dolje, a drugi gore. Statički to nije dobro – navodi Ribarić.