Otvorena vrata petoj generaciji polaznika

Startup inkubator Rijeka: Poziv mladima s poslovnim idejama

Aneli Dragojević Mijatović

Foto I Tomić

Foto I Tomić

Prostor, kontakti, mentorska pomoć, radionice, sve je to na raspolaganju korisnicima kako bi se lakše probili na tržište, rečeno je na press konferenciji



RIJEKA Startup inkubator Rijeka otvara vrata petoj generaciji:  krenuo je javni poziv za ulazak, traje do 30. listopada, te se pozivaju mladi ljudi, do 29 godina starosti, koji imaju poslovnu ideju za koju smatraju da ima tržišnog potencijala, da podnesu prijavu za ulazak u inkubator kako bi im se omogućila podrška u razradi i komercijalizaciji, istaknuto je na  tiskovnoj konferenciji na kojoj su govorili Andrija Vitezić, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, Vlasta Linić, viša savjetnica za pravne poslove i razvoj poduzetništva Grada, Edi Budimilić, mentor Startup inkubatora Rijeka, te Mateo Stupičić i tim Pointme, korisnici Startup inkubatora i dobitnici investicije ABC akceleratora.


Startup inkubator Rijeka korisnicima omogućava šest mjeseci korištenja prostora na adresi Ružićeva 14, kontakte s poslovnim partnerima, mentorsku pomoć, redovne radionice i drugo. Prijave se podnose na mrežnim stranicama Inkubatora http://startup.rijeka.hr/, razmatra ih Programsko vijeće Inkubatora, a početak rada pete generacije je 18. studenog. Vitezić je kazao da su vrata otvorena mladima koji imaju tek dobru poslovnu ideju, međutim još nemaju svoju tvrtku.Što se djelatnosti tiče, krenulo se s IT-om i produkt dizajnom, no priključili su se i timovi iz tehnike, tehnologije, biotehnologije. Nismo, dakle, ograničeni na određeno područje, već je naglasak na dobroj poslovnoj ideji, pojasnio je.


Linić je najavila da u suradnji s riječkim Sveučilištem, Veleučilištem, te Poslovnom akademijom PAR, uskoro kreće i predstavljanje inkubatora po fakultetima. Inače, tijekom protekle četiri generacije startup timova, svoje ideje su razvijala 63 tima, a pomagalo im je 30 mentora. Navedeno je rezultiralo osnivanjem pet gospodarskih subjekata i zapošljavanjem 20-ak ljudi. Timovi su dobili značajna priznanja i nagrade na natjecanjima na kojima su se javljali. Primjerice, Mateo Stupičić i tim Pointme u značajnoj konkurenciji izborili su se za investiciju slovenskog ABC akceleratora koji im je ponudio 15 tisuća eura za 8 posto tvrtke.