Kupalište Grčevo

Stanovnici Pećina uznemireni radovima: Redovito održavanje ili devastacija obale?

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nakon obavljenog nadzora građevinska će inspekcija moći dati odgovor vezan za zakonitost ove gradnje kojom Grad Rijeka uređuje šetnicu i sanira dva mola s prilazima



RIJEKA – Građevinska inspekcija koja je do sada zaprimila tri prijave za radove izgradnje šetališta i sanacije molova na zapadnoj strani kupališta Grčevo na Pećinama, investitora Grada Rijeke, još nije obavila sveobuhvatan nadzor investicije na ovom kupalištu, tako da novinarski upit izvodi li se zahvat na ovoj lokaciji po slovu zakona ostaje visjeti u zraku.


– Nakon obavljenog nadzora građevinska će inspekcija moći dati odgovor vezan za zakonitost ove gradnje, stoji u službenom dopisu Ministarstva graditeljstva.


Naša redakcija prošlog je tjedna zaprimila negodovanje stanara Pećina koji se protive spomenutom zahvatu, jer smatraju da je ovdje riječ o devastaciji pomorskog dobra, budući da se sve izvodi pod izlikom »redovitog održavanja«, bez adekvatnih studija i građevinske dozvole.


Razbijanje stijena




Riječ je o nastavku radova na uređenju šetnice odnosno staze kupališta Grčevo koja je posljednjih godina u investicijskom ciklusu Grada Rijeke. Ova faza do početka sezone kupanja predviđa i sanaciju dva dotrajala molića i izgradnju prilaza prema njima. Grad je šljunkom htio dohraniti kupalište i obalu ispred kućnih brojeva Pećine 7 i 8, ali čini se da se od toga za sada odustalo. Za gradske oce sve ovo što se trenutno radi je nužno, po njima radi se o održavanju, te bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine.


– Po nama ovdje se radi o većem građevinskom zahvatu, kaže Marin Maričić, stanar Pećina, u ime grupe građana koji žele stopirati ovu investiciju i postaviti je na zdrave temelje. Šetnica se proširuje na tri metra, radi se volta koje tu prije nije bilo, betonirat će se molovi, napraviti prilazi prema njima. Pri tome se razbijaju stijene. Što je to nego devastacija obale i morskog dna. Sve to radi se bez adekvatnih studija utjecaja na okoliš, a to da je ovdje riječ o održavanju – to je čista obmana. Gradske službe s kojima smo intenzivno razgovarali rekle su nam da za sve to i ne treba građevinska dozvola jer je riječ o manjem zahvatu. Ali, ako će se nešto proširiti na tri metra, to se može jedino nauštrb plaže. A to nije mala stvar, smatra Maričić.


Učinjena šteta


Dodaje da negodovanja ne bi bilo da se investitor adekvatno pripremio za ovaj projekt, te ga na čestit način prezentirao građanima Pećina. No, to se nije dogodilo. Maričić je jako ogorčen i načinom kako se prema cijelom ovom slučaju postavila građevinska inspekcija, koja je trebala na njihove pozive već reagirati. Po njemu šteta je već učinjena.


Na naš upit o čemu se ovdje radi Grad je u svojem odgovoru samo naglasio da je »Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama uređeno upravljanje i zaštita pomorskog dobra. Pomorskim dobrom upravlja Republika Hrvatska putem Županije, odnosno grada« te je zatim opisao ono što se tu planira napraviti. O radnjama koje su prethodile radovima nema podataka. Stoga ostaje dakle na građevinskoj inspekciji da utvrdi što je tu po zakonu a što nije?