Odgovorio na prozivke

Staničić: Jedini koji lupeta i obmanjuje javnost je Obersnel

Damir Cupać

Kristjan Staničić, Foto: S. DRECHSLER

Kristjan Staničić, Foto: S. DRECHSLER

Obersnel koristi nepristojni rječnik kako bi prikrio svoju nesposobnost. Za razliku od njega, volim se okružiti kvalitetnim i stručnim ljudima, a što smo dokazali s našom listom za Gradsko vijeće, rekao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika



RIJEKA HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Kristjan Staničić replicirao je SDP-ovom protukandidatu Vojku Obersnelu koji ga je prozvao da lupeta i da pokazuje elementarno nepoznavanje europskih procedura ocjenom da je jedini koji lupeta i ne zna aktualni riječki gradonačelnik.


– Obersnel koristi nepristojni rječnik kako bi prikrio svoju nesposobnost. Za razliku od njega, volim se okružiti kvalitetnim i stručnim ljudima, a što smo dokazali s našom listom za Gradsko vijeće.


Obersnelova je logika potpuno drugačija, a o čemu govore svjedoci njegove negativne kadrovske selekcije – Vladimir Benac, Željka Marković, Ernest Cukrov koji je došao na čelo razvojne agencije političkom trgovinom.




Moj princip djelovanja nije takav, izjavio je Staničić i predao riječ Ivoni Milinović koja se osvrnula na riječku iskorištenost, odnosno neiskorištenost, europskih fondova kada je riječ o financiranju projekata.


Ona je ocijenila da Obersnel ili svjesno obmanjuje javnost ili lupeta.


– Elementarne stvari o korištenju europskih sredstava trebao bi znati svatko, pa tako i Obersnel. No, on svjesno obmanjuje javnost ili, koristeći se njegovim rječnikom, lupeta.


On je implicirao da povlačenje europskih sredstava zavisi od vlade, a to nije točno. Postoji niz fondova na koje aplikacije idu izravno i nitko nije branio Obersnelu i njegovom »stručnom« timu da prijave projekte na njih.


Drugo, da nije bilo vlade nikada se ne bi povuklo 49 milijuna eura za projekte urbane aglomeracije, a kada vidimo sposobnost aktualnoga gradonačelnika, čisto sumnjamo da će aktualna riječka vlast iskoristiti ta sredstva.


To najbolje pokazuje primjer imenovanja Ernesta Cukrova na čelo regionalne razvojne agencije koji je rezultat političke trgovine, a ne stručnosti, ocijenila je Milinović.


Ona je dodala da je najveća obmana Obersnelova samohvala o projektu vrijednom 1,7 milijarda kuna za projekte gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže te pročišćivača otpadnih voda.


– Taj je projekt još uvijek u izradi i nakon sedam godina još uvijek je u prvoj fazi. Sedam godina taj projekt nije dobio zeleno svjetlo, čak ni za studiju izvodljivosti. A kako misle u godinu dana proći drugu stepenicu koja je puno teža, to nikome nije jasno.


Neka pokaže javnosti ugovor o dodjeli 1,7 milijarda kuna. Ako ga nema, a uvjerena sam da ga nema, dao je još jedno prazno obećanje u muzeju njegovih neostvarenih obećanja, ocijenila je Milinović.


Staničić je najavio da će kao gradonačelnik profesionalizirati regionalnu razvojnu agenciju Porin, kadrovski je ojačati, dovesti stručne ljude, otvoriti predstavnički ured Rijeke i Primorsko-goranske županije u Bruxellessu.