HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

Staničić: Grad Rijeka mora biti u službi svih građana, a ne kraljeva Korza

Damir Cupać

Kristjan Staničić s članovima riječkog HDZ-a, Foto: R. BRMALJ

Kristjan Staničić s članovima riječkog HDZ-a, Foto: R. BRMALJ

Zbog brojnih korupcijskih afera, građani grada Rijeke izgubili su povjerenje u gradske institucije, ocijenio je Staničić



RIJEKA – Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke Kristjan Staničić najavio je da će u slučaju izborne pobjede učiniti sve da rad gradske uprave postane transparentniji i servis građanima i poduzetnicima, a ne pojedincima i kojekakvim kraljevima Korza i riječkih tržnica.


– Percepcija građana je da gradska uprava nije transparentna, a da su u pravu, svjedoči najrecentniji slučaj pročelnika Benca.


Zatim moram podsjetiti na slučaj riječkih tržnica gdje je, iako nisu prekršeni zakonski propisi, zbog neodgovornog upravljanja gradski proračun oštećen za više od 80 milijuna kuna.




Sjetimo se zatim slučaja Željke Marković, ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada, koja je godinama mimo zakonske procedure licitirala gradskim poslovnim prostorima. Mi takve slučajeve želimo spriječiti, i to je jedna od uloga odgovorne gradske vlasti – zaštiti imovinu Riječanki i Riječana.


Aktualni gradonačelnik Obersnel, propustio je to učiniti, i ne smatra se niti malo odgovornim za rad svojih suradnika i svoje gradske uprave.


Zbog brojnih korupcijskih afera, građani grada Rijeke izgubili su povjerenje u gradske institucije, ocijenio je Staničić.


Dodao je da je u programu predvidio smo niz mjera kojima će osigurati odgovorno upravljanje gradskom imovinom, minimalizirati mogućnost sukoba interesa u gradskoj upravi, te modernizirati gradsku upravu, u kojoj ima niz dobrih i sposobnih pojedinaca.


– Međutim tim zaposlenicima se loše rukovodi. Inzistirat ćemo na izgradnji učinkovitih, uključivih i transparentnih gradskih institucija koje će biti servis svim građanima i poduzetnicima.


Osnovat ćemo neovisno antikorupcijsko tijelo koje će se baviti potencijalnim sukobom interesa u gradskoj upravi i gradskim poduzećima. Znatno ćemo ojačati unutarnju reviziju i nadzor nad poslovanjem proračunskih korisnika, posebice gradskih poduzeća.  


Objedinit ćemo proces javne nabave, a što je uostalom i tražila državna revizija u svrhu postizanja racionalnosti i veće ekonomičnosti trošenja sredstava.


Uz transparentnije procese javne nabave, također ćemo revidirati i postupke vezane uz izdavanje koncesija, najavio je Staničić.


On je uvjeren da gradska uprava može postati partner svim građankama i građanima grada Rijeke, te poduzetnicima.


– Gradsku administraciju učinit ćemo efikasnom inzistirajući na učinkovitom rješavanju pitanja, poteškoća i zahtjeva građana i poduzetnika.


Osigurat ćemo cjelokupnu transparentnost rada gradskih tijela i proračunskih korisnika, posebice tvrtki u vlasništvu Grada, od zapošljavanja, preko dodjela subvencija, gradskih potpora do postupaka javne nabave, ugovaranja i plaćanja, te izdavanja koncesija.


U svakoj gradskoj instituciji i ustanovi uvest ćemo nova standardna mjerila za klasifikaciju radnih mjesta i sustav za određivanje potreba za zapošljavanjem koji će strogo kontrolirati stvaranje i raspored radnih mjesta. Uspostavit ćemo jasan sustav u kojem se mogu mjeriti i pratiti rezultati rada svakoga zaposlenika, zaključio je Staničić.


D. CUPAĆ