Pioniri u Rijeci

Stanarima nebodera u Pionirskoj bespovratnih 180.000 kuna EIB-a za termoizolacijsku fasadu

Marinko Glavan



Poticaje EIB-a putem kreditne linije PBZ-a već su iskoristile brojne zgrade u Hrvatskoj, posebno u Osijeku, no Pionirska 2 prva je riječka zgrada čiji su stanari osigurali poticaje. Za dobivanje kredita, objašnjava Nediljko Rojnica iz PBZ-a, zgrada treba odabrati izvođača, izraditi plan otplate kredita, no najvažnije je, ističe, što se kredit otplaćuje isključivo iz pričuve zgrade, bez potpisivanja zadužnica ili stavljanja hipoteke na zgradu, a ugovor s bankom potpisuje samo ovlašteni predstavnik zgrade, pri čemu mora imati suglasnost barem 60 posto suvlasnika. Ukoliko pri obnovi zgrada zadovolji uvjete za prelazak u viši energetski razred, prema odredbama za energetsko certificiranje zgrada, PBZ dodatno smanjuje kamatu koja se izračunava na temelju tromjesečnog EURIBOR-a plus 5,9 posto, za 0,5 posto. Neki hrvatski gradovi i županije ovakve aranžmane dodatno potiču, subvencionirajući tri posto kamata, no Rijeka zasad nije među njima.



    Put do dobivanja poticajnih sredstava za prvu stambenu zgradu u Rijeci nije bio nimalo jednostavan, jer je riječ o prvom takvom slučaju u Rijeci, no isplatilo se, objašnjava ovlašteni predstavnik zgrade Josip Vukman. 


   Besplatno projektiranje




– Ideja o obnovi fasade rodila se prije nekoliko godina jer smo željeli urediti neboder na način da, ugradnjom izolacije, smanjimo potrošnju energije za grijanje. Imali smo mnogo problema s tadašnjim upraviteljem oko realizacije, tako da je stvar dugo stajala na mjestu, no kako sam i sam građevinar, u potrazi za izvođačem radova došli smo i do sadašnjeg upravitelja, Vid-Stana, koji nas je spojio s PBZ-om, znajući za njihovu kreditnu liniju koja osigurava poticaje EIB-a. Nasreću, svi u zgradi bili su suglasni s idejom obnove fasade tako da smo pričuvu iz koje se kredit vraća, još prije dvije godine s dvije podigli na četiri kune po kvadratu pa nije bilo potrebe za novim povećanjem pričuve, a već smo i prikupili više od 400 tisuća kuna, od milijun i 270 tisuća koliko je ugovorena vrijednost radova, kaže Vukman.



Projekt u Pionirskoj 2 pozdravili su i riječki obrtnici koji u poslovima na termoizolaciji zgrada vide veliku šansu za upošljavanje vlastitih kapaciteta, prvenstveno u građevini, proizvodnji i distribuciji izolacijskih materijala, ali i druge popratne opreme te pratećim radovima.


– U vrijeme ekspanzije građevinari su se mahom koncentrirali na novogradnje, zaboravljajući koliko je potencijalnih poslova u održavanju i unapređivanju postojećih zgrada. U vrijeme nedostatka poslova, to je velika prilika, posebno za obrtnike, male i srednje tvrtke. Korist je pritom dvostruka, u uštedi energije za vlasnike zgrada te u zapošljavanju kapaciteta za obrtnike i tvrtke, kazao je tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić.



    U pilot-projekt uključili su se REA Kvarner i Tehnički fakultet koji su besplatno izradili projektnu dokumentaciju, kako bi njegovom realizacijom i ostvarenim efektima u uštedi energije potaknuli i ostale suvlasnike, u pravilu slabo izoliranih riječkih zgrada, da se odluče na slične zahvate.   


Viši energetski razred


– Koristi su višestruke. Projektom smo dokazali da će se ugradnjom izolacijskog sloja debelog svega pet centimetara potrošnja energije potrebna za zagrijavanje smanjiti sa sadašnjih 45 kilovatsati po metru četvornom godišnje na svega 16 kilovatsati. To je ušteda od preko šezdeset posto. Treba naglasiti da ova zgrada, kao i velik broj sličnih u Rijeci, ima vrlo kompaktan oblik, točnije odnos vanjske površine i ukupnog volumena, što je čini vrlo zahvalnom za ovakve projekte jer se relativno malim ulaganjima u izolaciju postižu vrlo dobri rezultati u uštedi energije. Riječ je o dugoročnim uštedama, kako u energiji, tako i u sustavu grijanja jer će biti dovoljno ugraditi grijaća tijela manje snage koja su sama po sebi jeftinija, istaknuo je profesor Branimir Pavković sa Zavoda za termodinamiku i energetiku Tehničkog fakulteta, dodajući kako ne treba zanemariti ni učinke u smanjenju emisije stakleničkih plinova u okoliš. 


    Ulaganje u toplinsku izolaciju, osim dugoročnih ušteda, dugoročno će povećati i vrijednost nekretnine, smatra direktor REA Kvarner Darko Jardas. 


    – Već sada veliki faktor pri određivanju cijena nekretnina u Europi čini energetski razred zgrade, a tako će biti i u nas. Jednostavno, što je energetski razred zgrade viši, to je viša i cijena stanova u njoj, zaključuje Jardas.