Odluka

Sršćica definitivna lokacija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kostreni

Barbara Čalušić

Sadašnja lokacija koja pročistač predviđa blizu ulaza u Termoelektranu i naselja, za vodstvo Kostrene je neprihvatljiva / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Sadašnja lokacija koja pročistač predviđa blizu ulaza u Termoelektranu i naselja, za vodstvo Kostrene je neprihvatljiva / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ako Hrvatske vode ne prihvate prijedlog nove lokacije, načelnica općine Kostrena Mirela Marunić otvara mogućnost izlaska iz aglomeracije Bakar – Kostrena što znači i zaustavljanje projekta izgradnje kanalizacijskog sustava



Općina Kostrena od Hrvatskih je voda zatražila decidiranu odluku o prihvaćanju Sršćice kao druge lokacije za smještaj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U protivnom, Kostrena će izaći iz aglomeracije Bakar – Kostrena koja od trenutno predviđenih investicijskih troškova u gradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje i vodoopskrbe za Bakar predviđa investiciju od gotovo 175 milijuna kuna, a za Kostrenu 45 milijuna kuna. Izmještanje pročistača povisilo bi iznos koji je predviđen za sustav odvodnje u Kostreni za 11 milijuna kuna, ali bi se time, kako to inzisitira kostrenska načelnica Mirela Marunić, poštivao ekološki i socijalni aspekt Kostrene.



Upitana kako će građani Kraljevice dalje reagirati na pročistač na Sršćici, Mirela Marunić se nada kako će se pronaći zajednički interes Općine Kostrene i Grada Kraljevice. Pritom napominje da je ona načelnica ipak Općine Kostrena i da su joj na prvom mjestu interesi Kostrenjana.


– Pročistač na Sršćici uznemirio je stanovnike Kraljevice jer se nalazi na udaljenosti od pola kilometra zračne linije od Kraljevice, zato nitko ne može očekivati da barem jednako, ako ne i više, neće uznemiriti mještane Kostrene na čijem se području i na još manjoj udaljenosti pročistač planirao pozicionirati. Sršćicu smatram boljom lokacijom jer se nalazi u industrijskom pojasu što je prirodnije okruženje za proizvodni proces kao što je sušenje mulja, zaključuje Marunić.





U Prostornom planu


Sadašnja lokacija koja pročistač otpadnih voda predviđa u blizini ulaza u Termoelektranu i neposrednoj udaljenosti naselja, za aktualno vodstvo Općine Kostrene je neprihvatljiva te kao jedinu adekvatnu alternativu načelnica Mirela Marunić predlaže područje uvale Sršćica koji se nalazi u sklopu industrijske zone i INA-e. Ako se ovaj prijedlog nove lokacije ne prihvati, načelnica Marunić otvara mogućnost izlaska iz aglomeracije Bakar – Kostrena što posljedično znači i zaustavljanje projekta izgradnje kanalizacijskog sustava gdje se nalazi još jedan razlog nezadovoljstvu kada je u pitanju pozicija Kostrene u ovoj aglomeraciji. Naime, osim što bi na svojem teritoriju dobila pročistač otpadnih voda za područje čitave aglomeracije, dobar dio kostrenskih kućanstava i dalje bi ostao izvan novog kanalizacijskog sustava.


Prijedlog nove lokacije pročistača u Sršćici uvršten je i u prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Kostrene, što znači da bi neprihvaćanje ove lokacije značilo i zaustavljanje novog Prostornog plana koji bi trebao biti usvojen do proljeća iduće godine.


Mirela Marunić kaže da je odlučna u namjeri da se prihvati nova lokacija pročistača otpadnih voda, jer smatra da tako štiti interese Kostrene, koja osim što je i teritorijalno i po broju stanovnika manja od Bakra, Kraljevice i Rijeke, već sada ima trećinu svoje površine pod industrijom. S pročistačem kod Termoelektrane, Kostrena bi izgubila još sedam tisuća četvornih metara prostora zbog još jednog potencijalnog zagađivača.


– Osim što nam ne odgovara lokacija pročistača u neposrednoj blizini naselja, dodatan razlog za strah i nepovjerenje predstavlja mulj i njegovo zbrinjavanje te mogući neugodni mirisi koji bi mogli dodatno umanjiti kvalitetu života mještana Kostrene, a koji su već sad dovoljno izloženi utjecaju industrije. Sam pročistač, kao ni stupnjevi pročišćivanja nisu problem. Ne znamo ni gdje, niti pod kojim uvjetima će se mulj zbirnjavati, s obzirom da u Hrvatskoj nije donesena nacionalna strategija kojom bi se riješio problem zbrinjavanja mulja. Prema našim saznanjima, u ovom trenutku, mulj se može zbrinjavati jedino izvan Hrvatske i to u Mađarskoj i Austriji. Cijena odvoza po toni mulja, prema informacijama koje sam dobila kreće se od 60 do 70 eura po toni. To već sad nije malen novac. Inače, osim iz Kostrene, dovozio bi nam se i mulj iz Bakra, upozorava Marunić.


Ekonomski aspekt


Sadašnja lokacija pročišćivača kojoj se Marunić protivi, nalazi se pored Termolelektrane, na prostoru gdje su danas radničke barake. U neposrednoj blizini lokacije je botanički vrt, vrlo blizu bi se trebao graditi dom za starije osobe, a do prvih kuća na tom je prostoru tristotinjak metara zračne linije.


– S druge strane imamo cijeli poluotok koji je već pod industrijom, a razlika na kojoj se temelji prosudba kako je kod Termoelektrane povoljnija lokacija od Sršćice, odnosi se samo na ekonomski aspekt dok se socijalni i ekološki aspekt zanemaruje. Kad smo pristupili izradi studije za alternativnu lokaciju u Sršćici, zapravo se pokazalo da su obje lokacije podjednako povoljne. Riječ je o studiji koju je napravio Građevinski fakultet u Zagrebu prema kojoj bi financijski gledano lokacija na Sršćici povećala ukupnu investiciju pročistača za oko 11 milijuna kuna, od sadašnjih 45 milijuna kuna koliko je predviđeno za kanalizacijski sustav u Kostreni, kaže Marunić.