Palo 150 litara kiše po četvornom metru

Srpanj s najviše kišnih dana od 1948. godine

Barbara Čalušić

Ove godine u srpnju u Rijeci kišovito je bilo više od pola mjeseca i zabilježeno je čak 16 kišnih dana



RIJEKA Iako srpanj nije bio za pamćenje, barem što se ljetnog vremena tiče, loše vrijeme koje je većim dijelom obilježilo prethodni mjesec ostat će po nekim svojim pojedinostima zabilježeno u riječkoj meteorološkoj povijesti.


Srpanj 2014. godine tako će ostati zabilježen kao srpanj s najviše kišnih dana od 1948. godine otkad se u Rijeci kontinuirano mjere meteorološki podaci. Ove godine u srpnju u Rijeci kišovito je bilo više od pola mjeseca i zabilježeno je čak 16 kišnih dana. Ovogodišnji srpanj time je pretekao srpanj 2011. godine kada je u Rijeci kiša padala 15 dana.

Ovaj srpanj pretekao je srpanj 2011. i po količini kiše pa je tako za razliku od tri godine ranije, ove godine u srpnju palo 18 litara više kiše po metru četvornom od srpnja 2011. godine kad je količina kiše za cijeli mjesec iznosila 132 litre po četvornom metru.


No, 150 litara kiše po četvornom metru, koliko je palo u srpnju, svrstalo ga je tek na peto mjesto najkišovitijih sedmih mjeseci u Rijeci.




Više kiše u srpnju palo je još 1948. godine, kad je palo 189 litara, 1961. godine kad je pala 181 litra, 1965. godine palo je 167 litara kiše, dok rekord po količini kiše drži srpanj 1960. godine kad je u Rijeci pala 201 litra kiše po četvornom metru.


Možda ove godine u Rijeci nije oboren rekord po količini kiše, no ako se rekordu najvećeg broja kišnih dana pribroji i rekord srednje mjesečne naoblake, mnogi koji će ovaj srpanj pamtiti po jesenskom vremenu, vjerojatno su u pravu.


Naime, Rijeka je ove godine u srpnju zabilježila vrijednost 6,6 kad se radi o srednjoj mjesečnoj naoblaci. Dosad je taj rekord držao srpanj 1972. godine sa 6,2, a prosječna vrijednost za Rijeku u srpnju iznosi četiri.


Mjesta za lagani optimizam, barem kad je vrijeme u kolovozu u pitanju, ipak ima. Tako se jučer u Rijeci uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka počela približavati 30 stupnjeva Celzija i iznosila je 28 stupnjeva.


Prema riječima dežurnog meteorologa iz Pomorskog hidrometeorološkog zavoda Rijeka Ivana Novaka, tijekom sljedećeg tjedna vrijeme će se postupno stabilizirati. Prolazna pogoršanja moguća su u noći s nedjelje na ponedjeljak. Novi kišni val moguć je i u srijedu tijekom noći i u srijedu ujutro. No, vrijeme će se postupno stabilizirati, a temperature će rasti, rekao je Novak.