Klobučarićev trg

Srednjovjekovni bedem bit će vraćen ispred OŠ Nikole Tesle do kraja godine

Ljiljana Hlača

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Zid je zbog izgradnje podzemne garaže s Trga uklonjen još 2004. godine, a uz dozvolu konzervatora uklonila ga je tvrtka Austrograd i izrezanog deponirala uz  crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije



RIJEKA Do kraja ove godine srednjovjekovni zid koji je sada uredno posložen do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će vraćen na svoje mjesto – ispred OŠ Nikola Tesla, na Trg Ivana Klobučarića, najavljuju u Odjelu gradske uprave za kulturu. Za tu svrhu osigurano je 100.000 kuna.


Vraćanje zida na njegovu prijašnju poziciju koja je sada istaknuta betonskim zidom obojenim u crveno poklopit će se s i uređenjem ovog trga, koje se planira u okviru programa riječkog lokalnog partnerstva, a za što je osigurano u gradskom proračunu ove godine oko 30.000 kuna.


Podsjetimo, zid koji je zaštićeno kulturno dobro, je zbog izgradnje podzemne garaže s Trga uklonjen još 2004. godine, a uz dozvolu konzervatora uklonila ga je tvrtka Austrograd i deponirala uz spomenutu crkvu, izrezanog te obloženog u metalno-drvenu konstrukciju. Drevni dio je zbog zuba vremena istrulio, pa su se neki njegovi dijelovi urušili. Obveza da se srednjovjekovni zid vrati na svoju staru poziciju bila je na investitoru i to po završetku planiranog projekta. No, s vremenom te su se obveze investitora relativizirale, zajedno s relativizacijom projekata koji su se planirali izgraditi ispred osnovne škole. Sada, nakon 11. godina zid vraća Grad Rijeka, a sve plaćaju porezni obveznici.




– Izvršen je pregled svih elementa zida te je izrađen elaborat njegove zaštite s troškovnikom radova koji se moraju učiniti kako bi se zid vratio na prvotno mjesto, odnosno, na već pripremljenu armiranobetonsku gredu na konstrukciji krova garaže. Navedeni elaborat je predan Konzervatorskom odjelu u Rijeci na izdavanje prethodnog odobrenja za izvođenje radova, saznajemo u Odjelu za kulturu.


– Nakon ishodovanja tog odobrenja, provest će se javna nabava za odabir izvođača radova (to mora biti tvrtka koja ima licencu od Ministarstva kulture za rad s kulturnim dobrom op.a) i izvesti sami radovi. Sve treba biti gotovo do kraja godine. Elaboratom je utvrđeno da je vezivni dio zida u dosta lošem stanju ali i da cijela njegova konstrukcija ne izgleda trenutno »bajno«.