Inovator

Srednjoškolac Robert Lesjak iz Rijeke uz pomoć jeftinog 3D printera isprintao sedam puta veći 3D printer

Andrej Petrak

Robert Lesjak (u sredini) s Borisom Caputom i mentoricom Ružicom Kamenjašević / Snimio S. DRECHSLER

Robert Lesjak (u sredini) s Borisom Caputom i mentoricom Ružicom Kamenjašević / Snimio S. DRECHSLER

Svoj prvi 3D printer Lesjak je redovito znao upregnuti preko ljetnih praznika kad je u rodnom Puntu pomagao turistima iz marine, kojima je trebala zamjena za neki razbijeni plastični dio broda



Robert Lesjak, učenik 2. razreda riječke Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo odlučio je svoj jeftini 3D printer iskoristiti kako bi » isprintao« 3D printer čije su dimenzije čak sedam puta veće, kojim može izrađivati znatno veće predmete. Za svoju je inovaciju »Isprintani 3D printer«, koju je razvio pod mentorstvom prof. Ružice Kamenjašević, nagrađen zlatnom medaljom na upravo završenoj zagrebačkoj izložbi Inova Mladi, najvećoj domaćoj izložbi na kojoj se predstavljaju mladi inovatori. Kod 3D printanja Roberta Lesjaka zanima praktički sve, što je bio i razlog da se odlučio izraditi svoj printer od nule.


– Osobno sam dizajnirao printer u programu za 3D modeliranje i isprintao sve potrebne dijelove, osim elektronike i aluminijskog nosača. Sve zajedno izradio sam na printeru koji bi danas koštao oko 2.500 kuna, a za »Isprintani 3D printer« na materijal sam potrošio između 250 i 300 eura, objašnjava Lesjak.



Projekt radionica je osmislio In klub inovatora u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, provodit će se od lipnja do listopada, a uključeni su mentori srednjih strukovnih škola i osobe specijalizirane za područje 3D modeliranja i 3D printa, s velikim praktičnim znanjem i praksom. Kao predavači gostovat će programeri u radu s CNC glodalicama, inovatori s problemima u izradi elemenata konstrukcija te poduzetnici koji u svom redovnom radu koriste tehnologiju 3D printera. Po završetku edukacije polaznici će se moći uključiti u napredne tečajeve i radionice, koje im, napominju u In klubu inovatora, jamče otvorena vrata u svijet novih tehnologija.





Maketa vodotornja


Svoj »Isprintani 3D printer« koristi tek par mjeseci pa je dosad na njemu isprintao maketu vukovarskog vodotornja, visine 15 centimetara, i jedan ležaj, za što što je model »skinuo« s interneta. No, svoj prvi 3D printer redovito je znao upregnuti preko ljetnih praznika kako bi u svom Puntu na Krku pomogao turistima iz obližnje marine, kojima bi se razbio kakav plastični dio na njihovom brodu. Kod kuće uvijek nešto eksperimentira, a osim 3D printanja zanima ga i robotika te programiranje.


Svoje znanje o 3D printanju rado dijeli s drugima pa će tako u sklopu programa riječkog In kluba inovatora, pod vodstvom mentorice prof. Dolores Kapović, educirati mlade inovatore o radu i modeliranju elemenata za 3D printer. Program se odvija u CTK-Tehničkom centru mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka, a glavni je cilj korištenjem 3D printera educirati dvadesetak učenika o osnovnim vještinama potrebnim za izradu funkcionalnih trodimenzionalnih modela, koji poboljšavaju svakodnevicu ili pak postaju zamjenski dijelovi elemenata u jednostavnim i složenim konstrukcijama, pojašnjava prof, Boris Caput iz In kluba Inovatora.


CNC glodalica


– Ciljevi provedbe predloženog projekta obuhvaćaju implementaciju tehnologije 3D printa te omogućuju polaznicima suvremeno znanje u primjeni tehnologije za obradu materijala čime postaju visoko-konkurentni na tržištu rada. Posebnost rada s 3D printerom odnosi se na modernizaciju postupaka prilikom obrade materijala, koja se tradicionalnom obradom izvodila skidanjem strugotine, dok moderna tehnologija omogućuje napredne tehničke postupke, rekao je Caput.


Tijekom edukacije i praktičnog rada, u programu u trajanju od 30 sati, polaznici će saznati način funkcioniranja 3D tehnologije, prikazom primjena 3D printa u svakodnevnom životu, a praktičnoj nastavi uvelike će doprinijeti postojeći 3D printer In kluba inovatora. Učenici će se upoznati s problemima izrade zamjenskih dijelova konstrukcija ili dijelova prototipa koji omogućuju put od inovacije do novog proizvoda. Naučit će koristiti softver kojim se upravlja 3D printerom, biti osposobljeni za ispravno namještanje postavki printera i postavki za printanje, kao i za izradu jednostavnih modela preko gotovih datoteka, te za izradu punih i šupljih modela. Moći će se kreativno izraditi i osmisliti vlastiti model kojeg će potom printati. Ujedno će na praktičnom primjeru moći usporediti rad 3D printera i CNC glodalice, putem izrade jednostavnih elemenata.