Propadanje kulturnog dobra

Srednji blok: Teatro Fenice najveća je sramota za Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture

Damir Cupać

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Predsjednik Gradskoga vijeća iz redova Akcije mladih Tihomir Čordašev potvrdio je da Teatro Fenice zaslužuje vrijednu pažnju u gradskom parlamentu i da će se sve napraviti kako bi se predstavničko tijelo pozabavilo rješavanjem ovog problema koji je sramota Rijeke, ali i opasnost za njezine građene



RIJEKA Predstavnici Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida i nezavisni gradski vijećnik Josip Kukuljan upozorili su ispred Teatra Fenice na nebrigu za ovo riječko kulturno dobro te su najavili da će u gradskom parlamentu poduzeti inicijative kako bi potaknuli inertnu gradsku vlast da se poduzme sve kako bi se zaustavilo daljnje propadanje ovog kapitalnog kulturnog objekta starog 104. godine.


– Teatro Fenice nesumnjivo je najveća sramota za naš grad kao europsku prijestolnicu kulture. Kako je moguća indolencija, nezainteresiranost i ravnodušnost ove gradske uprave, ovog gradonačelnika i pročelnika za kulturu sve ove godine da se problem teatra Fenice napokon riješi u korist grada. Kako misli ovaj gradonačelnik i njegova gradska uprava izbjeći sramotu pred Europom da ovo kulturno dobro namijenjeno kulturi propada i urušava se.


Neprihvatljivo je prebacivanje odgovornosti između konzervatora i Grada Rijeke što na kraju rezultira činjenicom da je Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara u gradu Rijeci suspendiran i ne primjenjuje se. A zakon predviđa da se vlasnik prema kulturnom dobru mora odnositi pažnjom dobrog gospodara, da objekt mora biti dostupan javnosti i da je gradonačelnik dužan imenovati privremenog skrbnika objekta ako se vlasnik ne pridržava zakona i ne postupa po nalozima nadležnih tijela, upozorio je gradski vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić.




Dodao je da se vlasniku objekta, tvrtki Rijekakino koja je dio poslovnog carstva Mirka Pavičića, godinama progledava kroz prste.


– Grad Rijeka ne koristi instrumente poput povećane komunalne naknade kako bi vlasnika natjerao da ga stavi u funkciju, nema komunikacije s ministricom kulture, izjavio je Miletić.


Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić najavio je da će se na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća iskoristiti prijedlog izmjena odluke o komunalnoj naknadi kako bi se nametnulo i pitanje rješavanje problema Teatra Fenice.


Predsjednik Gradskoga vijeća iz redova Akcije mladih Tihomir Čordašev potvrdio je da Teatro Fenice zaslužuje vrijednu pažnju u gradskom parlamentu i da će se sve napraviti kako bi se predstavničko tijelo pozabavilo rješavanjem ovog problema koji je sramota Rijeke, ali i opasnost za njezine građene.


Vedran Vivoda iz Akcije mladih iznio je informaciju da je vlasnik objekta Rijekakino dao ponudu za prvokup 2016. godine po cijeni koja je gotovo duplo manja od one iz 2012. godine i iznosila je 2,3 milijuna eura.


– Kada u Gradu Rijeci nešto odluče kupiti, kupi se. Svjedoči o tome primjer broda Galeb. Ne vidimo valjan razlog zbog čega problem s Teatrom Fenice nije do sada riješen, kazao je Čordašev.


Jadranka Horvat iz Živog zida ocijenila je da se kulturno dobro mora staviti u funkciju i da za tu svrhu treba iskoristiti sve zakonske procedure koje stoje na raspolaganju.


Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan primjetio je da bi se bilo kojem građaninu nadležne inspekcije nacrtale odmah ispred kuće zbog otpadanja fasade.


– Ali kada to radi Mirko Pavičić nitko ga ne kažnjava. To treba promijeniti i krenuti s kažnjavanjem neodgovornog vlasnika, zaključio je Kukuljan.