Multikulturalnost

Srednja talijanska škola u Rijeci slavi 130 godina

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

U klupama sjede učenici iz Kine, Rusije, Filipina, Švicarske, Italije, ali i riječki srednjoškolci koji nemaju talijanske korijene



RIJEKA Prije punih 130 godina otvorena je zgrada Muške građanske škole, a riječ je o zgradi u kojoj je danas smještena Srednja talijanska škola. U tih 13 desetljeća, kaže ravnatelj Michele Scalembra, mijenjali su se nazivi škole, njen ustroj, ali ono što je konstata svih 130 godina na tom se mjestu odvija obrazovanje na talijanskom jeziku i njeguje povezanost s Rijekom. Danas je Srednja talijanska škola moderna ustanova s vrsnim profesorima koja posebnu pažnju posvećuje multikulturalnosti, ali i međunarodnoj suradnji. U njenim klupama sjede učenici iz Kine, Rusije, Filipina, Švicarske, Italije, ali i riječki srednjoškolci koji nemaju talijanske korijene, jer kako navodi ravnatelj, riječ je o školi koja je zanimljiva strancima, no i svim drugim budućim srednjoškolcima.


Strukovni program


– Tradicionalno u našu školu dolaze učenici iz osnovnih škola koje provode program na talijanskom jeziku, no ima i veliki broj učenika koji su pohađali škole na hrvatskom jeziku, kao i stranaca. Gajimo multikulturalno ozračje i otvoreni smo za svaki oblik suradnje. Puno se radi na razvijanju otvorenosti i tolerancije učenika te njihovom poticanju razmišljanja na europski način, ističe Scalembra.


U toj se školi može naučiti čak sedam jezika, jer uz talijanski i hrvatski učenici ovladavaju i engleskim, francuskim, njemačkim španjolskim i latinskim jezikom, a od ove godine pokrenut je i program jezične gimnazije te Srednja talijanska škola prvi put provodi tri gimnazijska programa. Jedini strukovni program, hotelijersko-turistički tehničar, popularan je među osmašima, jer nudi mogućnost stjecanja bogatog jezičnog znanja, ali i dobra je priprema za tržište rada.


Scalembra kaže da se sa 165 učenika škola me može ubrojiti među veliku školu, no rezultati koje učenici postižu na natjecanjima na raznim razinama jako su dobri. Ono što svakako karakterizira rad je iznimno aktivna međunarodna suradnja i razmjena učenika.– Nedavno su naši učenici bili u Rimu, a u travnju očekujemo uzvratni posjet rimskih učenika. Isti oblik suradnje njegujemo i sa školom iz Estea, kao i iz regije Puglia, kaže Scalembra.




Obilježavanje 130 godina škole nije jedini jubilej Srednje talijanske škole, jer školski list broji već punih 40 godina izlaženja, a u okviru svečanosti u povodu obljetnice koja će se održati 4. prosinca nastavnica Gianna Mazzieri Sanković predstavit će povijest lista, dok će učenici kroz ples, pjesmu i glazbu kronološki predstaviti događaje u posljednjih 130 godina ne samo u školi nego i u svijetu, a obilježavanju jubileja pridružit će se i zbor zajednice Talijana Fratellanza.



»Super school«


Surađuje se i s talijanskim institucijama pa tako učenici sudjeluju u projektu »More znanosti« tršćanskog Centra za europski dijalog, a u okviru tog projekta srednjoškolci imaju priliku osmisliti znanstveni projekt iz fizike, kemije ili biologije te će sudjelovati na skupu u Trstu zajedno s ostalim europskim vršnjacima. Prošle godine za učenike Srednje talijanske škole organiziran je ubrzani tečaj za mlade poduzetnike »Super school« koji se realizira u suradnji s mladim talijanskim informatičarima sa Sicilije, čiji je voditelj osmislio YouTube downloader. Novo izdanje tečaja održat će se i ove školske godine, u siječnju, a to je prilika da srednjoškolci nauče kako realizirati ideju i startup.


O učenicima se brine i nakon nastave pa se često organiziraju radionice o tome kako učiti ili suočiti se sa stresom, a zahvaljujući suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca i Talijanskom dramom učenici imaju priliku sudjelovati i u glumačkim radionicama. Sama školska zgrada nerijetko ugošćuje kazališne predstave, a kao jednu specifičnost ravnatelj navodi i mogućnost korištenja stipendija Talijanske unije koje se nude svim učenicima nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja bez obzira na to gdje će nastaviti školovanje.