Uređenje

Sredinom listopada radovi u Starom gradu: Uređivat će se Pavlinski trg i Ulica Janeza Trdine

Ljiljana Hlača

Pavlinski trg - zelena oaza u Starom gradu dobit će nov izgled / snimio M. GRACIN

Pavlinski trg - zelena oaza u Starom gradu dobit će nov izgled / snimio M. GRACIN

Projekt predviđa sređivanje 1.145 metara četvornih površine koja se planira popločiti novim kamenom, ugradit će se nova urbana oprema (klupe i koševi za otpatke), odnosno postaviti novi sustav javne rasvjete



 Nakon Koblerovog trga napokon je na red došlo uređenje Pavlinskog trga, iza Cluba Boa (nekadašnja Dva lava), saznajemo od Odjela gradske uprave za komunalni sustav. Riječ je o investiciji koja se dugo najavljivala, ali i odgađala. No, čini se da su gradski oci napokon prikupili dovoljno novaca za ovaj građevinski zalogaj, ili je sve to već dio predizbornog programa za lokalne izbore? Bilo kako bilo, rušenje postojećeg trga trebalo bi početi sredinom studenoga, a zahvatom je predviđeno uređenje i dijela Ulice Janeza Trdine.


Konkretno, projekt predviđa sređivanje 1.145 metara četvornih površine koja se planira popločiti novim kamenom (kombinirat će se crni i bijeli kamen). Ugradit će se nova urbana oprema (klupe i koševi za otpatke), odnosno postavit će se novi sustav javne rasvjete. Trg će biti osvijetljen s deset visećih rasvjetnih tijela.



Upitali smo nadležne u Gradu što je s uređenjem parka Pomerio – projektom koji se prvi put najavio još 2014. godine. U Gradu odgovaraju da je projekt u fazi pripreme natječaja za prvu fazu radova koja se odnosi na građevinski dio izgradnje podzemne trafostanice unutar područja zahvata. Planirani početak tih radova je također sljedećeg mjeseca.




Uređenje parka Pomerio je vrlo ambiciozan projekt koji se odnosi na površinu između ulica Pomerio na jugu, Ive Marinkovića na sjeveru, Ivana Rendića na zapadu i stepeništa između Pomerija i Marinkovićeve ulice na istoku. Riječ je o površini od 5.200 metara četvornih, od čega bi na park otpalo 3.500 metara četvornih.



Nadalje, napravit će se nova odvodnja oborinskih voda, rekonstruirat će se postojeći vodoopskrbni odnosno kanalizacijski cjevovod tako da će se izgraditi dva kolektora, kojima će se prihvaćati otpadne vode iz postojećih kanalizacijskih priključaka okolnih građevina. Postojeće zelenilo neće se dirati, a u planu je sadnja novih stablašica. Ovo će biti prilika da se postave i novi optički kablovi za potrebe Grada Rijeke. Zbog odvodnje, mijenjat će se niveleta ove lokacije. Vrijednost radova je 4.019.229 kuna.


– Trg i dio spomenute ulice uređuje se kao javna površina namijenjena kretanju i boravku pješaka uz ograničeni interventni i povremeni opskrbni kolni promet za poslovne prostore – saznajemo.


Budući da na Trgu svoje prostore ima Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, zahvatom je predviđena ugradnja u tlo posebnih reljefnih oznaka (posebne taktilne ploče od keramike) koje bi trebale slijepim osobama omogućiti jednostavnije kretanje iz dijela Ulice Janeza Trdine prema Pavlinskom trgu gdje su njihovi prostori pa onda dalje prema Sokol kuli, odnosno prema prolazu koji vodi prema Starčevićevoj ulici.


Investitor za sada ne spominje kada bi zahvat trebao biti gotov (a to će najviše interesirati ugostitelje koji tu imaju terase). No, treba uzeti u obzir vremenske prilike, ali i činjenicu da je riječ o lokaciji na kojoj će zasigurno biti i arheoloških istraživanja. A znamo kako je to bilo s Trgom Ivana Koblera gdje su radovi kasnili upravo zbog toga. Naime, Pavlinski trg je bio dio složene urbane strukture Staroga grada, odnosno bio je dio povijesnih trgova i ulica koje su pratile liniju nekadašneg gradskog kasnoantičkog bedema, tzv. Rova, koji je srušen u 18. stoljeću. Trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi definiran u 19. stoljeću rušenjem crkvice Tri kralja sagrađene oko 1615. godine. Na trg je nekada bio orijentiran pavlinski samostan i kuća Verneda. Iz tog razdoblja donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, a sada je to pročelje Cluba Boa. Stoga bi tu arheolozi mogli imati pune ruke posla.