Ri gastro dani

Srdele i trešnje na jelovnicima riječkih lokala

Sanja Gašpert

Organizatori najavili gastro manifestaciju / Snimio Silvano JEŽINA

Organizatori najavili gastro manifestaciju / Snimio Silvano JEŽINA

Prvi gastronomski tjedan, od 30. svibnja do 6. lipnja, posvećen je miljenici ribara – srdeli, nutricionističkom adutu mediteranske prehrane za dugovječnost, a potom, od 7. do 16. lipnja, slijedi vjesnica ljeta – slatka, ukusna i ljekovita trešnja



RIJEKA Ri gastro i riječki ugostitelji nastavljaju priču o lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak. Prvi gastronomski tjedan, od 30. svibnja do 6. lipnja, posvećen je miljenici ribara – srdeli, nutricionističkom adutu mediteranske prehrane za dugovječnost, a potom, od 7. do 16. lipnja, slijedi vjesnica ljeta – slatka, ukusna i ljekovita trešnja, rečeno je na konferenciji za novinare TZ  grada Rijeke, na kojoj su najavljeni drugi ovogodišnji Ri gastro dani, Srdela je IN i Dani trešanja – mediteranskom prehranom do dugovječnosti.


Ove gastronomske manifestacije, nastale u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke u suradnji s ugostiteljima Rijeke, donose ukusna jela sa srdelama po tradicionalnim i kreativnim recepturama, a u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, moći će se kušati najslađe trešnje u jednostavnim i maštovitim slasticama te ponekim slanim jelima, uz popratna događanja i stručna predavanja za zdraviji život, rečeno je.


Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je riječ o prepoznatljivoj manifestaciji u Rijeci, koja grad predstavlja kao zanimljivu destinaciju u gastro smislu, dok je Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda riječke TZ kazala kako je namjera Turističke zajednice ovom manifestacijom popularizirati mediteranski način prehrane, kao i motivirati ugostitelje, a ona se bazira na namirnicama koje uspijevaju u određenim razdobljima kroz godinu.




Manifestaciju je najavila i Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke, koja je kazala kako je riječ o priči o lokalnim sezonskim namirnicama Kvarnera.


– Ri gastro – Srdela je IN započinje u srijedu, 30. svibnja i traje do srijede, 6. lipnja, u ugostiteljskim objektima Rijeke – partnerima projekta: Bistro Conca d’Oro, Konoba Volta, Brasserie As, Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Konoba Blato, Restoran hotela Continental, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Kavana & Bar Grad, Bistro La Rose, Bistro Mornar, Primorska konoba i Konoba Ribica, a potom od četvrtka, 7. lipnja, pa sve do subote, 16. lipnja, slijede Dani trešanja, kada se navedenim objektima pridružuju i Slastičarna Ebba’s cuisine, Cacao Coffe & Sweets Bar te Rica Gluten Free, kazala je Krmpotić.


U sklopu manifestacije, najavljena su i popratna događanja, pa će tako u utorak, 5. lipnja u 18 sati u Gradskoj vijećnici Silvija Zec Sambol, integrativna liječnica održati predavanje »Prehrana po krvnim grupama«, a Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist predavanje »Mediteranska prehrana: od povijesti i kulture do znanosti i održivosti«.


Popratni program se nastavlja u petak, 15. lipnja, Gastrofeštom u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske, s početkom u 11 sati.