Ogorčeni gradonačalnik

Vojko Obersnel o trenutnom stanju u NK Rijeci: Umoran od one “ideja moja, pare vaše”

Orlando Rivetti

Ako netko ima želje i novca, a ne samo viziju, ovaj će Obersnelov tim rado ustupiti mjesto. Dakako, uz predočenje bankovne potvrde u – novcu! Umoran sam od one »ideja moja, pare vaše!« – kaže Obersnel



RIJEKA Žarko Tomljanović, veliki humanist, bivši saborski zastupnik (HDZ-a), umirovljeni ravnatelji Kliničkog bolničkog centra Rijeka, bivši predsjednik HNK-a »Rijeka« (sada počasni), 50 godina na Kantridi, legendarni doktor, na Skupštini 24. veljače, kada je izabran trijumvirat Komen-Sušanj-Karabaić, rekao je »U pola stoljeća nije bilo takve krize. Oduševljen sam izborom, čeka ih krvavi posao. Divim im se na hrabrosti. Neka im je Bog na pomoći!« Osam mjeseci kasnije, odsukani brod nekako plovi, krpaju se rupe financijske. Voda još ulazi u štive… Na toj je Skupštini posebno žestok gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Utvrđen je ogroman financijski gubitak, klub se našao u teškoj situaciji. Nije bilo ni volje ni hrabrosti da bilo tko drugi u tom trenutku preuzme klub. Ponavlja se povijest kada je riječ o dugovanjima, ali nikada nije bilo tako dramatično. On je iznosio više od 30.000.000 kuna, s dugom prema Poreznoj upravi. Kada ima novaca svi vole biti predsjednici, pametovati. Kada brod tone, miševi bježe…   


Tada ste rigali vatru?


– Jesam. Netko je trebao kazati »Car je gol!«. S time se trebaju suočiti navijači, članovi kluba i – igrači. Ne možemo više tolerirati potpisivanje ugovora za koje nisu osigurana sredstva. Vrijeme je da se »Rijeka« okrene svom omladinskom pogonu, prestane kupovati igrače od pet ili deset tisuća eura da bi osvojila izvanredno deveto mjesto!   Nije vas zasmetalo apostrofiranje – Obersnelov tim?

– Načelno ne. Razgovarao sam s tim ljudima, posebice s Komenon, a jedan od uvjeta za prihvaćanje funkcije bila je i moja podrška.


Tako je bilo i 2003. kada je Robert Ježić spašavao klub. Kasnije je osvojio i dva Kupa Hrvatske, čak ste bili i dopredsjednik kluba?


– To je bio i Ježićev uvjet, ali rekao sam da ću ostati dok se stanje ne stabilizira. Otišao sam nakon godinu, godinu i pol dana.


Pogled u retrovizor, prošlo je osam mjeseci od Komenova ustoličenja?


– Situacija je stabilna, rješavaju se tekuće obveze prema igračima. One od preuzimanja kluba. Svjesni smo činjenice da postoji dugovanje iz prethodnog mandata. Ono će se podmiriti! Ova je uprava počela provoditi osmišljenu strategiju. Davanje prilika svojim mladim igračima i dugoročnom suradnjom s klubom kao što je »Atlas« iz Guadalajare. Što pozdravljam.


Proračun je skresan sa 26.000.000 kuna (9. mjesto!), na 13.000.000?


– U realne okvire. Proračun još uvijek opterećuju neki nerealno visoki ugovori. Potpisani od strane prethodne uprave. Ali, ugovori su ugovori! Volio bih da u svom poslu mogu tako nonšalantno potpisivati ugovore i tako se ponašati. Jedan igrač ima ugovor na 6.000 eura plus 800 eura po nastupu, a na utakmici se ponaša neodgovorno. Da barem trči, ako ništa drugo.   Kolika je Vaša plaća?

– Petnaest tisuća kuna!


Vi onda niste igrač za prvu momčad, samo za klupu »Rijeke«?


– Možda za juniore…


Zadovoljni ste Komenom?


– Postoji jasna strategija. Naravno, treba vremena za berbu. Ono do sada dobro je napravljeno. »Rijeka« se pozicionirala kao klub koji može imati partnere i izvan Hrvatske. Suradnja s »Atlasom« je dobar potez. Uspostavljeni su odnosi s »Udineseom«, a znamo što taj klub znači u Europi!


Jedan član Izvršnog odbora, Željko Miljanić, otišao je zbog neslaganja s koncepcijom, drugi, Velibor Panjković, navodno odlazi, jer ga se ništa ne pita…?


– Svako ima pravo na svoj stav. HNK Rijeka je još uvijek Udruga građana. Članstvo je dobrovoljno. Koliko znam, Predsjedništvo informira članove Izvršnog odbora o aktivnostima. Korektno je otići u slučaju neslaganja s koncepcijom koju prihvaća većina. Da li je gospodina Panjkovića netko pitao za mišljenje kod potpisivanja prije spomenutog ugovora od 6.000 eura mjesečno i 800 eura po nastupu? Nadam se je da nije, jer ako je suprotno, i složio se, stvarno mu nije mjesto u Izvršnom odboru.   Je li bilo pritisaka kod smjene trenera Horvata, digla se velika galama?

– Bilo je pokušaja da utječem na odluku Predsjedništva, što sam, naravno, kategorički odbio. Ne miješam se u posao ljudi koji su izabrani da odrađuju dio aktivnosti. Mogu imati svoje mišljenje, i izreći ga, ali se neću miješati. Nikom izabranom na nekakvu funkciju ne sugeriram kakve će odluke donijeti. U konkretnom slučaju stojim iza odluke Predsjedništva, ne ulazeći u razloge zbog čega se dogodilo. Zna se koja je funkcija igrača kao i trenera, temeljem ugovora kojega su potpisali.


Svima su bila puna usta mladih igrača, ali tek je novi trener Ivo Ištuk postavio u momčad tri juniora, Datkovića, Miloša i Močinića, konkretno protiv »Dinama«?


– Ne miješam se u posao Uprave, još manje u posao trenera, ali drago mi je da su i mladi dobili svoju priliku.


Na Skupštini ste rekli da nećete ukrcati 10.000.000 kuna da bi sve potrošili u dva mjeseca?


– Naravno. Raspolažam s proračunskim novcem. Tih novaca u blagajni građana nema, a kada bi ih i bilo, ne bih bio spreman tako ih trošiti. Pomagat ću i dalje u rješavanju nekih sponzorskih ugovora i drugih stvari u prevladavanju teškoća. Ako se nešto ne promijeni u tretmanu sporta, posebice nogometa, što je dosta teško očekivati s obzirom na gospodarsko stanje u državi, treba inzistirati na što bržoj pretvorbi. Iako ne mislim da je to pametno rješenje. Kako će klub funkcionirati kao trgovačko društvo, a većinski je vlasnik Grad? Druga je priča ako se pronađe strateški partner.   Razgovarali ste s puno potencijalnih ulagača?

– Dolazili su različiti ljudi. Puno ideja. Sve prazne priče dok se ne definiraju uvjeti preoblikovanja, do provedbe. Tek onda slijede konkretni razgovori oko novca. Evidentno je da će po tom modelu Grad postati većinski vlasnik, preuzimanjem dugovanja prema Poreznoj upravi. Nije moja intencija da Grad bude većinski vlasnik, prema tome, spremni smo svoj dio prodati strateškom partneru, zadržavajući kontrolni paket dionica.


Spomenuli ste sponzore, danas ih je teško naći i svijećom?


– Na žalost. U Hrvatskoj je proteklih 15 godina politika sponzorstva bila katastrofalno loša. Ovisila je o političkoj moći i sprezi između politike i gospodarstva. Neki su klubovi bili obilato sponzorirani. Ceh takve politike plaća kompletni hrvatski sport. Zalažem se za sponzoriranje u koja mogu biti uključena i neka društva u vlasništvu države, ali mora biti transparentno. Ići preko nacionalnog saveza koji mora imati ključ raspodjele prema svim klubovima. Ovako, jednima puno, drugima mrvice sa stola..


Sponzori, novac… Hoćete li uputiti javni poziv?


– Ako netko ima želje i novca, a ne samo viziju, ovaj će Obersnelov tim rado ustupiti mjesto. Dakako, uz predočenje bankovne potvrde u – novcu! Umoran sam od one »ideja moja, pare vaše!«.


Kada će »Rijeka« igrati s »Ajaxom«?


– Za sada 13. studenoga igra prijateljsku utakmicu s »Udineseom«. Mogla bi s »Ajaxom«, izgubiti 0:4 ili 0:6, ali za puno manje novaca.