Ogled dviju najkvalitetnijih momčadi

Veliki petak novih odgovora na isto pitanje

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

»Dinamo« još uvijek ulaže puno više novaca u momčad i igrače da bi na Kantridi mogli gajiti realne šanse da će u skorašnjoj budućnosti ugroziti »modru« dominaciju, no usporedba učinka dviju momčadi u posljednje dvije sezone otkrit će neke zanimljive trendove



RIJEKA  Nogometaši »Rijeke« ovoga petka utakmicom u Maksimiru zaključit će još jednu uspješnu sezonu. Osvajač duple krune ugostit će jedinog dostojnog suparnika u Prvoj HNL, te u utakmici za prestiž pokušati sačuvati niz neporaženosti koji traje od početka sezone. »Dinamo« je posljednje službene utakmice u domaćim natjecanjima izgubio od »Rijeke« prije godinu dana. »Bijeli« su bili bolji u dvije utakmice finala Kupa, odnosno utakmici Superkupa.


 Nakon tri uzastopne pobjede »Rijeka« je u pet idućih ogleda ostala bez uspjeha u ogledima s »Dinamom«. »Modri« su dobili dvije prvenstvene i jednu utakmicu polufinala Kupa dok su dva ogleda završila bez pobjednika. Posljednji ovosezonski ogled dviju rasterećenih momčadi mogao bi donijeti najbolji odgovor odnosa snaga dvaju suparnika koji kroje vrh hrvatskog nogometa posljednjih sezona. Jedno je sigurno, ako su kriterij ulaganja onda »Rijeka« opet nema šanse.


»Dinamo« još uvijek ulaže puno više novaca u momčad i igrače da bi na Kantridi mogli gajiti realne šanse da će u skorašnjoj budućnosti ugroziti »modru« dominaciju, no usporedba učinka dviju momčadi u posljednje dvije sezone otkrit će neke zanimljive trendove.   73


bodova


84


7,5 mil. eura


budžet


20 mil. eura


200 tisuća eura


najveća plaća igrača


700 tisuća eura


27,4 mil. eura


vrijednost ekipe


49,2 mil. eura


2,5 mil. eura (Mitrović)


najskuplji igrač


5 mil. eura





Nogometaši »Rijeke« odigrali su u protekle dvije sezone 109 službenih utakmica, ostvarili 66 pobjeda, 27 remija i 16 poraza uz 228 datih i 91 primljeni pogodak. Pretvorili se sve to u bodove, dolazi se do 234 osvojena boda. U prosjeku momčad Matjaža Keka osvojila je 72 posto bodova. »Modri« su u istom tom razdoblju odigrali dvije utakmice više (jedno finale Kupa i jedan Superkup više), ostvarili jednu pobjedu više (67), te upisali jedan remi manje (26), ali i doživjeli dva poraza više (18).


»Dinamo« je pritom postigao pet pogodaka manje (223), te primio jednaki broj golova (91) kao i »Rijeka«. »Modri« su osvojili 243 boda, u prosjeku 73 posto bodova, odnosno neznatno više od momčadi »Rijeke«. Ti pokazatelji sugeriraju da je riječ o dvije podjednake momčadi iako to ne pokazuje prvenstvena ljestvica.


»Rijeka« uoči derbija u Maksimiru zaostaje 10 bodova od vodećeg »Dinama«, a prošlo prvenstvo je zaključila s 11 bodova »minusa«. Kako to objasniti? Dva su ključna razloga. Jedan je nesporna činjenica da »bijeli« u posljednje dvije sezone nisu ostvarili niti jednu prvenstvenu pobjedu protiv »Dinama«, a drugi razlog su brojni olakotni faktori (suci…), koji »modrima« omogućavaju relativno lagani plov kroz prvoligaške vode.


 Ako u petak izostane ovo drugo, na Kantridi bi mogli u posljednjoj ovosezonskoj utakmici saznati koliko zapravo aktualna momčad »Rijeke« vrijedi u usporedi s jedinim pravim rivalom u HNL-u i koliko će još novaca morati ubrizgati u igrački kadar žele li iduće prvenstvo učiniti još zanimljivijim.