Desni bek 'bijelih' - Zagrepčanin

Tomečak: Sada živim za Rijeku

Ivan Volarić

Rijeka mi je dala sve, prihvatila me kao svoje dijete i sve što sam napravio do sada u karijeri krenulo je zahvaljujući Rijeci. Rijeka je puno dala i ja ću se jednako tako odnositi prema njoj – kaže Tomečak



RIJEKA » Ivan Tomečak je od igrača »Rijeke« jedan od najpozvanijih govoriti o sutrašnjem derbiju s »Dinamom« u Maksimiru. Razloga je jako puno, počevši od činjenice da je Tomečak rođeni Zagrepčanin i igrač koji je prošao sve uzrasne kategorije »Dinamove« škole nogometa pa do toga da je bio autor jedinog pogotka u pobjedi »bijelih« u Maksimiru u prvoj utakmici finala Kupa Hrvatske odigranoj istekom prošle sezone.


  – Nama je ovo dosta bitna utakmica jer možemo zadržati bodovni priključak za »Dinamom« – govori Tomečak uoči novoga sudara s »modrima«. Dan poslije derbija proslavit će 25. rođendan… – Naš cilj je spasiti prvenstvo, učiniti ga što zanimljivijim našim pozitivnim rezultatom. Sigurno je i to da ova utakmica, neovisno o njezinu ishodu, neće ništa riješiti kada je u pitanju borba za naslov prvaka. To će se odlučivati u takozvanim malim utakmicama. »Dinamo« je apsolutni favorit, ali zašto ne pokušati iznenaditi ga u Maksimiru. Oni svojim igrama u HNL-u pokazuju da nisu slučajno na vrhu, da nisu slučajno dominantni, ali »Rijeka« isto tako pokazuje svoju snagu i da može naštetiti »Dinamu«. Samo trebamo biti pametni, čvrsti, igrati kao jedan i nikako ne smijemo biti glavama u Sevilli, nego razmišljati o utakmici koja je ispred nas. U tom slučaju sve je moguće.  

 Nabrijani Zagrepčani


Prošle sezone odigrali ste u Maksimiru dvije potpuno oprečne utakmice. U prvoj ste teško nastradali izgubivši 4:0, a drugoj odigrali taktički savršeno dobivši je 1:0?  – Prva utakmica pokazala je da ako »Dinamu« pustiš da diše, da se razmaše i ako im sve pođe za nogom, da su u stanju dobiti najbolje europske momčadi. Mi smo izgubili 4:0, ali u toj utakmici sve im je išlo za nogom. Bili smo naivni u nekim prekidima i situacijama i zato je bilo tako loše. U drugoj utakmici smo stali čvrsto, onako kako je šef tražio od nas i na kraju rezultat nije izostao. Igrali smo protiv njih na Kantridi ove sezone gdje nam je Soudani napravio dar-mar. Ta utakmica je pokazala da moramo biti maksimalno koncentrirani, da takvog igrača moramo dobro čuvati, jer ako takvim igračima pustiš malo prostora, on će to kazniti. »Dinamovci« će sigurno loše rezultate u Europi željeti opravdati u HNL-u, odnosno protiv nas. Sigurno je da će »modri« željeti pokazati svoje pravo lice u ogledu s momčadi koja još uvijek ima šanse osigurati europsko proljeće. Siguran sam da će biti dosta nabrijani.   Mnogi tvrde da je »Rijeka« jedino što može motivirati »Dinamove« skupocjene akvizicije nakon ispadanja iz Europe?  – »Dinamo« već godinama u HNL-u nema pravoga konkurenta, a sada se pojavila »Rijeka« koja im puše za vratom i oni su toga svjesni. Vrlo dobro znaju da »Rijeka« ima tu snagu da im može naštetiti. Opet, treba reći da mi nemamo nikakav imperativ, da ćemo nakon 36. kola podvući crtu i vidjeti gdje smo završili prvenstvo. »Dinamo« je taj koji ima imperativ, oni moraju biti pravi i sve ispod toga za njih bi bio veliki neuspjeh.     Jeste li pobjedom u finalu Kupa prevladali taj »efekt Maksimira« koji je nerijetko znao negativno utjecati na momčadi »Rijeke«?  – Svaka utakmica je priča za sebe. Tradicije postoje da se ruše. Sve ovisi od naše igre, od toga kako ćemo igrati i kako ćemo se postaviti na terenu. Govorilo se da »Rijeka« »skine gaće« kada prođe naplatne kućice na Grobniku u smjeru Maksimira, ali vjerujte – to nije istina. Sve ovisi o tome kako ćemo se postaviti.  

 Domaćinska atmosfera


Olakotna okolnost mogla bi biti činjenica da ćete vjerojatno u Maksimiru ponovo igrati u domaćinskoj atmosferi?  – Oni uopće nemaju navijače, prazan im je stadion i ukoliko naši navijači dođu u većem broju, sigurno da ćemo imati pravu podršku. Vjerojatno zbog lošega vremena jug neće biti pun kao u finalu Kupa, ali i zbog onih koji dođu mi ćemo željeti odigrati pravu utakmicu i pokušati ovo prvenstvo odvesti u nemirne vode pa nek’ bude zanimljivo do kraja.   U tom smislu ni bod ne bi bio loš?  – Svaki rezultat koji nije poraz je pozitivan rezultat. U slučaju remija bodovni razmak bi ostao isti, a uvijek se može dogoditi neki kiks. Moramo vjerovati da možemo nešto napraviti. U Europi smo pokazali da možemo, a moramo to pokazati i u domaćem prvenstvu te probati naštetiti »Dinamu« što više možemo.

  Postigli ste pogodak tijekom posljednjeg gostovanja u Maksimiru kojega niste burno proslavili. Ima li u vas još nekih osvetničkih motiva s obzirom na to da vas je matični klub u jednom trenutku odbacio?


– Nema više nekih posebnih motiva, možda je bilo na početku, ali odigrao sam u međuvremenu već dosta utakmica protiv »Dinama«. Sada živim za »Rijeku«, »Rijeka« mi je dala sve, prihvatila me kao svoje dijete i sve što sam napravio do sada u karijeri krenulo je zahvaljujući »Rijeci«. »Rijeka« je puno dala i ja ću se jednako tako odnositi prema njoj – zaključio je branič »bijelih«.