Uspjeh mlade atletičarke

Sara Kolak iz riječkog “Kvarnera” brončana u bacanju koplja na SP u Americi

Portal Novilist.hr



RIJEKA Sara Kolak, mlada atletičarka riječkog »Kvarnera«, ostvarila je velik uspjeh na Svjetskom juniorskom prvenstvu u američkom Eugeneu. Devetnaestogodišnja atletičarka osvojila je brončanu medalju u bacanju koplja, hitac od 55,74 metara bio je dovoljan za mjesto na trećoj stepenici pobjedničkog postolja. Jedna od najdarovitijih kopljašica ovoga trenutka u svijetu u finale je ušla s devetim rezultatom, ali u društvu najboljih djevojaka nije joj nedostajalo inspiracije. U prvim dvjema serijama se Sara malo zagrijavala (52,65, 53,03), hicem iz treće serije zasjela na drugu poziciju (55,66) i u posljednjoj seriji potvrdila osvajanje odličja (55,74). Ali brončanog, jer je koplje Šveđanke Sofi Flink u njezinom posljednjem pokušaju letjelo do solidnih 56,70 metara. Zlato je osvojila Ruskinja Jekaterina Starjgina čije koplje je, također u iznimno dramatičnoj posljednjoj seriji, letjelo do 56,85 metara.


– Iskreno, presretna sam jer nisam očekivala medalju budući da me je vremenska razlika »ubila« – iz Eugenea je poručila Sara Kolak.


– Kvalifikacije nisam baš najbolje odradila, ali zato sam se uspjela dokazati u finalu. Prezadovoljna sam, ali znam da mogu još puno bolje. I jedva čekam trening, volja i motivacija sada su na najvišem mogućem nivou. Znam da moram još puno raditi, ali uz novog trenera, podršku mojih roditelja i kluba, koplje će već ove sezone letjeti još dalje – zaključila je Sara Kolak. 




U finalu bacanja kugle (6 kg) 18-godišnji Martin Marković osvojio je 6. mjesto s osobnim rekordom od 19,57 metara. Svjetski juniorski prvak postao je Poljak Konrad Bukowiecki s najboljim rezultatom sezone 22,06 metara.  Uspješan je u kvalifikacijama bacanja kladiva (6 kg) bio Matija Gregurić, koji se kao 7. plasirao u finale sa hicem od 74,28 metara. Kvalifikacije na 400 prepone prošla je i Alena Hrušoci, plasiravši se u polufinale kao 23. s rezultatom 1:00,66.  Paola Borović se nije uspjela plasirati u finale troskoka, osvojivši 16. mjesto u kvalifikacijama, ali je izjednačila svoj i državni rekord, i treći put ove godine doskočila do 13,02 metra.