Na korak od vodećeg Dinama

“Rijeka” minimalno svladala Zadrane: Moises prekinuo reviju promašaja

Ivan Volarić

Igrači »Rijeke«  dobili su utakmicu u onom trenutku kada su se prilagodili uvjetima za igru i počeli bez kompliciranja, kroz jedno ili dva dodavanja, tražiti najkraći put do domaćih vrata. Istina, Riječani su pritom puno i previše promašivali što im se na kraju moglo i osvetiti



ZADAR Pogotkom Brazilca Moisesa sredinom nastavka nogometaši »Rijeke«  iskopali su iz blata zadarskih Stanova uvijek posebno dragocjene bodove.


Po šansama trebalo je to sve zajedno proteći bezbolnije i uvjerljivije, no i ovako je posebno slatko i vrijedno. Uostalom, Riječani su se barem privremeno približili »modrima« na bod zaostatka.


 Igrači »Rijeke«  dobili su utakmicu u onom trenutku kada su se prilagodili uvjetima za igru i počeli bez kompliciranja, kroz jedno ili dva dodavanja, tražiti najkraći put do domaćih vrata.




Istina, Riječani su pritom puno i previše promašivali što im se na kraju moglo i osvetiti. Imali su  Weitzer i Pešić u svojim nogama lopte vrijedne izjednačenje, no u oba slučaja promašili su okvir gola.


U Weitzerovu slučaju na golu nije bilo ni Vargića… Sreća se na kraju naklonila hrabrijoj i boljoj momčadi koja, da je iskoristila samo trećinu svojih prilika, mogla  ponoviti golijadu u sudaru sa Zadranima (6:1) s Kantride.


Prvi strijelac lige Andrej Kramarić nije imao svoj dan. Ispromašivao se kao rijetko kada. »Izvukli« su ga suigrači, strijelac Moises i raspoloženi Anas Sharbini. Puno toga zaustavio je i dobar vratar Matković.


Nedavno protiv »Dinama« tragičar, ovoga puta jedan od junaka. Skinuo je nekoliko teških lopti, ali pogađali su ga i Riječani iz svih pozicija. Između ostaloga, dvije lopte poslali su i u vratnicu.



0ZADARMatković 7Bilaver 5,5Ikić 5,5Buljat 6L. Čirjak 5(81′ Sarić) –Pušić 6Hrgović 6(53′ Mujić) 5,5 Banović 5,5(90′ Šimurina) –Weitzer 6,5Pešić 5,5Terkeš 5,51RIJEKAVargić –Tomečak 6,5Lešković 6,5Mitrović 6,5Leovac 6,5Močinić 6,5Jajalo 6,5Jugović 7(55′ Kvržić) 6,5Moises 7Sharbini 7(78′ Ivančić) –Kramarić 5,5(88′ Samardžić) –Strijelac: 1:0 Moises (61′). Stadion Stanovi. Sudac:  Damir Batinić (Osijek) 7.Gledatelja: 1.500.Žuti karton: Hrgović, Šimurina (Zadar), Močinić, Sharbini, Jugović (Rijeka).


Sharbinijeva vratnica


»Rijeka« se od prve minute nastojala nametnuti na terenu i u tome uspijevala sve dok je izrazito loš travnjak dopuštao gostima da koliko-toliko razviju svoju prepoznatljivu pas igru.


U tom periodu Riječani su stigli do udarca iz kuta u 4. minuti kada je Jajalo ubacio, a Moises dočekao loptu na prvoj vratnici i poslao je preko gola. Ubrzo se, međutim stanje travnjaka pogrošalo pa se sve svelo na bezbrojne zračne duele, a lopta počela više letjeti nekontrolirano zrakom nego se kontrolirano  kretati neravnim terenom.


Čekalo se uglavnom na pogreške obrane, kao što se dogodilo u 20. i 21. minuti. Prvo su zaprijetili gosti. Jugović je s vrha kaznenog prostora tukao kraj gola. Minutu kasnije Močinić i Mitrović nisu odnijeli loptu glavom na vrhu šesnaesterca, odlučniji je bio Pešić koji je idealno uposlio Terkeša, kojemu je bio otvoren put prema Vargiću.


Srećom po goste budan je bio Lešković, ušao u putanju napadača Zadrana i odnio loptu. Razdoblje dosta nemaštovitog napucavanja lopte između dva kaznena prostora završilo je negdje nakon pola sata igre kada su Riječani počeli nizati šanse.


Valjda su shvatili da je uzaludan bilo kakav pokušaj igranja kombinatornog nogometa. Čim su pojednostavili svoju igru počeli su nizati prilike. Tako je u 32. minuti Jugović sa svoje polovice gurnuo loptu u prostor za Kramarića koji je izbjegao zaleđe i krenuo sam prema Matkoviću.


Nešto slabije primljena lopta krivo je odskočila, a Kramarićev traljavi udarac Matković lako zaustavio. Dvije minute kasnije ponovo je Jugović dao jednu točnu loptu iz drugog plana, ovoga puta za Moisesa koji je produžio za Sharbinija.


Kapetan »Rijeke« ostao je sam na udarcu iskosa s 13-14 metara i pogodio suprotnu vratnicu. U 34. minuti iz slične pozicije Sharbini je pucao kraj gola, a 36. minuti seriju riječkih prilika zaključio je Kramarić na dodavanje Tomečaka. Poslao je loptu preko gola.


Weitzerov promašaj


»Rijeka« je u drugom poluvremenu nastavila tamo gdje je stala krajem prvoga poluvremena. Lešković se u 50. minuti odvažio i pokrenuo akciju sa svoje polovice. Stvoren je višak igrača, razvila se akcija istekom koje se Lešković našao u petercu s loptom u nogama.


 Uputio je na kraju preslab udarac za Matkovića. U 54. minuti u još boljoj situaciji našao se Sharbini nakon ubačaja Tomečaka. I njegov udarac glavom zaustavio je vratar domaćih. I onda je u 61. minuti »Rijeka« okrunila svoju bolju igru pogotkom.


Kramarić – Sharbini i Moises zatvorili su trokut na sredini terena, zadarska je obrana previsoko i prenaivno  ispala. Kramarić je gurnuo loptu u prostor za Sharbinija koji se sjurio u kazneni prostor, te nesebično na drugoj stativi pronašao Moisesa koji je uklizavanjem poslao loptu u mrežu: neuhvatljivo za Matkovića – 0:1.


Dvije minute kasnije Zadrani su mogli izjednačiti. Vratar Vargić je istrčao na vrh kaznenog prostora na jednu ničiju loptu, njegovi braniči zastali, a Weitzer umalo iskoristio nesporazum gostiju.


Riječanin u zadarskim redovima odnio je loptu glavom i nakon što je zaobišao Vargića umjesto u nebranjenu mrežu loptu poslao – kraj gola. »Rijeka« je brzo odgovorila. U 66. minuti Kramarić je dočekao Moisesov ubačaj na sedam, osam metara, no ponovo je izostao snažan udarac, a zadarski vratar instintktivnom reakcijom spasio svoju mrežu.


 U 71. minuti i on je nemoćno raširio ruke nakon udarca iz kuta Sharbinija. Lešković je bio najviši i glavom pogodio – vratnicu. U 80. i 82. minuti nastavio se dvoboj Matkovića i Kramarića, koji je otišao na stranu zadarskog vratara.


Posebno izražena bila je prilika u 82. minuti kada je Ivančić ostavio loptu za usamljenog Kramarića koji je s pet-šest metara nije uspio ugurati u mrežu. I to se moglo osvetiti »bijelima« u 85. minuti, kada je Weitzer gurnuo s vrha kaznenog prostora Pešića na Vargića, a veznjak domaćih pucao kraj gola.


U sučevoj nadoknadi vremena posljednju gostujuću priliku propustio je Brazilac Moises, koji je s centra krenuo sam prema Matkoviću, ali nije uspio njegov pokušaj loba.