Proključalo more emocija

Pogledajte kako se slavilo u navijačkom korneru Novoga lista

Denis Frančišković



RIJEKA Žažara nad Učkom prvog dana ljeta je najavljivala nešto posebno… I malo čudo se dogodilo. Kada je Ivan Perišić zabio i režirao nevjerojatan rasplet u Bordeauxu riječka riva je eksplodirala, pala u trans. Šareni sastav Ante Čačića, koji je prekinuo niz od 14 španjolskih pobjeda na europskim prvenstvima, podigao je na noge Rijeku i najvatrenije navijače. Slavilo se do dugo u noć, bila je to večer za pamćenje… I dok je na društvenim mrežama trajala invazija kao bi se Eiffelov toranj »presvukao« u hrvatske nacionalne boje,  nije izostala niti ona druga, treća po redu navijačka invazija na Gatu Karoline Riječke. Navijački korner Novoga lista iznova su pohodile stotine, uglavnom mladih navijača, s ovih dana prepoznatljivom navijačkom ikonografijom. Dresovi s crveno bijelim kvadratićima, šalovi, zastave i zastavice… »Grlo vatreno« se močilo u okolnim ugostiteljskim objektima dok se usporedo pratila priča s travnjaka na velikom video zidu.


Kemijanje


A uoči same utakmice pomalo se strahovalo… Na sreću pokazalo se neopravdano. Na svakom koraku mogle su se čuti rasprave o novom mogućem prekidu utakmice.


Očekivano, uoči sudara u Bordeauxu navijalo se za Njemačku, hrvatskim navijačima simpatičniju vrstu u srazu sa Sjevernom Irskom. A kad je »elf« minimalnom pobjedom promovirao »kockaste« u osminu finala, dvoboj sa Španjolcima pretvorio se očekivano u stvar prestiža. I dobre zabave, ali i navijačkih štorija.


Vjera u dečke




– Ma bit će sve dobro, trebamo vjerovati ovim dečkima! – poručio je konobar Zoran Lulić užurbano poslužujući goste uoči početka utakmice. I bio dobar prorok.


A onda kada je sve i službeno počelo Alvaro Morata brzim je pogotkom na startu utišao i one najoptimističnije.



– Kako je počelo, morat ćemo po pet novih litara vina! – znakovito je s gorčinom u grlu ustvrdio jedan navijač u omanjem društvu dok se točio bambus i gemišt.


I uistinu dok je »furija« vodila igru atmosfera kako da je malo splasnula. No, brzo je sve došlo na svoje. Navijačke dlanove zagrijao je prvo dobrim udarcem Nikola Kalinić, a onda gotovo raspametio Ivan Rakitić dok je njegov lob srušio Davida De Geu, ali ne i okvir vratiju i hrvatske snove o poravnanju.


Činilo se da će se Hrvatska s minusom i lošim raspoloženjem na odmor kad su se u odličnoj koprodukciji ukazali Perišić i Kalinić čiji je gol »dignuo na noge« uspavani Gat.


Akcija prvenstva


– Pa ovo je fantastično, jedna od najboljih akcija prvenstva! Nikola je zabio u stilu Ibrahimovića – uvjeravao je svoje društvo navijač dok su se palile baklje, a zrakom letjele plastične čaše i boce. Riva je opet bila u transu…


Drugi dio donio je nove navijačke impulse, podrhtavale su ploče Gata Karoline Riječke. A sve je kulminiralo kad je dosuđen jedanaesterac za furiju, a Danijel Subašić majstorski skinuo udarac s »kreča«.


– Suba je zakon, kralj! Što li mu je rekao Srna prije nego što se Ramos zaletio prema lopti? – pitali su se navijači u obližnjem kafiću proklinjući suca i nepravdu.


Na scenu je u svom stilu stupio Perišić i donio neviđeno slavlje. Proključalo je na rivi i u obližnjim kafićima, a navijači se nisu štedjeli niti u ostalim dijelovima grada koji teče.