Trener Rijeke

Matjaž Kek uoči nedjeljnog ogleda sa Slaven Belupom: Utakmica će sigurno biti zanimljiva

Ivan Volarić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Koprivničani protiv nas uvijek igraju visoki pritisak na naše vezne igrače i na našu zadnju liniju. To je jedan od načina na koji ekipe pokušavaju protiv nas. Utakmica će sigurno biti zanimljiva za gledanje jer jedna i druga ekipa se žele nadigravati – predviđa Kek



Matjaž Kek nije na startu presice tempirane uoči sutrašnjeg (17 sati) prvenstvenog ogleda sa »Slaven Belupom« na Rujevici mogao pobjeći od još uvijek svježih osječkih dojmova. U nekim drugim vremenima vjerojatno bi se rutinski plasman »bijelih« u finale Kupa slavio danima, no sada se taj iskorak smatra nečim što je potpuno normalno i očekivano od momčadi koja sigurno korača prema svojem prvom naslovu prvaka u povijesti kluba.



Rukometaši Mladog rudara pozvani na utakmicu


Iz kluba upozoravaju navijače da se u nedjelju ranije nego inače zapute prema Rujevici ne samo zbog toga jer se očekuju jako dobro ispunjene tribine već i zbog radova na prilazima kampu. U sklopu akcije »HNK Rijeka prijatelj gradova i općina Primorsko-goranske županije« poseban gost bit će općina Kraljevica, odnosno stotinjak klinaca s područja te općine. Za poseban štimung uoči i nakon utakmice zadužena je Lovranska limena glazba, a posebni gosti na utakmici trebali su biti rukometaši »Mladoga rudara« iz Labina koji su ni krivi ni dužni stradali u navijačkoj sačekuši kraj Senja. Labinjani su se zahvalili na pozivu i zbog svojih sportskih obveza odgodili svoj dolazak na Rujevicu za neki drugi termin.





– Normalno je da smo izuzetno zadovoljni ulaskom u finale Kupa Hrvatske, ali pred nama je novi izazov – započeo je Kek. – »Slaven Belupo« je suparnik koji je po tradiciji izazovan za nas, dolazi nam jedna ekipa koja se voli nadigravati koja voli visoko pritisnuti. Naše međusobne utakmice su uvijek bile zanimljive. Što se stanja u ekipi tiče normalno je da smo još uvijek u fazi rekuperacije. Iza nas su izuzetno naporna putovanja, a osim toga naporne utakmice protiv »Hajduka« i »Osijeka« traže osvježenja u ekipi. Poslije posljednjih treninga znat ćemo na koga možemo računati. Martić je još u fazi terapija, ali njegova situacija ne sugerira da je u pitanju neka teška ozljeda. Samo je dobio jaki udarac. Gorgon je opet dobio udarac u list, a Elez je izašao u Osijeku zbog problema sa zadnjom ložom. Ostali igrači imaju neke sitnije povrede. Vjerujem da će svi osim Gorgona biti na dispoziciji za ogled sa »Slaven Belupom«.


Zrelo i pametno


Može vas radovati reakcija momčadi nakon splitskog remija i nekih ne tako dobrih stvari na Poljudu?


– U Osijeku smo prije svega odigrali zrelo i dosta pametno. Držali smo ih u nekoj neizvjesnosti. Dogovor prije utakmice bio je da ne branimo riječku prednost, već da pokušamo dati gol koji će prelomiti utakmicu. Zadovoljan sam, ali i ulog je bio takav, ne ulazi se u finale Kupa svaki dan. Još jednom čestitam igračima, napravili su ono što smo svi željeli i to na dosta autoritativan način.


I sutrašnji ogled protiv »Slaven Belupa« donosi veliki ulog?


– Svaka utakmica je takva. Nema više nazad, nema više onih dana u kojima ti nešto ne štima jer odmah upadaš u probleme. Za mene je bilo izuzetno bitno što smo ušli u finale Kupa, ali prvi smo na ljestvici i ne možemo očekivati da će bilo tko doći na Rujevicu i reći »samo da preživimo«. Moramo razmišljati o sebi i onda uz pomoć naših navijača doći do onoga što želimo – pozitivnog rezultata. Opet, razmišljanje da će samo Rujevica donijeti rezultat neće ići. Igrači su svjesni svega toga, a izuzetno me raduje samokritičnost igrača nakon Splita i ne neka velika euforija nakon »Osijeka« već saznanje da su nagrađeni i da je sada pred nama novi izazov.


Bitni su detalji


»Slaven Belupo« je u krizi rezultata, ali njihov trener Kopić kao da voli graditi imidž na utakmicama s »Rijekom«?



Melnjak: Možemo do dobrog rezultata


Iako »Slaven Belupo« još ne zna za pobjedu ovoga proljeća (tri poraza i remi u Puli) u koprivničkim redovima ne gube vjeru u ono što rade uoči gostovanja na Rujevici kod lidera prvenstva.– Igramo nogomet u kojem želimo dominirati, mislim da na terenu pokazujemo da znamo što radimo i da znamo što smo se dogovorili prije utakmice. »Rijeka« je trenutačno najbolja u HNL-u, ali mi želimo nastaviti igrati dobro, provesti dogovoreno i napokon pronaći tu dobitnu formulu. Vjerujem da možemo do dobrog rezultata – rekao je Nikola Melnjak, strijelac u posljednjem porazu od »Osijeka«, koji se vratio u »Slaven Belupo« nakon dvije godine i to kao posuđeni igrač »Neftčija« iz Bakua.


– Oni su ekipa koja zahvaljujući svojem treneru ima svoj sistem i svoju filozofiju. Koprivničani protiv nas uvijek igraju visoki pritisak na naše vezne igrače i na našu zadnju liniju. To je jedan od načina na koji ekipe pokušavaju protiv nas. Imaju dobre pojedince, oni su kompletna momčad. Utakmica će sigurno biti zanimljiva za gledanje jer jedna i druga ekipa se žele nadigravati i onda to sigurno otvara puno više mogućnosti za dobar nogomet.


Kopić je svojevremeno izjavio da je pripremi utakmice izvukao čak 500 različitih sekvenci s utakmica »Rijeke« što možete shvatiti kao kompliment?


– Svi treneri-analitičari imaju svoj način pripreme utakmice. Bitni su detalji jer puno se međusobnih utakmica igra i nema prostora za nekim velikim iznenađenjima. Moje prvo razmišljanje je na ekipu koju vodim i mislim da nam je takva filozofija donijela puno toga dobroga. Opet, respekt i poštovanje prema svakom protivniku, sigurno da ćemo ukazati na mane i dobre stvari suparnika, ali dominantno je razmišljanje o sebi i svojoj igri.


Slažete li se da »Belupu« nedostaje pokoji bod s obzirom na igračku kvalitetu koju posjeduju?


– Nisam razmišljao o tome. Gledao sam ih protiv »Osijeka« i vidio da su ekipa koja ima svoj koncept, koja ima svoj sistem i pojedince koje mogu sami odlučiti utakmicu, ali i u kompoziciji ekipe. Svi se u zadnjim utakmicama pale na »Rijeku« i mi to moramo biti spremni prihvatiti. To je izazov i privilegij ekipa koje su na vrhu.


Pulska pomoć


Protiv »Slaven Belupa« ste odigrali možda dvije najlošije utakmice u posljednjih godinu dana?


– Ali, odigrali smo u međuvremenu dobru utakmicu protiv njih na Rujevici i dobili je 2:0. Razmišljamo u tom smjeru, o dobrim stvarima, kako ih učiniti još boljima, a loše kako ispraviti. U 36 kola mora doći neka utakmica u kojoj nisi 100 posto. I mi sami znamo da nismo briljirali u Koprivnici jesenas. Sigurno da je želja pružiti kvalitetnu igru, angažman, a uz samopouzdanje kojega imamo i uz saznanje da radimo dobar posao u ovom trenutku.


Stanka će vjerojatno odnijeti »pola momčadi« u svoje reprezentacije što nije dobra vijest u ovom trenutku?


– O tome ćemo razmišljati nakon nedjelje. Uvijek ti se dogodi u jednom prvenstvu pet, šest ovakvih situacija. Trenutno je koncentracija i razmišljanje na utakmicu koja nas čeka sa »Slaven Belupom«. Ne bi bilo pametno da se sada zamaramo s nekim stvarima koje nisu bitne ili prioritetne.


Nadate li se da vam »Istra 1961«, koja ugošćuje »Dinamo«, može kao i jesenas pomoći, a s obzirom na to da u »zelenom-žutom« dresu igra dosta bivših igrača »Rijeke«?


– Uzdam se samo u ove modele koje imam u svlačionici, u naše gledatelje te ljude iz kluba. Želim samo da je teren dobar da možemo igrati, a onda možemo razmišljati o kvaliteti igre. Sve ostalo nije bitno, uostalom tko nam je što pomogao ove sezone?


Navijačka podrška raste iz kola u kolo?


– Podrška navijača je prava, pozitivna, ali mislim – zaslužena. Naši navijači su prepoznali način na koji naši igrači odrađuju svoj posao i to je igračima jedno priznanje, ali i obveza. Moramo stalno biti na zemlji, čvrsto na podu, ne poletjeti nakon jedne dobre stvari, ali ni ići u paniku ako nešto nije bilo dobro. Treba sve objektivno analizirati, pripremiti se i gledati prema idućoj utakmici. Da nas sva ta pažnja raduje to je sigurno, klima je pozitivna, priča se o kvalitetnom nogometu i dobroj atmosferi – rekao je trener »bijelih«.