Branič "Rijeke" vratio se treninzima nakon ozljede

Leovac: Standard ima strašna krila, ali će i oni morati paziti na nas

Ivan Volarić

Ako budemo igrali kao do sada i ako su pogledali snimke naših utakmica, onda nas sigurno neće pustiti tek tako da dođemo naprijed. Sigurno da će paziti na mene i Tomečaka, ako zaigramo – kaže Leovac

RIJEKA  Brazilac Moieses (koljeno) i Marin Leovac (skočni zglob) odradili su trening u ponedjeljak na Rujevici zajedno s momčadi. Istina, nije to bio fizički osobito zahtjevan trening, radilo se uglavnom na taktici, ali obojica su sve što se od njih tražilo obavila bez poteškoća. Drugim riječima, to pak znači da postoje određene šanse da se dvije vrlo važne karike u momčadi nađu u zrakoplovu što će danas povesti nogometaše »Rijeke« prema Liegeu, gdje im sutra predstoji sudar sa »Standardom«.  

– Dobro je, dosta bolje nego prošli tjedan. Trenirao sam u ponedjeljak s momčadi, nije bilo negativne reakcije, a vidjet ćemo kako će to izgledati na idućim treninzima. Dobio sam udarac u gležanj, u kost. Kako smo nakon »Zadra« bili slobodni, ništa me nije boljelo jer nisam ni opterećivao nogu. Kada sam počeo trenirati, počelo je i boljeti pa sam morao pauzirati. Nije tako strašno, ali je neugodno – govorio je Leovac, kojega je ozljeda stigla u najgori mogući trenutak. Lijevonogi branič »bijelih« u posljednje vrijeme igra odličan nogomet. Nisu rijetki njegovi pogoci i asistencije, što je samo nadogradnja na poslovično dobre partije u fazi obrane.


  – Ne smiješ kao nogometaš tako razmišljati. Ozljede su sastavi dio našega posla, jednostavno dođu. Gledam to na drugi način, nije me bilo samo pet dana, srećom da nije nešto gore – nastavlja Leovac koji još ne zna da li će put Belgije.


 


 Spektakl




– To ćemo tek vidjeti, nadam se da ću putovati, ali šefova je zadnja.


  »Bijeli« su i bez Leovca uspješno odradili gostovanje u Gradskom vrtu.


  – Gledao sam utakmicu na TV-u, iako nije baš neki doživljaj. Kamera je predaleko pa je sve zajedno bilo katastrofa za gledati. Svaka čast dečkima na rezultatu. Znali smo da je uvijek teško igrati u Osijeku, prošli put smo tamo izgubili 2:0. Bilo je bitno pobijediti i ostati na bod »Dinamu«. Čeka nas sada spektakl, derbi protiv »Dinama« idućeg vikenda. Ali, polako, prvo moramo odraditi gostovanje u Liegeu.


  »Standard« je prva prepreka u atraktivnoj skupini Europske lige koja je neposredno nakon ždrijeba na stranicama UEFA-e nominirana za »skupinu smrti«.


  – Gledao sam sažetke nekih njihovih utakmica. U posljednje vrijeme nemaju neke zapažene rezultate, ali se svejedno vidi da je to stvarno odlična momčad. Posebno u ofenzivi. Na krilima imaju dva strašno brza igrača, tu je i odličan napadač Brazilac De Camargo koji je igrao u »Borussiji Mönchengladbach«. Čeka nas kao i uvijek u Europi teška utakmica u kojoj moramo dati svoj maksimum da ostvarimo dobar rezultat.


  Krilni igrači u rasporedu 4-4-2, Kongoanci Bia i Mpoku, su pokretačka snaga »Standarda«. Leovca (Bertošu ili Limu) i Tomečaka očekuje teška zadaća.


  – Nikada nije lako kada znaš da protiv tebe igraju trkački moćni krilni igrači. Morat ćemo biti dodatno koncentrirani i pružiti partiju na najvišoj mogućoj razini. No, odigrali smo do sada već slične utakmice i to nije za nas ništa novo.


  Uostalom, kako moćno u ofenzivi djeluju Leovac i Tomečak ove sezone, morat će Bia i Mpoku misliti i o njima. Mnogi treneri u Prvoj HNL razbijali su glavu kako zaustaviti »Rijekine« bekove, ali u tome nisu uspjeli.  

 Reprezentacija


– Ako budemo igrali kao do sada i ako su pogledali snimke naših utakmica, onda nas sigurno neće pustiti tek tako da dođemo naprijed. Sigurno da će paziti na mene i Tomečaka, ako naravno budemo obojica igrali.  

 »Standard« je favorit u sutrašnjem ogledu, ali kada neka momčad dobije šest utakmica zaredom u Europi, onda ima pravo na određene ambicije.


  – »Rijeka« je prošle sezone osvojila četiri boda u Europi, nije se osramotila u usporedbi s nekim drugim momčadima iz Hrvatske, što je dokaz da se već tada dobro radilo. To je veliko iskustvo i sada treba ići korak dalje. Ne treba puno pričati, bubati neke ciljeve, već ići utakmicu po utakmicu i pokušati napraviti više nego lani, a to je po meni moguće.


  Nije aktualna tema, ali je neizbježno pitanje Leovčeva igranja za hrvatsku reprezetnaciju. Mnogi su uoči i nakon utakmice »kockastih« s Maltom pozdravili tezu da bi u HNS-u trebali razmisliti o Marinu Leovcu, Hrvatu iz Jajca koji ima samo austrijsku putovnicu.


  – Lijepo je da se o tome priča jer je to potvrda mojega rada i mojih igara u »Rijeci«, ali ne zamaram se time jer niti imam hrvatsku putovnicu, niti me tko zvao iz HNS-a. U svakom slučaju, lijepo zvuči – poručio je 26-godišnji branič.