Primorje EB danas gostuje kod Szolnokija

Krapić: Na muci se poznaju junaci

Igor Duvnjak

Očekujemo tešku utakmicu i puno muke. Želimo i dalje osvajati trofeje u domaćem natjecanju, u Ligi prvaka »Pro Recco« je favorit, ali oni uvijek ne pobjeđuju – kaže Ivan Krapić



RIJEKA Vaterpolisti »Primorja Erste banke « u dalekoj mađarskoj ravnici traže prvi uspjeh na početku natjecanja ovosezonske Lige prvaka. Po starom sportskom mudrom savjetu »grabite bodove dok ih još ima puno u vreći«, riječki predstavnik će se nastojati nametnuti u Szolnoku, no druga stvar je što će to biti izuzetno teško nastojanje nasuprot silno ambicioznom i pojačanom domaćem »Szolnokiju«.


Momčad s Kantride potvrđujući davnu mudrost da »samo mijena stalna jest« još pliva kroz fazu uhodavanja s izmijenjenim sastavom u odnosu na prošlu sezonu u kojoj su od najbitnijih imena igrala braća Daniel i Denes Varga, sada uzdanice »Szolnokija«, te Paulo Obradović. Na drugoj strani vage stoje nova imena u ekipe s Kantride, povratnički as Damir Burić i napadač Marko Elez.


  – Već tri mjeseca igramo zajedno, u odnosu na prošlu sezonu otišla su četiri igrača, a došla su trojica. Svako takvo uigravanje sastava iziskuje neko vrijeme, ali mislim da smo sada na dosta dobroj razini – procjena je kapetana momčadi s Kantride Ivana Krapića. – Na početku sezone smo imali dosta oscilacija, što je i razumljivo. Sjetimo se samo kako smo igrali lani u ovo vrijeme. Bilo je to čak i lošije nego na našoj utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka s »Crvenom zvezdom«. Smatram da smo u dobrom trenutku i sa »Szolnokijem«. Nemamo se razloga skrivati, niti se imamo razloga bojati. Oni su možda na papiru jači od nas. Jedni su od favorita za osvajanje Lige prvaka. Sklopljena je prava, odlična momčad, ali mi ih se ne bojimo, naprotiv. Imamo svoje adute.    

Centri


Krapić s centarske pozicije ne osjeća velike promjene u igri svoje momčadi u odnosu na prošlu sezonu.




  – Nama centrima je skoro pa isto, nema tu prevelike razlike. Jedina razlika je što smo mrvicu sporiji u tranziciji, ali smo puno dobili s Burićem u obrani. U vanjskoj liniji su sve pravi igrači, koji nas gađaju skoro pa »u trepavicu«. Tu nema problema, primjerice, Radu igra u top formi. S obzirom na trenutnu formu za mene je centar broj jedan u svijetu. U ovakvoj formi je nezaustavljiv.


  Krapić je također istaknuo i raznovrsnost svoje momčadi.


  – Naš forte nisu samo centri, imamo mi više aduta. Imamo obrambenu snagu u Buriću te u vrataru Vićanu. Na lijevoj strani su nam Sukno i Muslim, a tu je i ljevoruki Garcia. Nas četvorica-petorica koji ulazimo u igru dajemo dodatni impuls. Domaćini su tipični predstavnik mađarske škole vaterpola. Rano završavaju akcije, odlični su plivači. Ako ih šut služi, mogu zapapriti svakome. Dovedemo li ih u pozicijski napad, mi smo u prednosti. Ne treba juriti za njima po bazenu, valja stati na loptu. Imamo iskusne igrače, znat ćemo se prilagoditi svakoj situaciji.    


Skupina A, 15: Brescia – Olympiacos; 20: Barceloneta – Eger. Nedjelja (18): Radnički – Pro Recco.  Skupina B, 16: Szolnoki – Primorje EB; 18: Spandau 04 – Jug CO (18); 19: Partizan – Galatasaray.  


Final Six


U Szolnoku se može očekivati duel »divljeg i discipliniranog vaterpola«.


  – Unatoč tome što smo imali brze igrače nismo nikada igrali divlje, već je sve bilo kontrolirano. Znali smo ići u kontre, ali nikad nismo bili za pretjerano natplivavanje. Mi Hrvati volimo takav vaterpolo, volimo se držati dogovora, discipline.


  Nagy, Gocić, Madaras, Vamos, Aleksić, braća Varga, Kis, Mitrović, Decker, poznati internacionalci s kapicom domaćina, najavljuju vrlo tešku utakmicu za »Primorje EB«.


  – Oni su sada puno jači s braćom Varga i Madarasom, to su sve vrhunski igrači – kaže Krapić koji se lani itekako namučio preko »Szolnokija« ući u Ligu prvaka. – Mi smo pak lani bili jači nego preklani, ali smo se svejedno mučili s oslabljenim »Jugom CO«. Očekujemo tešku utakmicu i puno muke, ali na muci se poznaju junaci.


  Krapić se osvrnuo i na skupinu B Lige prvaka.


  – U našoj skupini smo »Szolnoki«, »Jug CO« i mi favoriti za prolaz na Final Six. »Galatasaray«, »Spandau 04« i »Partizan« su stepenicu ispod. Naše ambicije su jednake, želimo i dalje osvajati trofeje u domaćem natjecanju, a u Ligi prvaka »Pro Recco« je favorit broj jedan, ali favoriti uvijek ne pobjeđuju – poručio je Ivan Krapić.


  Utakmica u Szolnoku počinje u 16 sati.