Svibanj velikih očekivanja

Kek krpa obranu, gradi »kineski zid« za Maksimir

Orlando Rivetti

Protiv Splita, koji se bori za četvrto mjesto i Europu, Rijeka se mora iskupiti za dva posljednja gostovanja (Dinamo i Osijek), pokazati da nije zaboravila recept kako domaćinima zapapriti juhu 

RIJEKA » Šest primljenih pogodaka na dvama posljednjim gostovanjima (Dinamo 0:4 i Osijek 0:2) pucanj su topa s Trsata za – uzbunu. Nije problem u vrataru Vargiću, često je bespomoćno širio ruke, mahao, već u defenzivnom kratkom spoju. Kod prekida iskoče osigurači, Rijekini se obrambeni igrači izgube u mraku. Dva zračna napada (glavom), u osječkom su Gradskom vrtu, primjerice, završila pogotkom. A kako problemi stižu uvijek u konvojima, sada su na mrtvom kolosijeku oba stopera, Knežević (virus) i Marić (operacija koljena), ali i Maleš, veoma bitan igrač kada je u pitanju defenzivni blok. Jeste li vidjeli kako igraju Ancelotti (čudesan je Modrić…), Mourinho i Simeone?  

  Rijekin trener, Matjaž Kek, govorio je na početku sezone kako samo 20 posto treninga radi na obrani, a ostalo vrijeme troši na stvaraju igre. Knežević i Marić su zaključili sezonu, u Leškoviću i Mitroviću dobio je mlade lavove, znaju s loptom po cijelom terenu, ali nedostaje im iskustva. K tome Lešković je u Osijeku zaradio ozljedu… Kek krpa obranu. Marcelo Bielsa, nekdašnji izbornik Argentine i Čilea, ali i trener u klubovima, vježbao je obranu, veznu liniju i na kraju napad – posebno. »Ponekad se nismo sretali danima«, rekao je Ayala. 


   Svako ima svoj stil rada, najbolji je onaj koji donosi rezultat. Kek privodi kraju veoma uspješnu sezonu. Ako osvoji Kup u finalu s Dinamom, bit će to najuspješnija godina u novijoj povijesti kluba s Kantride. 



Kadeti HNK Rijeka pod vodstvom trenera Danijela Šarića i Marija Jovanovića nastupit će na 39. turniru Nereo Rocco. Danas (18.30 sati) prvi im je suparnik meksički Chivas iz Guadalajare, a igra se u poznatom talijanskom turističkom ljetovalištu Gradu. U subotu bijeli igraju s Udineseom u Teoru, a u nedjelju s Triestinom u Staranzanu. Vođa puta je riječka nogometna leganda Vladimir Lukarić.





   Pedeset je utakmica odigrala Rijeka ove sezone na tri kolosijeka. Neporažena na Kantridi 25 utakmica, na gostovanjima je osam puta primorana na kapitulaciju. Ako zanemarimo Europu (Guimaraes 0:4, Lyon 0:1) te Kup utakmicu u Osijeku (0:1), gdje je Rijeka prošla na ruletu jedanaesteraca, Rijeka se pet puta s prvenstvenih gostovanja vraća praznih ruku. Sve je počelo u splitskom Parku mladeži (0:1), uslijedili su Dinamo (0:1, gol u 93. minuti), Zadar (0:1), Dinamo (0:4), Osijek (0:2). Svim utakmicama (osam poraza) zajedničko je jedno – nula golova! U prvenstvu (0:9), Kupu (0:1), Europi (0:5), sveukupno 0-15! U 12 sati igre. 


   Donedavno su brojke govorile da je Rijeka uspješnija na gostovanjima (sada je 34-29 za domaće utakmice), ali ima isti broj pobjeda (9) u 16 nastupa. U nedjelju u Parku mladeži, terenu na kojem Rijeka do sada nije imala posebnu inspiraciju, Kekova momčad počinje pripreme za finale Kupa s Dinamom. Posebice prvu utakmicu 7. svibnja u Maksimiru. Betoniranjem prostora ispred obrane. 


   Neće Kek prihvatiti teoriju o »pripremi za Dinamo«, svaku utakmicu želi dobiti, otvorene rane su proljetni porazi sa Zadrom, Dinamom i Osijekom. Ne znam koji mu je teže pao. Prvi, u Zadru, onaj u Maksimiru gdje se snivala pobjeda ili onaj u Osijeku koji je podigao nevjerojatnu medijsku prašinu. 


   U Osijeku se igralo slabo. Vjerojatno je to bilo najneuvjerljivije Rijekino izdanje ove sezone. Posjed lopte Barcelone, ali završnica, posebice u prvom poluvremenu – s prekuhanim špagetima umjesto strijela. Uzalud luk… U Parku mladeži vraća se Brezovec, čovjek koji je najviše nedostajao Keku u Osijeku. Njegov ritam na sredini terena, trka i agresija, napadanje slobodnog prostora između suparničkih linija, daje ekipi drugu dimenziju. Izvlači je iz apatije. Poput one u Osijeku, gdje su se igrači vukli po terenu poput magle… 


   Protiv Splita, koji se bori za četvrto mjesto i Europu, Rijeka se mora iskupiti za dva posljednja gostovanja (Dinamo i Osijek), pokazati da nije zaboravila recept kako domaćinima zapapriti juhu. 


   Nakon Splita za Rijeku počinje paklena završnica. U 14 dana, od 3. (Hrvatski dragovoljac) do 17. svibnja (Slaven Belupo) – pet utakmica. Ove dvije prvenstvene na domaćem terenu, kao i uzvrat finala Kupa s Dinamom (14. svibnja), a dvaput će gostovati u Maksimiru – kod Dinama (7. svibnja) i Lokomotive (10. svibnja). 


   Svibanj velikih očekivanja. Sedmi finale u povijesti. Zgrabiti peti trofej (treći Kup Hrvatske), da se navijače raspamete u sezoni gdje je puno toga izgledalo kao nestvarno…