Odjeci zaleđa

Juričić: Nismo zadovoljni odnosima u Kući nogometa

Orlando Rivetti

SUĐENJE POSLIJE KOJEG OSTAJU OŽILJCI – Mario Zebec i Anas Sharbini / Foto Vedran KARUZA

SUĐENJE POSLIJE KOJEG OSTAJU OŽILJCI – Mario Zebec i Anas Sharbini / Foto Vedran KARUZA

Ogorčeni smo dijeljenjem pravde. Tendenciozno od početka, sudac je lutao. Igralo se kao u plinskoj komori, a onda je upaljena šibica poništenim golom. Ali, moramo dalje – kaže Juričić



RIJEKA  Iz stijena su se suze slijevale kao u vremenima poznatih potopa Kantride. Srećko Juričić, sportski direktor HNK Rijeka, zna kako je izgubiti od Dinama. Kao trener Rijeke poražen je u jednom od dva neosvojena finala (drugo je izgubio Mladen Vranković od Hajduka 1987.). Prije 21 godinu. Rijeka je zabila gol (Dudo Pavličić), ali modri su obranili 2:0 iz Maksimira. Na klupi Ćiro Blažević, na tribinama Zdravko Mamić, direktor. U srijedu su svi bili na Kantridi, u različitim ulogama…


   Bio je to šesti ogled Rijeke i Dinama ove sezone, Riječani su pobijedili samo u Superkupu. Sada su bili najbliži trijumfu u posljednjih pet ogleda.


   – Prvi put smo većim dijelom dominirali. Poglavito u prvih pola sata, presingom smo držali dinamovce daleko od našeg gola, nismo im dali da se razmašu. To se nije dogodilo u dosadašnjim susretima s Dinamom. Napredak u odnosu na dosadašnje predstave. Jer, Dinamo je uvijek imao posjed lopte, više napadao, a mi otimali… Branili se i čekali kontru. Sada smo ih držali na lancu.




   Nedostajalo je samo ono najvažnije – gol. Juha bez soli?


   – Balaj je igrao ozlijeđen, Hristov je izvan stroja. Viša sila. Nije lako stvoriti puno prigoda protiv Dinama. Posebice u situaciji kada je njima biti ili ne biti. Bili su poput gladnih vukova. Ipak, zabili smo na kraju pogodak, nije priznat zbog zaleđa. Na savjest glavnom i pomoćnom sucu.



Sporni trenutak u 81. minuti, kada je Ivančić matirao Ježinu, a sudac Zebec poništio pogodak na signalizaciju pomoćnika Križarića snimio je gledatelj, koji se nalazio u ravnini s pomoćnim sucem i Ivančićem.    Snimku je na Youtubeu objavio Kanal Ri. Snimka je intrigantna…


   Suci se, valja još jednom naglasiti, nisu proslavili. Glavni sudac Zebec je djelovao izgubljeno. Svirao je po čudnim notama nedešifrivljiva kriterija. Zebec, kao i Marić u Maksimiru, nisu suci za ovakve utakmice. Uvreda je to za hrvatski nogomet?


   – Ne da nismo zadovoljni, ogorčeni smo dijeljenjem pravde. Tendeciozno od početka, sudac je lutao. Igralo se kao u plinskoj komori, a onda je upaljena šibica poništenim golom. Ali, moramo dalje. Puno je bilo pobjeda, nismo dobili važnu utakmicu, nakon takvih ostaju ožiljci.


  


Autoritet


Neki tvrde da je Zdravko Mamić održao lekciju Damiru Miškoviću?


   – Neću upasti u takvu vreću zmija otrovnica. To je pitanje za Mamića i Miškovića. Moramo se okrenuti svojim problemima. Jasno je da nismo zadovoljni odnosima u Kući nogometa, ali nije moje dizati revoluciju. Predsjednik Mišković je autoritet za sve Šukere. Čista obraza. Mi imamo svoj put. Svoju strategiju. Svake smo godine sve jači. Želimo svoj kamp na Rujevici, svoj stadion na Kantridi. Želimo igrati Europsku ligu. Nakon toga dodatno pojačati ekipu i dodatno se približiti Dinamu. Nema ruža bez trnja… Bit će pobjeda i poraza.


   Je li sezona Rijeke neuspješna nakon eliminacije u polufinalu Kupa Hrvatske?


   – Sezonu smo počeli osvajanjem Superkupa, dakle pobjedom nad Dinamom. Nikada uspješnija nije bila europska sezona. Na Kantridi su pali Feyenoord i Standard, Sevilla je sada u polufinalu, a sjećate se kako se provukla na našem travnjaku. Uspjeli smo nadomjestiti odlazak Jajala i ozljedu Moisesa. Imamo dosta mladih igrača, spremnih preuzeti njihovu ulogu. Kada podvučemo crtu, sezone je uspješna! O čemu najbolje svjedoči broj bodova, koliko smo skupili u odnosu na trećeplasiranu Lokomotivu, odnosno 22 više od Hajduka… Sedam kola prije kraja. Već sada je to fantastičan uspjeh.


   Kapetan Anas Sharbini tvrdi da bi »jesenska Rijeka« prošla ovakav Dinamo?


   – Za razliku od utakmica Kupa prošle sezone i Superkupa, ove sezone odigrali smo slabije utakmice prvenstva i Kupa od ove u srijedu na Kantridi. Dinamo ima kvalitetne igrače, nije lako uvijek dominirati i pobjeđivati.   


Srećko Juričić će još jednom ponoviti Miškovićeve riječi prioriteta – kamp, stadion, Europa…    – Bilo bi pogrešno ulagati veliki novac u igrače, a ostati bez kampa i stadiona. Bila bi to politika kratkog daha. Rijeka, grad i klub, trebaju stadion i uvjete za trening. Imamo strategiju. Naravno, usput što više pobjeđivati na svim frontovima. Sezona još traje, a za nama je sezona europskih radosti. Idemo ususret novoj, uvjereni da će biti još bolja. Dovest ćemo pojačanja! – kaže Juričić.


Snažna momčad


Na jednoj strani vage je devet, a na drugoj trideset milijuna eura?


   – Upravo tako. Odnos je to snaga, ali bez obzira na veliku razliku, Rijeka je vrlo blizu Dinamu. Puše mu za vrat.


   Uzroke slabijeg proljeća treba tražiti u nekvalitetom zimskom prijelaznom roku?


   – Ne. Uspjeli smo sačuvati, odnosno sastaviti snažnu momčad. Najjaču poslije Dinama u HNL-u. Kakvu bi svaki klub u Hrvatskoj poželio. I svakog našeg igrača. Potvrda da su kvalitetni. Oni i ekipa. Zrcali se u bodovnoj razlici u odnosu na naše pratitelje. U prijelaznom roku imali smo izvjesnih problema zbog neplanirane situacije. Kramarić i Kvržić su bili na odlasku, ali ne Jajalo, a puno je toga poremetila Moisesova ozljeda. Njihov su dvojica kreirala našu igru, držala sve taktičke ključeve. Pored njih su ostali djelovali goropadnije. Najbolji je primjer Močinić. Nije lako u dva tjedna naći zamjene za takve igrače, Jajala i Moisesa. Doveli smo Radoševića, Bradarića, Mišića i Alexa, uvjeren sam da imaju kvalitetu, a mladi su. Treba vremena. Igrač i momčad se ne stvaraju preko noći. Nacrtate i – gotovo!


   Početkom srpnja počinju kvalifikacije za Europsku ligu i nova sezona HNL-a, do tada bi mehanizmi trebali biti podmazani?


   – Igrati zajedno je važno, Kek će dobro sve izvagati, napraviti mozaik nove momčadi. Procijenit ćemo svakog pojedinca, vidjeti što smo doveli. Vidjeti na kojim smo pozicijama najtanji i dovesti – pojačanja za novu sezonu. Imat ćemo jaku i spremnu momčad za Europu i HNL!


   Kantrida je Juričićev dom pola stoljeća. Prije 41 godinu ušao je u Prvu ligu s Rijekom, koja nikad nije ispala. Odigrao je najviše utakmica, igrao protiv Juventusa i Real Madrida, osvojio dva Kupa Jugoslavije… Damir Mišković vratio ga je kući prije svog ustoličenja (20. ožujka 2012.), kao sportskog direktora. Odradio je sjajan posao s igračima i doveo – Matjaža Keka. Sada su sva trojica na novoj kušnji. Navijači hoće još moćniju Rijeku.