Vidoje Vujić dirnuo u mravinjak

Istup riječkih klubova nakon ukinutih sredstava za mlade; Tončinić: Imat ćemo dvorane bez sportaša

Igor Duvnjak

Ne znam tko je župana savjetovao da krene ovako. Volio bih da pomogne mladima, bez njih nema sporta. Nastavimo li ovako, imat ćemo dvorane, a nećemo sportaše – tvrdi Livio Tončinić



RIJEKA  Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije nedavno je dirnuo u mravinjak. Tada je rekao da je odlučio namjenska novčana sredstva banaka, namijena za omladinske pogone ovdašnjih klubova, preusmjeriti u neke druge projekte.


Klubovima je to prouzročilo neugodne »rupe u proračunima«, žustro su reagirali. U srijedu se u prostorijama Riječkog sportskog saveza našlo niz istaknutih imena iz deset klubova pokušavajući naći lijek za ovu iznenadnu ljetno-jesensku novčanu virozu. 


  – Sve to nas je neugodno iznenadilo jer smo na ta sredstva računali od lani – kazao je Livio Tončinić, čelnik ŽOK »Rijeka«, trofejnog kluba, višestrukih državnih prvakinja i osvajačica Kupa kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Hrvatskoj.




– Prije svega, to su namjenska sredstva za mlađe pogone, kako našem klubu tako i svima u Županiji. Na ta sredstva nije računala samo odbojka nego i svi ostali sportovi. Ako gospodin župan misli da mi ne možemo pravdati trošenje tih novaca neka nam samo plati natjecanja mladih. Putovanja, sudske troškove i opremu za mlađe pogone. To što je izjavio da novac ide za profesionalce, za starije pogone, to nije točno. Neka se zna, kada je hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nedavno prošla kvalifikacije za Europsko prvenstvo, u toj ekipi njih je osam odgojeno u gradu Rijeci. Mi smo ih stvorili igrački, netko ih je morao naučiti igrati odbojku. 


 Krenula je inicijativa za okupljanje predstavnika klubova, od njih 18 nazočili su predstavnici 10 klubova?


  – Htjeli smo se naći da malo vidimo što i kako dalje. Željeli smo se složiti kako bismo otišli županu i pitali ga što učiniti budući da nam je oduzeo ta sredstva. Taj novac postoji, a govori se da će ga on dostaviti Platku. Rođen sam u gradu Rijeci i znam što je na Platku. Tamo najprije treba riješiti problem vode da bi Platak profunkcionirao. Što se odaziva tiče, najviše me pogodilo što nije došla HNK »Rijeka«, koja dobiva te novce preko Privredne banke i Županije. Obećali u da će doći, mogli su poslati nekoga s obzirom da je sada tamo puno ljudi. Riječki sportski klubovi i riječki sportski djelatnici nisu jedinstveni. Žalosno da je došlo do toga, trebali smo si svi dati ruku i nešto izboriti. 



1. KK Kvarner » Duško Miočić   2 MKK Pleter » Zvonko Čapko   3. MRK Zamet » Alen Kurbanović   4. AK Kvarner » Azuz Simcich   5. ŽNK Rijeka Jack Pot » Brankica Lukanić   6. OK Grobničan » Tihomir Crnković   7. ŽOK Rijeka » Livio Tončinić   8. OK Opatija » Vladimir Brnečić   9. ŽRK Zamet » Rada Ciganović   10. MOK Rijeka » Velimir Liverić


 Vi, predstavnici klubova, namjeravate otići na razgovor kod župana?


  – Napisat ćemo dopis i vidjeti hoćemo li biti primljeni kod gospodina župana. 


 Jeste li ipak optimist, hoće li taj neugodni čvor ipak biti razriješen?


  – Uvijek sam bio optimist. Župan je prije puno godina bio u odbojci, on zna kako se stvaraju kadrovi. Ne znam tko ga je savjetovao da krene ovako. Volio bih da pomogne mladima, bez njih nema sporta. Činjenica je, nastavimo li ovako, imat ćemo dvorane, a nećemo imati sportaša.