Svečana ceremonija

Gradski stadion u Kraljevici nosi ime velikoga nogometaša: Minta zauvijek ostaje u Oštru

Marko Cvijanović

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Gradski stadion »Oštro« od subote će se i službeno zvati Gradski stadion »Milan Ružić - Minta« u spomen na najboljega nogometaša kojega je Kraljevica ikad dala, ali i nogometaša koji je svojim igračkim dosezima itekako nadmašio lokalnu razinu kao jedan od najboljih igrača »Rijeke« svih vremena



KRALJEVICA Oštro je jučer živjelo ritmom uobičajenim za stabilnih atmosferskih prilika na kraju kolovoza, što znači da je u kampu još uvijek prilično živo, da obližnja plaža još uvijek vrvi kupačima, da cvrčci još uvijek održavaju koncerte i da se mirišljava smola još uvijek cijedi niz stoljetne borove… Idilu su remetili jedino decibeli brusilica i varilica u rukama vrijednih radnika na obližjnem nogometnom igralištu što poprima novo ruho uoči sutrašnjega svečanoga otvaranja pod novim imenom. Gradski stadion »Oštro« od subote će se i službeno zvati Gradski stadion »Milan Ružić – Minta« u spomen na najboljega nogometaša kojega je Kraljevica ikad dala, ali i nogometaša koji je svojim igračkim dosezima itekako nadmašio lokalnu razinu kao jedan od najboljih igrača »Rijeke« svih vremena. »Minta« je, na žalost, prerano otišao putem dobrih spominjana, kakvih je i jučer bilo u Oštru. U službenom dijelu konferencije za novinare i neslužbenim nostalgičnim ćakulama o nekim davnim romantičarskim vremenima kojima je »Minta« pripadao svim svojim bićem.


Najnezgodniji igrač


Ovako je jučer o »Minti« govorio Miroslav »Ćiro« Blažević, koji je organizatorima subotnje ceremonije ispunio obećanje i pojavio se pred novinarima, iako je cijelo jutro na moru ispred Kraljevice u društvu svojih starih pajdaša naganjao tune i palamide.


–  Obično se u ovakvim situacijama kaže o mrtvima sve najbolje… Međutim, ja ću vam reći moju istinu o »Minti«. To je bio najnezgodniji igrač u mojoj pedesetogodišnjoj trenerskoj karijeri. Ja, zapravo, poznajem dvojicu »Minte«, jednoga bez uniforme i onoga drugoga u dresu i kopačkama koji je bio sasvim drugi čovjek. »Minta« je van terena bio krasan, neposredan i velikodušan čovjek, a na terenu… Kakav je to bio razbojnik! U pozitivnom smislu, naravno. Zaslužio je da se stadion zove njegovim imenom zbog svega što je bio u svom životu. I to kakav stadion. Jedinstven u svijetu, s tri strane okružen morem, kao što je prethodno lijepo rekla naša draga gradonačelnica –  rekao je »Ćiro« koji se u jednom trenutku zamislio kada je pogledom dohvatio fotografiju u novouređenim klupskim prostorijama. Zajednička snimka nogometaša »Kraljevice« i hrvatske nogometne reprezentacije uoči njezinog odlaska na Svjetsko prvenstvo u Francusku 1998. godine.


Krpanje terena




– U Kraljevici sam spoznao da možemo biti svjetski prvaci. A znate zašto? Domaćin je krpao teren nekakvim busenjem, travnjak nije bio u dobrom stanju i ja naredim svojim igračima da ne igraju po podu nego samo po zraku. Kad sam vidio kako su oni odmah usvojili te moje ideje, u meni se probudila ideja da u Francuskoj možemo napraviti nešto veliko. Tako i bi –  zaključio je »trener svih trenera«, riječ kojega još uvijek ima specifičnu težinu, koliko god o »Minti« s puno pijeteta prethodno govorili Pave Draginić i Boris Hefler, direktor i predsjednik Nogometnog kluba »Kraljevica«, odnosno ponosna kraljevička gradonačelnica Nada Turina-Đurić.


Svo četvero su u pravu kada pričaju o »Minti« kao o otrgnutom cvijetu dobrote i čovjeku koji je svojim djelima zadužio kraljevički nogomet i zaslužio da se nogometna oaza u Oštru zove njegovim imenom. Na ponos prijašnjim i budućim generacijama. S čelične konstrukcije poviše glavnoga ulaza već se blista novo ime stadiona. »Mintino« ime. Kao i na zidu pored zapadnoga gola… Na muralu s kojega mlađahni »Minta« s ponosom u oku gleda na teren gdje je nogometno odrasto i najdražu valu svoga djetinjstva. Kao da nikad nije otišao… Nikad i neće. “Minta” zauvijek ostaje u Oštru. I srcima svih onih koji su barem jednom stekli privilegij biti dijelom njegova društva.