Odlična atmosfera

Europske sveučilišne igre: Srce vjeruje, um postiže. U tome su svi sportaši isti!

Kristian Sirotich

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Odlična atmosfera vladala je jučer na riječkom bazenu, gdje su započela natjecanja u plivanju i paraplivanju. Naime, Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka ostat će zabilježene kao prve na kojima su nastupili i sportaši s invaliditetom, a sve pohvale zaslužuje onaj tko je odredio da se natjecanja, kao što je to bio slučaj na plivanju, odvijaju u isto vrijeme i na istom mjestu.


– Lijepa priča, pravi pokušaj da se i nas sportaše s invaliditetom u društvo integrira kao potpuno ravnopravne. Organizacija je dobra, smještaj je odličan, ni na što se ne možemo požaliti – započet će Dino Sinovčić, među svim hrvatskim paraplivačima u Rijeci najpoznatije ime. Dino je hrvatski reprezentativac i skorašnji sudionik Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru.


– Ovo mi je zadnje natjecanje uoči Paraolimpijskih igara, bit će mi kontrolno da vidimo na čemu smo i ide li trenažni proces kako treba. Nakon ovoga imamo za odraditi još neke finese, opustiti se i 31. kolovoza letimo za Rio. Dakle, maksimalno ću ozbiljno, kao uostalom i uvijek do sada, odraditi ovo natjecanje – nastavio je Dino, student druge godine Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je plivanju maksimalno posvećen od 2004. godine, kada je u splitskom »Mornaru« (danas je član splitskog Plivačkog kluba osoba s invaliditetom »Cipal«) započeo trenirati. Budući da će uskoro postati sudionikom najznačajnijeg ovogodišnjeg natjecanja u svijetu, Rio je često u mislima.


Pun pogodak


– Nemoguće je ne razmišljati o njemu, to je san svakog sportaša i sve je podređeno toj jednoj utrci od minute i nešto sitno sekundi. Uvijek je Rio prisutan u mislima, ali za sada je važnije odraditi trening kako spada pa će onda i u toj jednoj utrci biti sve moguće – dodao je simpatični Splićanin, koji će u Riu nastupiti na 200 mješovito, 400 slobodno i 100 leđno. Pritom, najveća su očekivanja na 100 leđno, to je Dinova najvažnija disciplina.– Finale bi trebalo biti sigurno, za medalju će se morati poklopiti mnoge okolnosti. No, sve je moguće. Nažalost, moja najjača disciplina je odmah prvi dan, zbog toga neću moći biti na otvaranju, ali nema veze – zaključit će Dino, koji nije jedini predstavnik splitskog sveučilišta u paraplivanju. Uz njega tu je i Leonardo Renić.


Riječko sveučilište u paraplivanju ima tri predstavnika, Sanju Polić, Matiju Maraša i Antonija Franka.– Super je, sve je OK. Super je što smo svi zajedno u isto vrijeme, pliva se utrka za utrkom, praktički smo svi izjednačeni. Inače, nisam previše pratio natjecanja, ali sam otišao do Zagreba pogledati malo natjecanja u košarci. Ali, odlična je atmosfera, ljudi su sjajno raspoloženi, dobro se zabavljaju – kaže Kraljevičanin Antonio Franko, student druge godine Tehničkog fakulteta, član riječkog Plivačkog kluba osoba s invaliditetom Forca, kao što su to uostalom i Sanja Polić i Matija Maraš.Franko nije samo plivač, sportsku karijeru započeo je u šahu i boksu, potom se prebacio na plivanje i atletiku, a sada je trenutačno malo više fokusiran na triatlon osoba s invaliditetom. Nedavan dobar nastup na kvalitetnom natjecanju u Francukoj samo ga je dodatno osnažio u želji da u triatlonu pokuša napraviti kvalitetan rezultat i možda dohvatiti nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju za četiri godine.– Iako zbog vremenskih neprilika triatlon nije održan, nije bilo plivanja, već samo trčanje i biciklizam, rezultati su bili iznad svih očekivanja. Triatlon mi je sada malo više u prvom planu, ali vjerujem da niti plivanje neće biti zapostavljeno – zaključit će Franko.


Konstatacijom da je natjecanje u Rijeci zaista osmišljeno na pravi način i da je pun pogodak zaista se malo tko neće složiti.


– Sama ideja natjecanja je zadovoljavajuća, veliki je odaziv studenata sportaša, a u natjecanje su odlično uklopljeni i studenti sportaši s invaliditetom. Za ravnopravnost u svim sferama života mi se dosta dugo borimo, hrvatska javnost i inače dosta dobro percipira naše rezultate, a kod kolega sportaša zaista nikada nismo imali problema. Dobar pokušaj, dobra ideja i sviđa mi se – prilično je jasan Antun Brzak, koji se bez imalo lažne skromnosti može ubrojiti među najkvalitetnije hrvatske plivače s invaliditetom, iza kojega je sasvim pristojan niz kvalitetnih nastupa na međunarodnoj sceni.


Solidni rezultati


– Moj vrhunac sezone bio je nastup na Europskom prvenstvu u Portugalu u svibnju i tamo je zaista bilo dobro. Doduše, moglo je biti i bolje, imali smo nekih grešaka, ali ništa strašno. Idemo dalje, za nekoliko tjedana slijedi početak nove sezone, a u njoj se nadam odlasku na Svjetsko prvenstvo u Ciudad de Mexico u rujnu iduće godine. Inače, za ovo natjecanje samo smo pokušali održati formu. Što se toga tiče rezultati iz Rijeke su sasvim solidni – kazat će Brzak, student treće godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član zagrebačkog Plivačkog kluba »Natator«. Zagrebačka je ekipa bila najbrojnija, uz Brzaka u Rijeci su plivali i Kristijan Mamić, Karlo Knežević i Petra Brletić.


Redale su se jučer na Kantridi disciplina za disciplinom, a navijanja se sa tribina ne bi posramilo niti jedno veliko natjecanje. Bez obzira tko bio u bazenu i koliko brzo plivao. Studenti sportaši na najbolji su način prihvatili jednu od krilatica igara, za bilo kakve predrasude na Kantridi nije bilo mjesta. Srce vjeruje, um postiže. A tu su svi sportaši isti. Bez obzira na ograničenja.



Odlične rezultate ostvarili su hrvatski plivači i paraplivači. Kod paraplivača na 100 slobodno prvo mjesto su osvojili Anton Brzak (1:29.64), Dino Sinovčić (1:15.74), Karlo Knežević (1:12.32), Antonio Franko (1:05.65) i Leonardo Renić (1:23.24) bili su drugi, Matija Maraš (1:46.87) treći. Dino Sinovčić (35.81) i Karlo Knežević (43.79) slavili su i na 50 leđno, Leonardo Renić (2:33.76) i Kristijan Mamić (1:28.22) na 100 prsno. Kod paraplivačica Sanja Polić (3:12.60) i Petra Brletić (1:44.76) bile su druge na 100 slobodno, Petra Brletić bila je druga i na 50 leđno (57.10), Sanja Polić druga na 100 prsno (4:22.17).Kod plivačica medaljom se može pohvaliti Cindy Šoštarić (Zagreb), osvojila je broncu na 100 prsno (1:13.99).Plivačka natjecanja nastavljaju se danas i sutra na Kantridi. Finala su danas na rasporedu od 17.30, u ponedjeljak od 13.30 sati.KOŠARKA (3×3)Muški: Rijeka – Niš 21:19, Split – Bordeaux 18:19, Mostar – Rijeka II 12:20, Vukovar – Gdanjsk 12:19. Žene: Rijeka – Tehničko sveučilište (Tur) 15:10, Rijeka – Sibir 9:14, Nantes – Split 10:15.