Plodna suradnja

Sporazum PGŽ-a i Sveučilišta: Ključ razvoja pametna specijalizacija

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Prijić Samaržija je istaknula da se radi o događaju visokog značaja, odnosno bitnom iskoraku, budući da »novi indeksi konkurentnosti počinju pratiti istraživanje i razvoj, jer se očekuje da će razvoj regija, nacionalni, globalni, razvoj općenito, sve više ovisiti o istraživanjima i inovacijama«.



RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija jučer su u Rektoratu potpisali Sporazum o suradnji u području Pametne specijalizacije. Sveučilište kao krovna visokoškolska i znanstvena institucija u regiji, te Primorsko-goranska županija kao regionalna samouprava, uspostavit će čvrstu suradnju u kreiranju regionalnog znanstveno-istraživačkog i inovacijsko-razvojnog ekosustava kroz zajedničku strategiju pametne specijalizacije.


Predmet Sporazuma je uspostavljanje međuinstitucijskog okvira u sljedećim područjima pametne specijalizacije: javno zdravstvo i kvaliteta života; inovativno i otvoreno društvo: građanstvo, inkluzivnost i kultura; bio-nano-info tehnologije; energija – transport – održivi razvoj; te turizam, prirodni i tradicionalni resursi za budućnost.


Prijić Samaržija je istaknula da se radi o događaju visokog značaja, odnosno bitnom iskoraku, budući da »novi indeksi konkurentnosti počinju pratiti istraživanje i razvoj, jer se očekuje da će razvoj regija, nacionalni, globalni, razvoj općenito, sve više ovisiti o istraživanjima i inovacijama«.




– Svi, od Eurostata do brojnih indeksa, prate koliko jedna lokalna zajednica, ili nacionalna, ulaže u segment istraživanja i razvoja. Ono što nam pokazuju indeksi konkurentnosti danas, negdje smo pri dnu. Znači, ulaganje u istraživanje i razvoj, povezivanje sveučilišta i »stvarnog« svijeta – gospodarstva, javnih institucija, danas u Hrvatskoj još uvijek je neprepoznato na dobar način. No, ne želimo govoriti o ograničenjima, već želimo nešto učiniti, rekla je Prijić-Samaržija, dodajući da je korist koju Sveučilište vidi od ovog Sporazuma konkretna.



Koordinator za provedbu Sporazuma sa strane Sveučilišta, prorektor za znanost Alen Ružić, naglasio je da Europska komisija ne želi financirati znanost i razvoj koji neće biti produktivni. Stoga naravno treba razvijati projekte koje će EU biti spremna podržati. Koordinator sa strane Županije, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić, također je istaknuo važnost Sporazuma i njegovog tajminga s obzirom na novu financijsku perspektivu EU-a.



– Riječ je o substancijalnoj i reputacijskoj suradnji, a prije svega je važno naglasiti da će se dokumenti sveučilišta ubuduće evaluirati prema regionalnom impaktu: da bi bili na rang-listama, neće se gledati samo znanstvena produkcija, nego i kakav je naš utjecaj na regiju i njen razvoj. Novi modeli i mehanizmi ocjenjivanja već se izrađuju, pojasnila je Prijić Samaržija. Svi projekti, kazala je nadalje, koji se ubuduće budu prijavljivali pri EU-u, morat će imati komponentu pametne specijalizacije, odnosno morat će dokazati konkretni impakt primjene.


Komadina je istaknuo da je sporazum formalan u naravi, ali sadržajno važan za budućnost.


– Strategijom razvoja naše županije naglasak je stavljen na konkurentno gospodarstvo, održivi razvoj, kvalitetu života građana. Smisao je stvarati novu vrijednost kako bi ljudi živjeli bolje, imali dobra primanja. Dakle, važno je usmjeriti se na ono što stvara novu vrijednost, a to je gospodarstvo. Cilj je povećati konkurentnost gospodarstva, te povećati primjenu znanosti i istraživanja u praksi. Kako bismo stvorili novu gospodarsku osnovicu ove županije, moramo stvarati proizvode i usluge više dodane vrijednost, s više pameti i znanja, a za to treba stvoriti sinergijski učinak. Zajednički možemo napraviti puno toga, zaključio je Komadina.