Praktično obrazovanje

Spoj znanosti i proizvodnje: PIK Rijeka i Sveučilište zajedno u razvoj industrije hrane

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

PIK će postati nastavna baza riječkog Sveučilišta koje s druge strane želi razvijati biotehnologiju hrane i osmisliti razvoj novih proizvoda



Prehrambeno-industrijski kombinat – PIK Rijeka i Sveučilište u Rijeci jučer su potpisali sporazum o suradnji kojim će PIK postati nastavna baza riječkog Sveučilišta. Jedan od ciljeva sporazuma, prema pojašnjenju rektora prof. dr. Pere Lučina, omogućiti je praktično obrazovanje studenata što predstavlja jedan od ključnih koraka u provedbi Bolonje.


– Sveučilište je razvilo politiku nastavnih baza, međutim mi to vidimo puno šire, u kontekstu korištenja svih mogućih potencijala Sveučilišta za razvoj prehrambene industrije u Rijeci, od korištenja nove opreme Odjela za biotehnologiju pa do korištenja kreativnih potencijala Akademije primijenjenih umjetnosti u dizajniranju proizvoda. Smatramo važnim iskorakom prepoznati centre izvrsnosti, posebno one koji imaju lokalne specifičnosti i to osmisliti kao razvoj novih riječkih proizvoda i riječke industrije, kazao je rektor.


Želja je Sveučilišta, dodao je, razvijati biotehnologiju hrane, a jedan takav projekt već je prijavljen u suradnji s Institutom »Ruđer Bošković« s ciljem uspostavljanja istraživačke infrastrukture. Rektorovo je mišljenje da je upravo proizvodnja hrane prostor u kojem se Sveučilište može profilirati, a PIK je jedan od centara izvrsnosti koji otvara mogućnost pametne specijalizacije.Izražavajući pak zadovoljstvo što znanstvena zajednica prepoznaje PIK kao riječku tvrtku s dugogodišnjom tradicijom, direktorica PIK-a Dora Ravnić istaknula je da je jučer potpisani sporazum temelj budućim konkretnim projektima koji će definirati timove stručnjaka PIK-a i sveučilišne zajednice.

– PIK ima tri osnovne djelatnosti, a to su pekarstvo, proizvodnja mlijeka te proizvodnja tjestenina koja ima tradiciju dugu 145 godina. Sve su to područja u kojima se mogu osmisliti zajednički projekti, naglasila je Ravnić.




Uz razvijanje i unapređenje praktičnih kompetencija studenata kroz uspostavu nastavne baze u PIK-u, cilj je sporazuma i uključivanje studenata u projektne aktivnosti te provedba kolaborativnih projekata, ali i povezivanje resursa i, kako je kazala prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, povezivanje znanosti sa stvarnim životom.


– Osnovni je cilj razvijati praktične kompetencije kod studenata. Svjesni smo da su naši studijski programi često bili preteorijski. Prve radne sastanke planiramo vrlo brzo realizirati, a interes za suradnju iskazali su Fakultet zdravstvenih studija, Odjel za biotehnologiju, Akademija primijenjenih umjetnosti, Tehnički te Filozofski fakultet koji će u domeni studija psihologije provoditi istraživanje tržišta, najavila je prof. dr. Prijić Samaržija.