Razglednica s hrvatskih cesta

Špica i gužve: Kilometarske kolone svjedoče dobroj sezoni

Biljana Savić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Najnervoznije putnike zatekli smo u koloni za Krčki most, neki su nervozno izlazili iz automobila i ljutili se, no mahom su to bili domaći ljudi, ne turisti



RIJEKA Gužve su na prometnicama, na prilazima za trajektna pristaništa, gužve su u marketima, na plažama… Gužve su svugdje. Ljeto je i špica je turističke sezone, pa kolone automobila koje doduše nisu dugačke 50 kilometara kao prošloga vikenda, treba podrazumijevati, ma koliko god ih je teško podnositi. U jednom trenutku nema gužve, ali već za nekoliko trenutaka stvori se čep i upravo zbog takvih situacija ljudi se prepiru na društvenim mrežama raspravljajući gdje je bila gužva i kolika je bila kolona.


U trenutku – čep


Naša je novinarska ekipa, primjerice, na rotoru kod Novog Vinodolskog očekivala gužvu i došla još jednom ovjekovječiti vječni  ljetni prometni čep na rotoru, odnosno kružnom toku kod ulaska u Lidl. No oko 13 sati, nije bilo ni prometa ni gužve, a kamoli zastoja. Da nismo slučajno zastali 10 minuta na parkiralištu, ne bismo ni vidjeli da se praktički u trenutku stvorio čep.



Nešto više od 96 tisuća putnika ovoga će vikenda stići brodom ili zrakoplovom u Split i njegovu okolicu, a za splitsku Trajektnu luku očekivanih 50 tisuća putnika predstavlja vrhunac turističke sezone, dok će kroz zračnu luku samo u srpnju proći pola milijuna putnika. Koordinator »Jadrolinije« Ante Mrvica je za Hinu izjavio da će oko 50 tisuća putnika ovoga vikenda proći kroz Trajektnu luku Split, te da se zasigurno radi o najjačem vikendu ovoga ljeta. U Zračnoj luci Split tijekomjučerašnjeg dana trebalo je sletjeti 110 zrakoplova s 27 tisuća putnika, a danas se očekuje 80 zrakoplova i 19 tisuća putnika. (H)





Tako je bilo na i dijelu magistrale od Crikvenice prema Novom Vinodolskom, gdje se već od Selca stvarala kolona koja je povremeno i stajala. No, kad smo se za sat vremena vraćali tim putem prema Rijeci, kolone nije bilo. Promet je bio pojačan i vrlo gust, kolone su bile prohodne, s povremenim zastojima – tako bi se nekako izrazio HAK. Gužva i kolona na cesti od čvora Hreljin prema Šmriki stvarala se i zbog regulacije prometa kako bi se izbjegavalo stajanje u tunelu Burlice, prema mostu za otok Krk i obrnuto kolona je bila kao i svake subote kad je smjena turista.


Dobar trend


 U Hrvatskoj je od 1. do 20. srpnja ostvareno 2,4 milijuna dolazaka, odnosno 15,2 milijuna noćenja, a više od tri milijuna noćenja ostvareno je u prvih dvadeset dana srpnja na Kvarneru. Dobar trend nastavlja se i dalje, čemu su kao jedina negativna posljedica svjedočile gužve na prometnicama, trajektnim pristaništima i graničnim prijelazima. Na graničnom prijelazu Rupa od ponoći do 11 sati jučer je u Hrvatsku ušlo oko 19 tisuća putnika, dok ih je 10.500 istim putem izašlo. U istom razdoblju preko Pasjaka je u našu zemlju ušlo 22 tisuće, a izašlo 15 tisuća putnika. Na Pasjaku je bila puno veća gužva nego na Rupi, gdje je bilo najviše Slovenaca, ali i gostiju iz Njemačke, Poljske i drugih zemalja.



Udarni turistički vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je najveće srpanjske ljetne smjene turista u kojoj će više od deset tisuća gostiju otputovati s mora, a nešto više njih stići na odmor u tamošnja ljetovališta. Prema najavama hotelijera i stanju bookinga hotelskih kuća te informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje na Primorju nastavit će više od 55.000 domaćih i stranih turista. Srpanj je od samog početka pa sve do ovoga vikenda u broju dolazak i noćenja gostiju za oko pet posto bolji nego lani, a očekujemo da će se tako i špica sezone nastaviti, rekao je u subotu  direktor makarskog turističkog ureda Tonči Lalić. (H)



Ne žurimo


Uglavnom su rekli odlaze na Krk, u Crikvenicu, Novi Vinodolski….


 – Gužva je, ali ništa strašno. Mi smo krenuli noćas iz Švicarske, a sad smo već u Hrvatskoj, rekla nam je obitelj Petrović, porijeklom iz Vojvodine, koja živi i radi u Švicarskoj, a godinama ljetuje na Krku.


Zatekli samo ih nešto prije podneva na Vratima Jadrana, baš kao i veselo društvo iz Slovenije, koje nije bilo raspoloženo za fotografiranje.


– Mi nikamo ne žurimo, na odmoru smo i u Hrvatskoj nam je lijepo i kad je gužva, kazali su nam.


Najnervoznije putnike zatekli smo u koloni za Krčki most, neki su nervozno izlazili iz automobila i ljutili se, no mahom su to bili domaći ljudi, ne turisti.