Ledene ljepotice

Speleolozi otkrili 10 novih jama kod Rijeke: Lepuška ledenica krcata vječnim ledom

Vedrana Simičević

46 speleologa istraživalo je Jamu na Kačju na području Šverda između Klane i Gorskog Kotara i pri tome otkrilo još 10, do sada neistraženih jama



RIJEKA  Dok vani prže rekordne lipanjske temperature, a Riječani se kupaju u znoju, zasigurno tek mali broj njih zna da na samo 20 kilometara zračne linije od grada na Rječini postoje velike količine vječnog leda. Do njih doduše nije osobito lako doći, jer se nalaze pod zemljom, skrivene u mnogobrojnim, više stotina metara dubokim jamama na području između Klane i Gorskog Kotara, kojeg speleolozi poznaju pod imenom Šverda. 


Svake godine članovi speleološke udruge Estavela iz Kastva krajem lipnja organiziraju tradicionalni speleo-kamp na kojem im se u istraživanju tog području pridružuju speleolozi iz cijele Hrvatske. Na ovogodišnjem kampu tako je kroz pet dana prošlo 46 speleologa iz još pet različitih hrvatskih klubova – SO Željezničara, SD Istre, SU Spelunke, SD Ćićarije i SD Buja, a kao baza za njihova istraživanja služila je lugarnica Brestica. 


Glavni cilj istraživanja bila je već otkrivena Jama na Kačju, druga najdublja na tom području, u kojoj je sada prošireno suženje na 252 metara dubine, te se sa istraživanjima stalo na 265 metara dubine, jer nema velike perspektive za daljnje napredovanje, kazao nam je Andrija Rubinić iz Estavele. 




Pored istraživanja već poznatih objekata, otkriveno je još deset novih, do sad neistraženih jama, a najzanimljivija među njima speleolozima je bila upravo jedna podzemna ledena ljepotica – Lepuška ledenica, duboka 104 metra i krcata – vječnim ledom.