Ured za upravljanje državnom imovinom odlučio

Spas za Dioki: Vlada kupuje zemljište za LNG terminal na Krku

Bojana Mrvoš Pavić

Ideja je da država dođe u posjed zemljišta kojeg bi onda  prodala nekom budućem investitoru, zainteresiranom za izgradnju LNG terminala. DUUDI  radi novu procjenu vrijednosti zemljišta koje se ranije procjenjivalo od 20 do čak 45 milijuna eura, dok vrijednost hipoteke Hypo banke iznosi 23,5 milijuna eura



ZAGREB  Zemljište na Krku namijenjeno budućem LNG terminalu će od Hypo banke, najvećeg vjerovnika Dina Petrokemije, otkupiti država – potvrdio je za Poslovni dnevnik prvi čovjek Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović. Vlada bi, kazao je, preko Ureda uskoro trebala poslati ponudu za kupnju zemljišta, no nije poznato po kojoj cijeni. DUUDI, dodao je Pejnović, radi novu procjenu vrijednosti zemljišta koje se ranije, podsjetimo, procjenjivalo od 20 do čak 45 milijuna eura, dok vrijednost hipoteke Hypo banke iznosi 23,5 milijuna eura.


Ozbiljni pregovori


Kako Poslovni dnevnik doznaje iz Vlade, namjera je države, bez obzira što konkretnog investitora za LNG terminal još nemamo, osigurati preduvjete za pronalaženje strateškog partnera. Ideja je da država dođe u posjed zemljišta kojeg bi onda naknadno prodala nekom budućem investitoru, zainteresiranom za izgradnju LNG terminala. Država bi tako osigurala preduvjete za vođenje ozbiljnih pregovora s potecijalnim investitorima, ali i podmirila velik dio Diokijevih dugovanja, čime bi se, moguće, pokrenula proizvodnja u Diokiju, ovaj put u vlasništvu Croduxa Ivana Čermaka.



Državna ponuda za kupnju zemljišta trebala bit biti poslana uskoro, dok je navodno završena i studija izvedivosti LNG terminala, čija je izrada bila povjerena jednoj danskoj konzultantskoj tvrtki. Što se mogućih investitora tiče, već se neko vrijeme spominju američke, ali i neke europske kompanije, kao i Katar. Kapacitet terminala iznosio bi oko šest milijardi kubičnih metara plina godišnje.





Da će država sama, preko neke svoje agencije, kupovati zemljište na Krku, do sada nije bila, barem ne javno spominjana opcija. Uglavnom se govorilo o tome da će zemljište kupiti HEP, koji trenutačno za to ima sredstava. HEP je u predstečajnoj nagodbi za Dioki, međutim, glasao za stečaj ove tvrtke, dok je istovremeno, nakon izlaska Plinacra, ostao jedinim upravljačem u tvrtki LNG Hrvatska, osnovanoj radi LNG-a na Krku. Zamoljeni da odgovore na pitanje kupuje li država LNG zemljište i po kojoj cijeni, odnosno kupuje li zemljište, kako se ranije najavljivalo, HEP, iz LNG-Hrvatska, na čelu koje se nalazi bivši šef Plinacroa Mladen Antunović, odgovaraju kako je za njih sasvim svejedno hoće li zemljište kupiti neka od državnih agencija ili neka od tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Vrijednost »u pričuvi«


»Bitno je da se zemljište stavi pod državnu kontrolu, tako da, kad budu gotove studije, i kad se bude znao investitor, da se zemljište može ili otkupiti po fer-tržišnoj cijeni, ili da se na njemu dobije pravo služnosti za izgradnju LNG terminala«, odgovaraju iz LNG-Hrvatska. Odgovor iz HEP-a na pitanje kakva je njihova uloga u ovome, jučer nismo dobili.Kako je ranije pisao naš list, upravo su iz HEP-a stizale neslužbene informacije prema kojima ta tvrtka može, jer novca sada za to ima, otkupiti zemljište za LNG. Ako investitora za sada i nema, čulo se iz HEP-a, riječ je o vrijednom zemljištu koje valja imati »u pričuvi« , kad i interesa bude više. Kako se od drugih može čuti, bolje je da zemljište kupi država nego državna tvrtka, koja poslije može donositi i pogrešne odluke, dok nije rijetko niti mišljenje koje kaže kako je namjera Vlade, zapravo, još jednom, državnim novcem, spasiti privatnu tvrtku, još uvijek u vlasništvu Roberta Ježića.

Država je već, spašavajući Dioki odnosno Dinu, potrošila pet milijun eura, nakon što se kao zainteresirani investitor pojavio turski Caliskan, a onda, nakon što nisu, kako se opravdavao, stvoreni preduvjeti za pokretanje proizvodnje, povukao natrag sa naplaćenom garancijom od pet milijuna eura. Država bi, može se čuti, do ovog zemljišta, zahvaljujući Zakonu o strateškim investicijama, trenutačno u saborskoj proceduri, mogla doći puno lakše i jeftinije, no onda ne bi mogla spašavati Dioki i Dinu.