Riječki pokret otpora tvrdi da ima dokaze da je bivši ministar financija vlasnik računa u Trstu

Šota: Cvitane, ili strpaj u zatvor mene ili Slavka Linića

Damir Cupać

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nema više što čekati jer je upoznat s rezultatima istrage koja je nakon naše prijave odrađena u Italiji. Dali smo dovoljno vremena institucijama pravne države i nema više vremena za čekanje. Tražimo da se Slavko Linić uhiti, poručila je Šota



RIJEKA – Slavica Šota na riječkom je Korzu u ime Pokreta otpora-Riječani protiv korupcije poručila glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu da uhićuje ili nju ili Slavka Linića jer je u posjedu uplatnog naloga koji dokazuje da Slavko Linić ima račun u Trstu koji je još uvijek aktivan. Naime, Radovan Smokvina uplatio je u Švicarskoj 103 eura na račun, a ispis je pokazao da je njegov vlasnik Slavko Linić.


– Pokret otpora već dugo proziva Slavka Linića i mi se nećemo zadovoljiti samo njegovom smjenom. Sada imamo dokaz za tvrdnje koje je izrekla naša riječka heroina Mirja Tomas koja je javno prozvala riječke moćnike za račune na koje je isplaćivan novac u vrijeme privatizacije Jadranskog pomorskog servisa. Pokret otpora nije više samo Slavica Šota, svakim danom pridružuje nam se sve više naših sugrađana, a oni su sve hrabriji, poručila je Šota. Ona je podsjetila da je Slavko Linić kazao da nema i da nije imao nikakav račun u Trstu.


– To nije točno. Mi imamo dokaz. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nema više što čekati jer je upoznat s rezultatima istrage koja je nakon naše prijave odrađena u Italiji. Dali smo dovoljno vremena institucijama pravne države i nema više vremena za čekanje. Tražimo da se Slavko Linić uhiti jer smo uvjereni da postoji opasnost od bijega i od utjecaja na svjedoke. Sve ovo radimo zbog toga što je veliki novac popljačkan u Hrvatskoj i kada bi se ta sredstva vratila, ne bi bili dužni ni lipu, izjavila je Šota, dodavši da joj nije lako jer je obična građanka, ali da se može suprostaviti moćnicima jer je dokazala porijeklo svoje imovine.


– Zbog toga tražimo od Cvitana da u zatvoru završi ili Šota ili Slavko Linić. Njegov račun u Trstu nije od jučer, postoji najmanje 15 godina. Ne mogu ni zamisliti koliko je novca preko njega prešlo. Ne znam tko je i koliko novca na njega uplaćivao tijekom tih godina, ali znamo za 27.000 dolara za koje je dokaze predočila Mirja Tomas, naglasila je Šota.Da je osobno vidio da je vlasnik računa u tršćanskoj banci, potvrdio je i Antonio Repanić kojega čudi da državno odvjetništvo ništa ne čini, iako ima svu potrebnu dokumentaciju o Linićevom računu. 

Cijelu priču o Linićevom računu u Trstu otkrila je Mirja Tomas, bivša osobna tajnica većinskog vlasnika Jadranskog pomorskog servisa Ante Marasa, koja je zatražila pred desetak mjeseci uz podršku Pokreta otpora da USKOK odradi svoj posao i utvrdi čiji su računi na koji su uplaćivani iznosi u rasponu od 5.000 do 27.000 dolara u vrijeme kad se događala privatizacija Jadranskog pomorskog servisa 2002. godine.


– Ja sam sve osobno prijavila 2011. godine Policijskom USKOKU Primorsko-goranske županije, njima sam dala i svu dokumentaciju koju posjedujem, ali do danas nemam nikakvih odgovora niti rezultata po prijavama, koje sam podnijela, navela je u kolovozu prošle godine Mirja Tomas. Tada je novinarima na uvid dala i dokumente na kojima su navedeni brojevi računa većinom u talijanskim bankama na koja su uplaćivani spomenuti iznosi 2002. godine u vrijeme kad se događala privatizacija JPS-a. Javno je kazala da bi ti računi bi mogli pripadati Željku Lužavcu, Ivanu Frančiškoviću, Aleksandru Marasu, Anti Marasu i Jasminku Umićeviću, a uz račun broj 5. u jednoj banci u Trstu na koji je uplaćeno 27.000 dolara olovkom je dopisano i ime Slavka Linića koji je u vrijeme privatizacije JPS-a bio potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora Ine, tvrtke koja je u tom razdoblju JPS-u povjerila visoko profitabilan posao dužobalnog razvoza naftnih derivata.


Šota i riječki Pokret otpora prebacili su tako lopticu odgovornosti glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. Pokušali smo dobiti i komentar od Slavka Linića, ali on se na naš poziv nije javio.