Volonterski projekt

Socijalna samoposluga u Rijeci radi pet godina i mjesečno pomaže 4.000 siromašnih

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Pet godina Socijalna samoposluga prikuplja hranu i higijenske potrepštine za najsiromašnije građane i mjesečno dijeli 700 takvih paketa, pomažući tako više od 3500, nekad i oko 4000 građana Rijeke i okolice



RIJEKA Petu godišnjicu djelovanja ovih dana obilježava riječka Socijalna samoposluga »Kruh sv. Elizabete«, izvanredan humanitarni i u potpunosti volonterski projekt riječkih franjevačkih svjetovnih redova. Punih pet godina Socijalna samoposluga prikuplja hranu i higijenske potrepštine za najsiromašnije građane i mjesečno dijeli 700 takvih paketa. Dijeli ih i obiteljima i samcima, pomažući na taj način više od 3.500, nekad i oko 4.000 građana Rijeke i okolice.


Ručak za beskućnike


Tijekom tih godina Samoposluga je registrirala oko 1.400 korisnika i zahvaljući građanima donatorima podijelila oko 400 tona hrane. Štoviše, riječki »Kruh sv. Elizabete« je potaknuo i druge na takav socijalni angažman te je u više gradova u Hrvatskoj pokrenut sličan način pomoći najsiromašnijim građanima.



– Obljetnicu smo željeli obilježiti na ovaj način jer mi smo tu za ove ljude, da im koliko možemo olakšamo, da im ovaj dan bude jedan od ljepših. Zahvaljujem svim riječkim restoranima koji su otvorenog srca htjeli pomoći tako da je ručak zaista bogat i raznovrstan. Isto tako zahvaljujem Gradu Rijeci, PGŽ-u i Riječkoj nadbiskupiji koji nas podržavaju u ovom projektu, a posebno svim volonterima samoposluge, poručila je među ostalim Elida Verunica, volonterka i odgovorna osoba za samoposlugu.





Godišnjicu je samoposluga, među ostalim, obilježila jučer priredivši u dvorištu Kapucinskog samostana, u suradnji s 15-tak riječkih ugostitelja, ručak za beskućnike i mnoge druge građane koji su njezini korisnici. Okupljene su posluživali volonteri samoposluge, a posjetio ih je i pozdravio i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.


Dobrota i milosrđe


Veliku zahvalu je nadbiskup izrazio samoposluzi i njezinim suradnicima, kao i svim građanima koji putem samoposluge pomažu ljude u nevolji te sve ohrabrio da nastave činiti takva dobra djela.


– Radujem se što već pet godina Socijalna samoposluga djeluje u našem gradu. To svjedoči o osjetljivosti naših sugrađana, o osjetljivosti Crkve i mnogih mladih koji su u tome angažirani i o osjetljivosti mnogih građana koji doniraju za druge. S druge strane, to svjedoči i o


stanju u našem društvu u kojem je sve više ljudi koji nemaju dovoljno za život, koji nemaju mogućnost privređivati ili su iz bilo kojih drugih razloga došli u situaciju da ovise o milosrđu i dobroti drugih. Iako, svi mi, i kad imamo i kad nemamo, i kad smo bolesni i kad smo zdravi, moramo računati na dobrotu i milosrđe drugih – nitko nije sam sebi dostatan – rekao je nadbiskup Devčić.