Primorska snježna idila bliži se kraju

Snijeg u riječkim naseljima: Veselje mališanima, lopate i prometni problemi odraslima

Marinko Glavan

S obzirom na niske temperature i najavljenu buru, snijeg će se zadržati i tijekom današnjeg dana, no ne očekuju se znatnije količine novih oborina. Današnji dan mališani će zasigurno iskoristiti za nove ludorije i radosti, dok se odraslima savjetuje prvenstveno oprez u prometu i korištenje obavezne zimske opreme



RIJEKA » Snijeg koji je u noći sa subote na nedjelju prekrio veći dio riječkog prigrada, kao i Pehlin, Drenovu i Srdoče, najviše je razveselio najmlađe stanovnike koji su uživali u sanjkanju, grudanju, izradi snjegovića i ostalim snježnim radostima. Nešto manje uživali su njihovi roditelji i ostatak odrasle populacije, koji je uglavnom bio zaokupljen ne tako zabavnim aktivnostima, lopatanjem snijega na prilazima kućama, čišćenjem zametenih automobila ili gaženjem kroz snijeg do najbližeg dućana kako bi ukućane opskrbili osnovnim potrepštinama. 


  Ludorije na snijegu


U najboljem slučaju, služili su kao »zaprega« vukući razdragane klince na sanjkama, poput Kristijana s Pehlina koji je, zajedno sa suprugom Marinom zabavljao Eleonoru, Patrika, Karin i Laru, vukući ih po snijegom prekrivenoj livadi.    – Glavno je da oni uživaju. Ipak nemaju ovdje baš prečesto priliku grudati se ili sanjkati, i sve to s pogledom na more, rekli su nam odrasli, dok su djeca izvodila ludorije po snijegu.    Od Pehlina prema središtu Viškova snježni je pokrivač bio sve deblji, a sam centar ove prigradske općine izgledao je poput kakvoga goranskog mjesta, s debelim naslagama snijega koje su uz cestu natrpale ralice tijekom noći i ranog jutra.     Od toliko snijega nije problem napraviti ni velikog snjegovića pa su tom poslu prionuli i u obitelji Črnjar u centru Viškova. Glavni majstori bili su petogodišnji Fran i njegov nono Mladen, a asistirali su mlađi brat Filip i mama Ana.    – Nos od mrkve, stara padela za šešir, obavezna metla i evo ga, ponosno su nam pokazali svojih ruku djelo – snjegovića na terasi obiteljske kuće pokraj kojega su mališani već bili započeli izradu novog projekta – kućice od snijega. 

  Prave ženske


Dalje prema Klani snijeg je doslovce zatrpao sve oko ceste, koja je dobro počišćena i posuta sve do Marišćine, no obilazni pravac koji se koristi zbog radova na pristupnoj cesti ka Centru za gospodarenje otpadom nije bio niti izbliza tako očišćen. Kolnik je bio prekriven ugaženim snijegom zbog čega je u vožnji bila nužna doza opreza. Stanovnicima Klane dodatno je život zagorčao i prekid opskrbe električnom energijom tijekom noći sa subote na nedjelju, a jutarnje sate većina je iskoristila za čišćenje snježnih nanosa pred kućama. Uglavnom se time bavio muški dio populacije, no u samom centru lopata su se prihvatile susjede Patricija i Slavica, kako bi oslobodi le put do svojih ulaza. 



Promet u Rijeci i okolici jučer je tekao bez većih poteškoća. Sve linije javnog gradskog prometa održavane su prema voznom redu i uobičajenim trasama, a ograničenja je bilo na dijelu prigradskih linija, uglavnom onima na području Klane, Matulja, grada Bakra i u naseljima na Učki, gdje su autobusi uglavnom prometovali skraćenim linijama i uz kašnjenja. U prekidu je bila jedino linija broj 20 prema Studeni i Klani, zbog zaleđenog kolnika, no od 13 sati krenuo je promet i tom trasom.





   – Evo što su prave ženske, ako treba možemo vam i pozirati s lopatama, komentirale su kroz smijeh, dok su čistile golemu hrpu snijega štoi su im ga na pločnik pred kućama nanijele ralice.    Pravu sliku zimske idile pružali su prizori uz cestu od Klane preko Breze, gdje je snježni pokrivač bio debeo i tridesetak centimetara, a posve je prekrio i granje okolnih stabala pa su neke dionice izgledale poput bijelog tunela. Posebno idiličan prizor pružao je spust prema Ružićima, koje je u tim trenucima obasjalo sunce. 

  Dobri div u snijegu


Sama vožnja prometnicom prema Brezi, alternativnim obilaznim pravcem za Klanu, bila je pak znatno manje romantična jer je očišćen bio samo jedan kolnički trak pa je mimoilaženje s, doduše rijetkim, vozilima iz suprotnog smjera iziskivalo prave manevre i naguravanje u debele nanose snijega pokraj ceste.    No, što muči vozače, veseli djecu, a i najbolje čovjekove prijatelje – pse, u što smo se uvjerili u Mučićima, gdje su tri sestre, Martina, Valentina i Vedrana uživale u zimskim radostima u društvu svog ljubimca, bernardinca Bere koji kao da je jedva dočekao snijeg.    – Njemu je sad najljepše, sad je konačno sretan jer cijelu prošlu zimu uopće nije bilo snijega, rekle su nam djevojčice koje su Beri bacale grude snijega što ih je je ovaj dobri div lovio u letu.    Snježni nanosi zameli su i Kastavštinu, što je tamošnje stanovnike, kao i brojne posjetitelje iz Rijeke i okolnih naselja, privuklo u središte »gradića na brege«, kako bi uživali u spektakularnim i ne baš čestim vizurama u bijelo zavijenog Primorja s nekog od kastavskih vidikovaca. Kako je bura raščistila i najmanje tragove izmaglice, fantastičan pogled pucao je na Učku i Liburniju s jedne, te na Halubje i Rijeku s druge strane, pa su kometari uglavnom bili – prekrasno, divno, savršeno. 

   Desetak ili više centimetara debeo snijeg prekrio je i Grobništinu, kao i dobar dio naselja na području Grada Bakra, a s obzirom na niske temperature zraka i najavljenu buru, snijeg će se u okolici Rijeke zadržati i tijekom današnjeg dana. Ne očekuju se znatnije količine novih oborina, a kako školski praznici još traju ne treba sumnjati da će i današnji dan mališani iskoristiti za nove ludorije i radosti, dok se odraslima savjetuje prvenstveno oprez u prometu i korištenje obavezne zimske opreme.