Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Blagdansko ozračje

Šmrika će veselo proslaviti Antonju

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 11:11 2019-01-15T11:11:52+01:00

ŠMRIKA Svog nebeskog zaštitnika svetog Antona Opata, ili svetog Anton Pustinjaka, Zimskog sv. Antona, Šmrika slavi 17. siječnja. Narodna predaja, koju je zapisao dr. Josip Burić u knjizi »Iz prošlosti Kraljevice«, objavljenoj 1990. godine, kaže: »Negdje oko godine 1800. došao u Šmriku neki bogati trgovac i prenoćio kod Antona Čabrijana. Na odlasku je zaboravio ponijeti svoj lijepi novi mornarski kaput. Znajući da se trgovac više neće vratiti, Anton proda kaput za 8 forinti, za svotu koja je u ono vrijeme predstavljala lijepu vrijednost. Budući da je Anton bio pošten i duševan čovjek, ne htjede ovaj novac upotrijebiti za sebe, nego je njime sazidao kapelicu, tzv. poklon u koju je smjestio sliku sv. Antona Pustinjaka, svoga krsnoga zaštitnika.

Kad se naredne godine u šupljini kapelice, tik uz sliku sv. Antona nastanio mladi roj pčela, ni meda nije htio Anton uzeti za sebe, nego ga je namijenio za crkvicu, te ju je malo proširio i poljepšao,« Crkva se nekoliko puta širila i nadograđivala, da bi tek četrdesetih godina prošloga stoljeća dobila sadašnji izgled. Na blagdan Antonje u Šmriki se služi jutarnje i večernje, koncelebrirano misno slavlje. Antonja je hodočasnički dan, sv. Antona su pješice pohodili štovatelji iz Kraljevice. »Šmrička dica«, koja su se odselila u udaljenija mjesta, rado se vraćaju doma na blagdan. Obilazila se rodbina i prijatelji. Ako je vrijeme dopuštalo, pjesma, radost i veselje okupljali su ljude i »va oštariji poli Ermine«.

Danas se možda manje pješači, ali se u mjestu osjeća blagdansko ozračje barem desetak dana. Tradicionalno se održava priredba u Društvenom domu »Ivica Turina«. Njeguje se zajedništvo svih generacija. I ove će godine učenici PŠ Šmrika pjevati, glumiti i plesati. Šmričani ne zaboravljaju dragu domaću besedu; mladi sviraju u Tamburaškom orkestru KUD-a »Eugen Kumičić« u Križišću, a stariji pjevaju u združenim pjevačkim zborovima KUD-a »Martin Matetić« u Jadranovu, »Slogi« u Hreljinu i u Ženskoj klapi »Hreljin«. I svi će oni uveličati svečanost. Čut će se i zvukovi trieštinke i harmonike. Pohodit će ih i Šmričke mačkare.

Završetak programa je uvijek početak druženja. Nogometni klub »Primorac« u svojim prostorima u čast blagdana organizira turnir u briškuli i trešeti. Oko svih blagdanskih događanja nesebično se zalažu Župa sv. Antuna, PŠ Šmrika, NK Primorac, Šmričke mačkare, roditelji i puno, puno dobrih i nesebičnih ljudi, koji se odazivaju na tradicionalni poziv »Dojdite, lipo j' kad smo si skupa!«. Sa svima u vezi je Narodna čitaonica i knjižnica Šmrika. U svemu tome veliku potporu daju Grad Kraljevica i Turistička zajednica Grada Kraljevice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze